Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au lansat concursul național de creație „Dulce Românie, suflet românesc”

Două clase „surori” l-au omagiat pe Eminescu și

Au lansat concursul național de creație „Dulce Românie, suflet românesc”

Luni (17 ianuarie 2011), elevii a două clase „înfrățite” de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea (clasele a II-a B și C) l-au omagiat pe Mihai Eminescu, recitându-i versurile, așa cum s-au priceput ei mai bine, cu mult suflet...

Discutând pe marginea unui colaj prezentat pe tablă, au aflat mai multe informații despre poetul Mihai Eminescu și bunul său prieten Ion Creangă. Apoi au audiat mari actori recitând din lirica eminesciană și au cântat împreună cu Doina și Ion Aldea Teodorovici, Eminescu, pe versurile lui Grigore Vieru.
Concursul național de creație „Dulce Românie, suflet românesc”
Doi elevi din clasa a II-a B au recitat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Subliniind mesajul poeziei eminesciene, inst. Diana Laura Zlibuț a ajuns să le vorbească elevilor despre proiectul educațional pe care îl vor derula împreună elevii celor două clase (îndrumate de inst. Diana Laura Zlibuț și înv. Aurora Livia Feier). Cu acest prilej a fost lansat concursul național de creație plastică și literară, intitulat „Dulce Românie, suflet românesc”.
„Scopul proiectului (și al concursului) este dezvoltarea sentimentului patriotic prin cultivarea limbii, a limbajului (inclusiv al celui artistic, prin desen și culori) și a simțirii, a mândriei naționale, de apartenență la o țară și un popor, un neam și o istorie de care suntem mândri; stimularea, identificarea și valorificarea potențialului creativ al elevilor prin realizarea unor lucrări literare și plastice originale pe o temă stabilită”, ne-a declarat inst. Diana Laura Zlibuț, inițiatorul proiectului.
În derularea proiectului, cele două coordonatoare au tot sprijinul directorului școlii, prof. dr. Florian Hava și al partenerilor: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, prof. Anca Fetea, Vasile Radu Șușman și Claudia Trifa.
Concursul de creație se adresează preșcolarilor, elevilor din clasele I-VIII, cadrelor didactice și părinților, și este structurat pe două secțiuni: I – creație literară (compunere, descriere, poezie, reportaj) și II – creație plastică (pictură, colaj, desen).
Regulamentul de desfășurare  
Înscrierea se va face până în data de 31 martie 2011 pe baza fișei de înscriere care va fi trimisă împreună cu creațiile plastice sau literare și un plic autoadresat.
Taxa de participare este de 10 lei pentru fiecare cadru didactic înscris.
1.Creațiile plastice vor avea titlu și vor fi realizate în tehnică de lucru la alegere, în funcție de secțiunea aleasă, pe hârtie A4, iar pe verso, în partea dreaptă jos se vor trece: numele și prenumele elevului, clasa, școala, numele și prenumele cadrului didactic îndrumător.
Creațiile plastice se vor trimite împreună cu un plic autoadresat pe adresa: Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, b-dul Dacia nr. 25, Oradea, jud. Bihor; până la data de 31 martie 2011, cu mențiunea: Pentru concursul – „Dulce Românie, suflet românesc.”
2. Creația literară va fi trimisă la următoarea adresă: proiectdidactic@yahoo.com,
respectându-se tema propusă: frumusețea plaiurilor românești și ospitalitatea românească, portrete de domnitori români, obiceiuri și tradiții populare românești, evenimente istorice etc.
Se pot trimite și lucrări cu conținut religios; se va îndruma elevul pentru a realiza creații literare originale; redactarea se va face pe o pagină A4 in Word, cu caractere de 14, Times New Roman, format Portrait, margini pagină 1,5 cm. La sfârșitul lucrării se va specifica numele și prenumele elevului, clasa, școala, numele și prenumele cadrului didactic coordonator.
Se pot trimite 3 lucrări artistico-plastice + 2 lucrări literare.
Se vor acorda premiile I, II, III, și mențiuni pe categorii de vârstă; diplome de participare tuturor participanților, inclusiv cadrului didactic îndrumător.
„Așteptăm să așterneți cu condeiele voastre gândurile și sentimentele care vă leagă de țară și poporul nostru, de plaiurile noastre strămoșești, de domnitori, de români de la ,,vlădică la opincă”, atât în limba vechilor cazanii cât și folosind limbajul culorilor...”
Am citat din proiectul educațional „Dulce Românie, suflet românesc”. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au lansat  concursul național de creație „Dulce Românie, suflet românesc”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:13 Ora de vară a Europei de Est