Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unirea, națiunea a făcut-o

La Drăgești,

Unirea, națiunea a făcut-o

„Veniți români să cerem dreptul,
Să spunem tot ce-avem în noi
Căci libertatea este sfântă,
Și Dumnezeu este cu noi”.

De mii de ani străjuim la poalele Carpaților, neam de țărani, crescuți din vița marelui Burebista, prin venele cărora curge sângele neînfricatului Traian.
Schingiuiți de alții, batjocoriți de cei puternici, înecați într-o mare de slavi, noi, floarea latinității, am înfruntat imperii și-am câștigat bătalia cu timpul, rămânând aici, de veghe, apărându-ne cu toată ființa independența și identitatea națională. “Plânge Prutul și suspină că ni-i greu și lui la fel îi e greu, un val de apă, trei de sânge, bătrânul Prut uitat de Dumnezeu”.
24 ianuarie reprezintă un moment de răscruce în istoria noastră, ziua când două surori vitregite de soartă s-au întâlnit, în sfârșit, pentru a fi mereu împreună. Până atunci au plâns și Prutul și Oltul și Dunărea bătrână cu lacrimi de sânge, încât suspinul lor se auzea până-n Carpați. Și am murit, și-am înviat, dar am rămas aici, trăitori în aceste ținuturi de legendă, frați cu codrii, doinind când de jale, când de dor, într-o tinerețe fără bătrânețe, căci totu-i trecător.
În onoarea acestei zile de mare solemnitate pentru noi, românii adevărați, elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala cu clasele I-VIII din Drăgești, coordonați de doamna profesor Goman Adina, au prezentat un program de cântece și poezii patriotice.
La început, doamna prof. Goman Adina i-a făcut pe elevi să trăiască evenimentele de la 24 ianuarie 1859, evidențiind momentele importante ale realizării Unirii Moldovei cu Þara Românească, precum și personalitatea remarcabilă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Elevii au recitat poezii din opera marilor poeți români: Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Adrian Păunescu și Grigore Vieru, intonând Imnul național – „Deșteaptă-te române”,preamărind grafia latină prin interpretarea melodiei „Răsai”, a lui Ion și a Doinei Aldea Teodorovici. Au rămas puternic impresionați de vocea marilor dispăruți, ascultând cântecul „Maluri de Prut” și în final s-au bucurat dansând Hora Unirii, învârtindu-se într-un cerc al bucuriei peste timp. Căci noi, românii, „în orice vreme vom fi, vom fi învingători”. (Adina Goman)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:39 Ora de vară a Europei de Est