Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziția foto-documentară „Pe drumul Învierii”

Vineri, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea

Expoziția foto-documentară „Pe drumul Învierii”

Părintele paroh Vasile Bota de la Biserica Ortodoxă „Sf. Apostol Andrei” din Oradea ne-a îndemnat să participăm vineri, 14 decembrie 2011, la Casa de Cultură a Municipiului din Oradea, la vernisajul expoziției foto-documentare „Pe drumul Învierii”, spre a-i cunoaște pe câțiva dintre martirii bisericii, eroii săi, care, mărturisindu-l pe Hristos în vremea comuniștilor, au fost aruncați în temnițe și schinjuiți pentru simplul motiv de a fi fost buni creștini înainte de orice.

Evenimentul a fost moderat de părintele paroh Ion Alexandru Mizgan, de la Biserica „Sf. Apostol Andrei”, avându-i ca invitați pe Claudiu Târziu – director al revistei de cultură creștină și politică „Rost”, scriitorul Răzvan Codrescu, editor al revistei „Rost” și părintele Augustin Lucian.
Așa după cum putem afla din broșură, scopul organizării acestei expoziții foto-documentare „este acela de a prezenta prin documente și fotografii, prin viețile exemplare ale unor oameni deosebiți, o istorie mai puțin cunoscută publicului larg, aceea a războiului spiritual dintre biserica ortodoxă în ansamblul ei și regimul comunist, în care au avut de suferit nu doar cei care au făcut politică în perioada interbelică, ci o întreagă generație de tineri și intelectuali. Am ales doar aceste șase personalități din câteva sute de oameni pentru că sunt foarte cunoscuți și există o întreagă bibliografie legată de ei” - Arsenie Boca, Sandu Tudor, Gheorghe Calciu, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide și Arsenie Papacioc.
„Comunismul și-a propus să ne modifice sufletește”
Claudiu Târziu s-a referit la scopul și conținutul expoziției, arătând că și biserica ortodoxă are martirii ei, eroii săi, care au dat o cantitate însemnată de jertfă și ar trebui să i se facă dreptate, chiar dacă nu toate bisericile s-au opus comunismului, unele chiar au colaborat cu regimul. Peste 2.200 de preoți au fost arestați, maltratați și schinjuiți în timpul regimului comunist. La sfârșitul anilor ’50, peste 500 de mănăstiri au fost desființate. De prigoana comunistă au suferit foarte mulți creștini simpli, mireni și laici. Comuniștii au dorit să-l scoată pe Hristos din sufletele oamenilor. Părintele Calciu este printre puținii preoți care s-au opus dărâmării bisericilor din București în anii ’78-80. Comunismul și-a propus să ne modifice sufletește”, a ținut să sublinieze Claudiu Târziu...
„Banditule, ne-ai trădat!”
Părintele Augustin Lucian a povestit despre pățaniile sale de pe când era elev pedagogist la Gherla, când a luat două palme doar pentru că a intrat într-o biserică („Banditule, ne-ai trădat!”). A vorbit apoi despre personalitățile pe care le-a cunoscut după 1976, când a venit la Oradea (părinții Teodor Savu, Ioan Bărdaș, Ioan Iovan, Constantin Olar); despre viața zbuciumată și suferințele celor doi părinți, Teodor Savu și Ioan Bărdaș, avea să ne mărturisească și părintele Ion Alexandru Mizgan.
„Ne-am pierdut entuziasmul, ne-am tocit iluziile...”
Scriitorul Răzvan Codrescu ne-a îndemnat „să învățăm să ne uităm înapoi”, pentru că, din păcate, „stăm prost cu memoria, iar istoria este  nedreaptă. Cât de ușor se uită jertfa!”
El a vorbit despre cumplitul secol XX, despre neamul și crucea, despre osmoza dintre creștinism și spiritul național. „Pentru credință, unii au fost în stare să meargă până la jertfa supremă. Zeci de mii de laici au fost închiși și au murit în închisori. În anii ’60, am avut o întreagă rezistență în munți, o morișcă diabolică. Ei s-au luat cu istoria de piept. Apoi a venit baia de sânge nevinovat din ’89. „Vom muri și vom fi liberi”, spuneau ei în 1989. Ce s-a ales din jertfa lor? Ne-am pierdut entuziasmul, ne-am tocit iluziile, nu mai suntem în stare să prețuim jertfa lor. Nu am reușit să ne grupăm în jurul bisericii ortodoxe. Biserica se face că nu aude. Nu știm să ne cinstim martirii..
În 20 de ani, învățământul a fost pus pe butuci. Comuniștii l-au făcut praf, iar postcomuniștii, pulbere. Istoria nu mai mobilizează pentru că am scos-o din priză. Se mistifică trecutul. Vrem să fim corecți politic, dar ne mințim pe noi înșine, o minciună oficializată, de stat. Ei aveau credință, care este fundamentală, spirit de jertfă, pe care noi nu-l avem. Astăzi, nu mai vrei să mori pentru că nu ai pentru ce să mori. Să luăm pildă de la vrednicia lor. Noi suntem prost crescuți. Nu mai avem modele la care să ne raportăm. Mitocănia a devenit virtute...”, a conchis scriitorul Răzvan Codrescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Expoziția foto-documentară „Pe drumul Învierii”.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:08:56 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...