Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Astăzi, a apărut nr. 21 al revistei „OviDan”

Semnal

Astăzi, a apărut nr. 21 al revistei „OviDan”

Astăzi, marți (11 ianuarie 2011), am început să distribuim numărul 21 al revistei „OviDan”, primul număr din 2011.

Ediția conține noutăți de la Banca Transilvania (Aegon la nevoie este o asigurare...); fotoreportaje din școli, de la diferite evenimente din municipiu și județ.
Numărul se deschide cu. „incursiunea” gojdiștilor orădeni în America Latină...
Elevii dlui învățător Victor Modog (colegul meu de bancă din liceu) s-au dat mari artiști de sărbători, dar chiar sunt! Pe bune.
În noiembrie, întrebam și ne întrebam: Cine o ajută pe Andrada? Ei bine, să știți că 47 de unități de învățământ au sărit în ajutorul ei; Sebi și Denis – doi olimpici internaționali de milioane - și-au luat zborul de la „Dacia”, dar merg în continuare pe mâna formatorului de olimpici internaționali, dl profesor Marin Bica; dl director Viorel Mititean și olimpicii gojdiști internaționali s-au întors de la sala palatului cu diplome de excelență și câteva sute de milioane. Vreți să ajungeti gojdiști, ca și Ioana, Vlad și Dan...? Pentru clasa a V-a, vă puteți înscrie deja, dar pentru a IX-a, mai trebuie să așteptați până în iulie. În Ajunul Sfintelor Sărbători, directorii Companiei de Apă (dl Ovidiu Gavra – director general și dna Kuntz Aniko – director economic), dar și crăciunițele „albastre” au lansat o nouă provocare; la „Oltea Doamna”, a fost lansat un nou proiect interjudețean; dna profesor Corina Gârba și elevii clasei IV-a A au ieșit în stradă, dar nu... împotriva directorului, ci pentru „Marșul cărții”! Colindătorii din Sâmbăta au mers cu „Viflaimul” la bisericile din zonă, îndrumați fiind de tânărul și ambițiosul părinte profesor Balint Dumitru Victor; în paginile 8-9, vă veți delecta cu fotoreportajul gojdiștilor, care au petrecut două săptămâni de vis în America de Sud (în Chile); cât sunt de grozavi preșcolarii și dascălii Grădiniței (particulare) „Samuel” din Tinăud, veți afla numaidecât. Distinsul profesor Gheorghe Cornea ne-a scris despre frumoasele tradiții și obiceiuri pe care dascălii și copiii din Meziad, Căbești și Remetea le păstrează cu sfințenie și le promovează spre cinstea lor și bucuria comunității. Vrednicii părinți parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan ne-au primit cu mare drag cu colindul în Ajun, iar de Bobotează ne-au pregătit mii de litri de ... Aghiasmă (mare); alături, protopsaltul Adrian Crăciunaș ne servește „pe tavă” colindul Bobotezei. După mesele îmbelșugate de la Sfintele Sărbători, doamna doctor Carmen Băloiu (medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea) știe ce ne doare. Nu întâmplător, ne propune... terapia gastritelor. La controverse, Șarpele pune punctul pe „i” și ochii pe Ion Simuț și Alex Ștefănescu, cei care-i critică pe alții...
De câțiva ani, dra profesor Alina Neamțu face treabă bună la Marghita, via Ghenetea (dar nu numai ea), lucru de care s-au convins și directorii școlii coordonatoare. La Vărășeni, elevii dnei învățătoare Balint Ionela Maria și preșcolarii dnei educatoare Leș Elena s-au întrecut în colinde, în cadrul unui dialog de la distanță, spre încântarea părintelui paroh Balint Dumitru și a părinților și bunicilor. An de an, în noiembrie și decembrie, la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea, se sărbătoresc, cu mult respect, Ziua culturii populare maghiare și Ziua națională a României...
Acesta este primul număr de revistă „OviDan” din 2011.
Împreună, vom reuși. Cu Dumnezeu înainte!
La mulți ani și la mai mulți bani!
Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:21 Ora standard a Europei de Est