Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Astăzi, a apărut nr. 21 al revistei „OviDan”

Semnal

Astăzi, a apărut nr. 21 al revistei „OviDan”

Astăzi, marți (11 ianuarie 2011), am început să distribuim numărul 21 al revistei „OviDan”, primul număr din 2011.

Ediția conține noutăți de la Banca Transilvania (Aegon la nevoie este o asigurare...); fotoreportaje din școli, de la diferite evenimente din municipiu și județ.
Numărul se deschide cu. „incursiunea” gojdiștilor orădeni în America Latină...
Elevii dlui învățător Victor Modog (colegul meu de bancă din liceu) s-au dat mari artiști de sărbători, dar chiar sunt! Pe bune.
În noiembrie, întrebam și ne întrebam: Cine o ajută pe Andrada? Ei bine, să știți că 47 de unități de învățământ au sărit în ajutorul ei; Sebi și Denis – doi olimpici internaționali de milioane - și-au luat zborul de la „Dacia”, dar merg în continuare pe mâna formatorului de olimpici internaționali, dl profesor Marin Bica; dl director Viorel Mititean și olimpicii gojdiști internaționali s-au întors de la sala palatului cu diplome de excelență și câteva sute de milioane. Vreți să ajungeti gojdiști, ca și Ioana, Vlad și Dan...? Pentru clasa a V-a, vă puteți înscrie deja, dar pentru a IX-a, mai trebuie să așteptați până în iulie. În Ajunul Sfintelor Sărbători, directorii Companiei de Apă (dl Ovidiu Gavra – director general și dna Kuntz Aniko – director economic), dar și crăciunițele „albastre” au lansat o nouă provocare; la „Oltea Doamna”, a fost lansat un nou proiect interjudețean; dna profesor Corina Gârba și elevii clasei IV-a A au ieșit în stradă, dar nu... împotriva directorului, ci pentru „Marșul cărții”! Colindătorii din Sâmbăta au mers cu „Viflaimul” la bisericile din zonă, îndrumați fiind de tânărul și ambițiosul părinte profesor Balint Dumitru Victor; în paginile 8-9, vă veți delecta cu fotoreportajul gojdiștilor, care au petrecut două săptămâni de vis în America de Sud (în Chile); cât sunt de grozavi preșcolarii și dascălii Grădiniței (particulare) „Samuel” din Tinăud, veți afla numaidecât. Distinsul profesor Gheorghe Cornea ne-a scris despre frumoasele tradiții și obiceiuri pe care dascălii și copiii din Meziad, Căbești și Remetea le păstrează cu sfințenie și le promovează spre cinstea lor și bucuria comunității. Vrednicii părinți parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan ne-au primit cu mare drag cu colindul în Ajun, iar de Bobotează ne-au pregătit mii de litri de ... Aghiasmă (mare); alături, protopsaltul Adrian Crăciunaș ne servește „pe tavă” colindul Bobotezei. După mesele îmbelșugate de la Sfintele Sărbători, doamna doctor Carmen Băloiu (medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea) știe ce ne doare. Nu întâmplător, ne propune... terapia gastritelor. La controverse, Șarpele pune punctul pe „i” și ochii pe Ion Simuț și Alex Ștefănescu, cei care-i critică pe alții...
De câțiva ani, dra profesor Alina Neamțu face treabă bună la Marghita, via Ghenetea (dar nu numai ea), lucru de care s-au convins și directorii școlii coordonatoare. La Vărășeni, elevii dnei învățătoare Balint Ionela Maria și preșcolarii dnei educatoare Leș Elena s-au întrecut în colinde, în cadrul unui dialog de la distanță, spre încântarea părintelui paroh Balint Dumitru și a părinților și bunicilor. An de an, în noiembrie și decembrie, la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea, se sărbătoresc, cu mult respect, Ziua culturii populare maghiare și Ziua națională a României...
Acesta este primul număr de revistă „OviDan” din 2011.
Împreună, vom reuși. Cu Dumnezeu înainte!
La mulți ani și la mai mulți bani!
Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:21 Ora de vară a Europei de Est