Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dor de Eminescu... dor de noi!

Și la Avram Iancu

Dor de Eminescu... dor de noi!

Motto: „Lucruri suntem, ce poartă în ele gânduri ca pietrele, uneori stele și totdeauna un dor.”

Nu există loc, din Maramureș și până în însorita Dobroge, de la Putna la Horezu și Cozia, de unde să nu se ridice spre noi semne ale unei credințe și unui destin dintr-o zbuciumată istorie.
Din umbra unor lăcașuri, din pridvoarele unor case, cum sunt cele de la Ipotești ori Vălenii de Munte, de la Humulești și Rășinari, din Lancrăm, Hordou și Hobița, se ridică semne de spiritualitate a neamului. Prin Eminescu, Creangă, Brâncuși, Enescu, ni se dezvăluie chipul de suflet al oamenilor de pe aceste meleaguri, iar cei ce-ar dori să ne știe cu adevărat, ar trebui să stea măcar o clipă la Masa Tăcerii, în fața Porții Sărutului, să murmure în gând un vers din Eminescu, să se lase vrăjit de acordurile muzicii enesciene, să asculte o doină ori să se lase prins în ritmurile dansului din Oaș...
Destinul nu ne-a fost întotdeauna prielnic. Au încercat să ne supună hoarde păgâne, ne-au pustiit războaie și necredințe, ne-au fost pângărite și furate pământuri, am fost bătuți și schingiuiți deseori de netrebnici, dar ne-am păstrat demnitatea, am ridicat o biserică sau o troiță, am sădit un pom, ne-am îngropat morții și am luat totul de la început...
De fiecare dată când destinul nu ne-a fost prielnic, ne-am sprijinit pe credința noastră lăuntrică și vremurile n-au întârziat să ne fie prielnice, adesea cu jertfă, cu durere, cu alte altare și morminte...
La Școala cu clasele I-VIII din comuna Avram Iancu, azi a fost din nou sărbătoare! O sărbătoare de suflet, venită parcă să întregească bucuriile iernii, ca o respirație a strămoșilor, venind încă tineri, de foarte departe, cu toate însemnele civilizație lor.
Copii, dascăli și părinți ne-am adunat în sala Căminului Cultural pentru a omagia prin cântec și vers pe cel care avea să devină în timp, fără putință de tăgadă, „Luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu.
Cu sufletul încărcat de emoție, ne-am reamintit nemuritoarele versuri în care poetul a cântat natura, iubirea, condiția omului în societatea acelor vremuri..., am fredonat romanțele lăsându-ne vrăjiți de blândețea melodiilor, am încurajat echipajele claselor a VIII-a care au participat la un concurs prin care au încercat să ne demonstreze că prețuiesc opera marelui poet. Nici n-a mai contat cine a câștigat concursul! De fapt, câștigători am fost toți... Ne-am amintit, astfel, cât de dor ne-a fost de Eminescu... cât de dor ne-a fost de noi... În versurile lui ne-am regăsit profunzimea sentimentelor în toată varietatea lor...
Mulțumiri doamnei director, profesor Marți Teodora și doamnei profesor Caba Ioana pentru implicarea în realizarea acestui moment de înaltă ținută spirituală în care am fost, pentru bune clipe, mai aproape de noi cu un gând, cu o lacrimă...(Anna Cotro)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:46 Ora de vară a Europei de Est