Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Continuarea lucrărilor este condiționată de lichidarea restanțelor

La Școala din Mădăras,

Continuarea lucrărilor este condiționată de lichidarea restanțelor

Multe s-au înfăptuit în vară la Școala cu clasele I-VIII din Mădăras: șarpantă, geamuri și uși termopan, parchet laminat în toate sălile, zugrăveli interioare, grup sanitar interior, la fel și la grădiniță, unde este tras și gazul. Dar directorul școlii, Alexandru Filip, nu este mulțumit până nu vede rezolvate încălzirea centrală și zugrăvirea exterioară. Apa vine din turnul de apă la chiuveta din cancelarie și laborator, dar și la grupul sanitar, în sălile de clasă, însă, directorul vrea dozatoare.

Restanțele sunt usturătoare, circa patru miliarde!
Lucrările sunt de calitate, după cum apreciază directorul, dar firma din Salonta nu și-a recuperat întreaga sumă. Mai sunt de achitat circa patru miliarde. Banii sunt așteptați să vină de la Guvern. Pe ultima sută de metri, lucrătorii s-au oprit, dorind să tragă un semnal de alarmă. Pe coridor, au mai rămas de zugrăvit vreo trei metri, grupul sanitar e neterminat, iar de luni, vor veni elevii la școală. Cât despre încălzirea centrală, se vorbește doar. Deși conducta de gaz e trasă până în centrala din spatele clădirii. Instalația nu e făcută, iar caloriferele sunt încă în magazin. Tot pe lista de așteptare sunt și dozatoarele. Cică firma care le comercializează urmează să-i comunice, astăzi (miercuri, 12 septembrie), primarului Dan Tiurbe prețul total. Ne întrebăm, însă, de unde bani și pentru dozatoare?
Manuale sunt, dar cele noi urmează să fie ridicate joi de la centrul de sector (Liceul Agricol Salonta). Dascăli sunt, chiar dacă noi nu am reușit să-i vedem la față. Ieri (marți, 11 septembrie), la ora 12.10, în școală erau doar directorul și secretara (Eugenia David). În schemă sunt 11 titulari și 13 suplinitori, din care nouă localnici și 15 navetiști, în întreaga comună. Primarul Dan Tiurbe le decontează navetiștilor biletul de microbuz.
Am plecat din Mădăras cu un gust amărui. Școala e pregătită să-și primească elevii, dar mai sunt multe probleme de rezolvat, care cer timp și bani. Bunele intenții ale directorului și primarului nu pot mulțumi pe nimeni. Toamna a venit, iar iarna e pe-aproape. Să nu ne încălzim doar cu vorbele meteorologilor, când gazul e pe conductă în spatele clădirii!
La Școala din Ianoșda, se lucra pe trei fronturi!
Pe o ploaie mocănească ce nu ne-a slăbit de la plecarea din Oradea, am pornit (în premieră) spre Ianoșda.
Prin Homorog, am trecut ca trenul prin gară, cum se spune. Ne-am oprit doar să pozăm fațada ponosită a școlii.
La Școala din Ianoșda, surprize plăcute! Multă lume… bună (directoarea adjunctă, profesori și învățători, reprezentanți ai primăriei…), și un travaliu neobișnuit, precum într-un stup de albine lucrătoare în sezonul de pregătit mierea. Suntem luați în primire de directoarea adjunctă, dna Balogh Ildiko, profesoara de biologie. Pe coridor, gresia strălucea în culorile plăcute ale unei toamne ruginii. În porțiunea dinspre sala calculatoarelor, muncitorii erau încă în activitate, continuau să pună gresie. Am văzut două săli pregătite să-și primească elevii (sălile claselor a IV-a și a VII-a), iar învățătoarea Anca Labai era pe poziții, pregătind manualele pentru cei din a III-a. Femeia de serviciu lucra în sectorul claselor primare. O reprezentantă a primăriei era cu ochii pe laptop. Profesorul de sport, Zuh Ludovic, coordona activitatea de pe frontul din fața școlii, unde viceprimarul, Dumitru Pătcaș, adusese o echipă de muncitori cu drujba să defrișeze zona. Cică ProTV-ul s-ar fi înființat ieri după-amiază prin zonă! Ei și ? Să vină și ei mai devreme să-i prindă pe oameni asupra faptului, nu? La Școala din Ianoșda au venit la curățenie până și romii. De, dna directoare le-a dat fier, de vândut, iar acum îi bucură cu  câteo bancă de pus pe foc, după schimbarea mobilierului.
Dacă vrei, poți, nu?
Am promis gazdelor, să revenim în comună și după începerea cursurilor.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Continuarea lucrărilor este condiționată de lichidarea restanțelor).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:10 Ora standard a Europei de Est