Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Coordonatele culturale ale lunii ianuarie (2011)

La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea

Coordonatele culturale ale lunii ianuarie (2011)

În luna ianuarie, vom continua seria evenimentelor culturale cu aniversarea altor mari scriitori, reprezentanți de seamă ai literaturii române și universale, printre care îi amintim pe: Ion Heliade-Rădulescu, Jack London, Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu și Ion Luca Caragiale.

1.Heliade - Rădulescu, Ion (n. 6 ianuarie 1802, Târgoviște - d. 27 aprilie 1872, la București) a fost scriitor, filolog, tipograf, editor, prozator, critic. Heliade - Rădulescu este, de asemenea, o personalitate importantă a momentului pașoptist din literatura română, un deschizător de drumuri în ceea ce privește ideologia romanismului. O trăsătură specifică fiind împletirea elementelor clasice cu cele romantice.
 „Sburătorul”, opera sa reprezentativă, este totodată și prima baladă cultă, care valorifică mitul folclorc al zburătorului.
2.London, Jack (n. 12 ianuarie 1876, San Francisco - d. 22 noiembrie 1916, California) este pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney. A fost un mare scriitor și jurnalist american. Surprinzător, frumos, plin de râsete, agitat și curajos, mereu dornic de aventură pe uscat sau pe mare, el a fost una dintre figurile cele mai atractive și romantice din vremea lui.
Meritele prozei sale sunt incontestabile.
Printre capodoperele sale se numără romanele „Colț alb”, „Chemarea străbunilor”, „Aventura cea mare”, „Aventuri în Alaska”, „Campionul greilor”, „Canionul”, „Căutătorul de aur”, „Croazieră cu Snark”, „Înainte de Adam”, „Lupul de mare”, „Mihail, câine de circ” etc.
3.Eminescu, Mihai (n. 15 ianuarie 1850, la Botoșani sau Ipotești - d. 15 iunie 1889, la București), un om de mare valoare culturală, supranumit „Luceafărul” poeziei românești, a fost și prozator, jurnalist, sufleur, copist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
De-a lungul vieții, Eminescu a scris poezii cu tematică diferită (natura, dragostea, cosmosul, visul etc). Opera sa cuprinde specii ca: idila („Dorința”, „Sara pe deal”, „Lacul”, „O, rămâi...”); egloga („Floare albastră”); satira („Junii corupți”, „Epigonii”, „Împărat și proletar”, ciclul de scrisori – „Scrisorile I, II, III, IV, V”); elegia  („Revedere”, „Mai am un singur dor”); glossa („Glossă”); poeme: Luceafărul”, „Călin (file din poveste)”, „Memento mori”; doina („Ce te legeni ...”, „Doina”).
Astfel, Eminescu a fost o personalitate copleșitoare. Ca poet, s-a remarcat prin forța de sinteză a izvoarelor autohtone și universale, prin imaginație bogată și fantezie creatoare, prin înălțarea filosofică și printr-o viziune cosmică și mitologică asupra omului.
4.Odobescu, Alexandru (n. 23 ianuarie 1834, la București - d. 10 noiembrie 1895) a fost scriitor, arheolog și om politic român. Format la școala clasicismului francez și la aceea a antichității, om de știință, Odobescu scrie o proză admirabilă în eleganță și puritate. Nuvelele sale istorice – „Mihnea-Vodă cel Rău”, „Doamna Chiajna” și mai ales spiritualul „Pseudokynegetikos” - au încântat generațiile trecute și prezente.
 „Pseudokynegetikos”, despre care George Călinescu afirma că este un text în care autorul „bate câmpii cu grație”, închide în el considerații estetice și descrierea a trei opere de artă, un basm (Povestea lui Făt-Frumos împărat cu noroc la vânat) și chiar și un fragment autobiografic în care autorul povestește despre o vânătoare de dropii în Bărăgan.
5.Caragiale, Ion Luca (n. 30 ianuarie 1852, la Haimanale - d. 9 iunie 1912, la Berlin) a fost un dramaturg desăvârșit, nuvelist, pamfletar, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. De asemenea, Caragiale este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români, după Mihai Eminescu.
Opera sa cuprinde comedii (O noapte furtunoasă”, „O scrisoare pierdută”, „Conu Leonida față cu reacțiunea”, „D’ale carnavalului”); volumul „Momente și schițe”; nuvele („În vreme de război”, „O făclie de Paște”, „La hanul lui Mânjoală”); schițe („D-l Goe”, „Bubico”, „Vizită”, „Lanțul slăbiciunilor”); povestiri („
Kir Ianulea”, „Abu Hassan”, „Calul dracului”). Simona POPA

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:01:38 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...