Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Securitatea transfrontalieră în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen”

Vizita ministrului Afacerilor Externe la Universitatea AGORA

„Securitatea transfrontalieră în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen”

Astăzi, 13 ianuarie 2011, a avut loc la Universitatea AGORA, în Amfiteatrul Albastru, deschiderea simpozionului „Securitatea transfrontalieră în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen”, organizată de către Centrul de informare europeană EUROPE DIRECT Agora Oradea Nord-Vest și Centrul Euroregional de Prevenire și Combatere a Criminalității Transfrontaliere, ambele din cadrul Universității AGORA din Oradea.

Rectorul Universității AGORA, prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu a rostit cuvântul de deschidere și a prezentat un scurt bilanț al anului anterior: „ … am încheiat anul 2010 în forță, universitatea fiind acreditată, începe anul sub auspicii extrem de favorabile – la primul eveniment organizat primind vizita ministrului Afacerilor Externe al României. Excelența Sa a fost însoțit de către prof. univ. dr. Petru Filip, vicepreședinte al Senatului României, dl deputat Ștefan Seremi, prof. univ. dr. Radu Carp, directorul Institutului Diplomatic Român și dl prefect Gavrilă Ghilea.
„Principala sursă de capital pentru o țară este educația...”
Ministrul Afacerilor Externe, Excelența Sa domnul Teodor Baconschi, a avut o intervenție amplă, referitoare la problematica atât de mult discutată în ultima perioadă – aderarea României la Spațiul Schengen, după care a răspuns întrebărilor studenților.
În introducere, ministrul Baconschi a felicitat instituția pentru verdictul ARACIS. „Principala sursă de capital pentru o țară este educația … După acreditare te poți concentra mai mult pe îmbunătățirea calității unei instituții care nu suferă de dimensiuni industriale”.
În legătură cu situația prezentă – obiectivul de aderare la spațiul Schengen, Excelența Sa a precizat că aderarea este o responsabilitate înscrisă în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. „După succesivele evaluări făcute de Comisia Europeană am obținut certificarea că avem aptitudinile de a păzi frontierele externe, mai ales că după Finlanda, noi avem cea mai lungă frontieră estică externă.”
 „Poziția României este una de demnitate”
Ministrul Baconschi a subliniat că trebuie să depășim mentalitatea de stat candidat. „Poziția României este una de demnitate, suntem membri ai UE și statele membre au poziție de egalitate. Este adevărat că am intrat în UE cu un mecanism de monitorizare – intrare condiționată de respectare a unor angajamente – instituit doar pentru România și Bulgaria. Mecanismul de cooperare și verificare este util în domeniile în care a fost creat, dar se aplică exclusiv justiției”.
Dl ministrul și-a manifestat speranța că forțele politice responsabile vor înceta polemica și vor admite că trebuie să existe un consens pe acest subiect de interes național.
Directorul Centrului de informare europeană EUROPE DIRECT Agora Oradea Nord-Vest, asist. univ. drd. Alina Angela Manolescu a reliefat noile dispoziții prevăzute de Tratatul de la Lisabona privind consolidarea capacității UE de a combate criminalitatea transfrontalieră internațională, imigrația ilegală, traficul de persoane, arme și droguri.
Găsirea unor soluții pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.
Directorul Centrului euroregional de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere, prof. univ. dr. Elena Ana Iancu a prezentat studiile și rezultatele cercetărilor individuale realizate în cadrul centrului de către cadre didactice și specialiști, atât din țară, cât și din străinătate, centrate pe prezentarea unor statistici referitoare la fenomenul infracțional specific unei regiuni geografice, respectiv unor genuri de infracțiuni. Odată cu aderarea la spațiul Schengen, va exista și o „libertate a infracționalității” în comunitatea europeană. Dna prof. univ. dr. Elena Iancu  a arătat că în cadrul centrului se va urmări studierea dinamicii fenomenului infracțional în vederea găsirii unor soluții pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.
Domnul ministru s-a întreținut cu studenții și cadrele didactice universitare, felicitând organizatorii și conducerea instituției și exprimându-și totodată satisfacția pentru realizările tânărului colectiv academic al Universității AGORA. (Alina MANOLESCU)
Foto: Replicaonline

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:20 Ora de vară a Europei de Est