Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziția foto-documentară „Pe drumul Învierii”

Vineri, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea

Expoziția foto-documentară „Pe drumul Învierii”

Părintele paroh Vasile Bota de la Biserica Ortodoxă „Sf. Apostol Andrei” din Oradea ne-a îndemnat să participăm vineri, 14 decembrie 2011, la Casa de Cultură a Municipiului din Oradea, la vernisajul expoziției foto-documentare „Pe drumul Învierii”, spre a-i cunoaște pe câțiva dintre martirii bisericii, eroii săi, care, mărturisindu-l pe Hristos în vremea comuniștilor, au fost aruncați în temnițe și schinjuiți pentru simplul motiv de a fi fost buni creștini înainte de orice.

Evenimentul a fost moderat de părintele paroh Ion Alexandru Mizgan, de la Biserica „Sf. Apostol Andrei”, avându-i ca invitați pe Claudiu Târziu – director al revistei de cultură creștină și politică „Rost”, scriitorul Răzvan Codrescu, editor al revistei „Rost” și părintele Augustin Lucian.
Așa după cum putem afla din broșură, scopul organizării acestei expoziții foto-documentare „este acela de a prezenta prin documente și fotografii, prin viețile exemplare ale unor oameni deosebiți, o istorie mai puțin cunoscută publicului larg, aceea a războiului spiritual dintre biserica ortodoxă în ansamblul ei și regimul comunist, în care au avut de suferit nu doar cei care au făcut politică în perioada interbelică, ci o întreagă generație de tineri și intelectuali. Am ales doar aceste șase personalități din câteva sute de oameni pentru că sunt foarte cunoscuți și există o întreagă bibliografie legată de ei” - Arsenie Boca, Sandu Tudor, Gheorghe Calciu, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide și Arsenie Papacioc.
„Comunismul și-a propus să ne modifice sufletește”
Claudiu Târziu s-a referit la scopul și conținutul expoziției, arătând că și biserica ortodoxă are martirii ei, eroii săi, care au dat o cantitate însemnată de jertfă și ar trebui să i se facă dreptate, chiar dacă nu toate bisericile s-au opus comunismului, unele chiar au colaborat cu regimul. Peste 2.200 de preoți au fost arestați, maltratați și schinjuiți în timpul regimului comunist. La sfârșitul anilor ’50, peste 500 de mănăstiri au fost desființate. De prigoana comunistă au suferit foarte mulți creștini simpli, mireni și laici. Comuniștii au dorit să-l scoată pe Hristos din sufletele oamenilor. Părintele Calciu este printre puținii preoți care s-au opus dărâmării bisericilor din București în anii ’78-80. Comunismul și-a propus să ne modifice sufletește”, a ținut să sublinieze Claudiu Târziu...
„Banditule, ne-ai trădat!”
Părintele Augustin Lucian a povestit despre pățaniile sale de pe când era elev pedagogist la Gherla, când a luat două palme doar pentru că a intrat într-o biserică („Banditule, ne-ai trădat!”). A vorbit apoi despre personalitățile pe care le-a cunoscut după 1976, când a venit la Oradea (părinții Teodor Savu, Ioan Bărdaș, Ioan Iovan, Constantin Olar); despre viața zbuciumată și suferințele celor doi părinți, Teodor Savu și Ioan Bărdaș, avea să ne mărturisească și părintele Ion Alexandru Mizgan.
„Ne-am pierdut entuziasmul, ne-am tocit iluziile...”
Scriitorul Răzvan Codrescu ne-a îndemnat „să învățăm să ne uităm înapoi”, pentru că, din păcate, „stăm prost cu memoria, iar istoria este  nedreaptă. Cât de ușor se uită jertfa!”
El a vorbit despre cumplitul secol XX, despre neamul și crucea, despre osmoza dintre creștinism și spiritul național. „Pentru credință, unii au fost în stare să meargă până la jertfa supremă. Zeci de mii de laici au fost închiși și au murit în închisori. În anii ’60, am avut o întreagă rezistență în munți, o morișcă diabolică. Ei s-au luat cu istoria de piept. Apoi a venit baia de sânge nevinovat din ’89. „Vom muri și vom fi liberi”, spuneau ei în 1989. Ce s-a ales din jertfa lor? Ne-am pierdut entuziasmul, ne-am tocit iluziile, nu mai suntem în stare să prețuim jertfa lor. Nu am reușit să ne grupăm în jurul bisericii ortodoxe. Biserica se face că nu aude. Nu știm să ne cinstim martirii..
În 20 de ani, învățământul a fost pus pe butuci. Comuniștii l-au făcut praf, iar postcomuniștii, pulbere. Istoria nu mai mobilizează pentru că am scos-o din priză. Se mistifică trecutul. Vrem să fim corecți politic, dar ne mințim pe noi înșine, o minciună oficializată, de stat. Ei aveau credință, care este fundamentală, spirit de jertfă, pe care noi nu-l avem. Astăzi, nu mai vrei să mori pentru că nu ai pentru ce să mori. Să luăm pildă de la vrednicia lor. Noi suntem prost crescuți. Nu mai avem modele la care să ne raportăm. Mitocănia a devenit virtute...”, a conchis scriitorul Răzvan Codrescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția foto-documentară „Pe drumul Învierii”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:29 Ora de vară a Europei de Est