Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

O întâmplare care a depășit toate așteptările gojdiștilor

11 orădeni și-au petrecut două săptămâni în Chile

O întâmplare care a depășit toate așteptările gojdiștilor

Opt elevi gojdiști orădeni (Karina Popa și Bogdan Gherle, din clasa a IX-a, Alexandru Pavel, din a X-a, Emilia Balint, Francesca Prada, Roxana Pavel și Gabriel Vîrtop, toți patru din a XI-a și Alina Pârv, din a XII-a), doi profesori însoțitori (directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, prof. Viorel Mititean, și prof. de engleză, Raluca Balmoș), precum și un reprezentant al părinților, dna Elena Pavel, au petrecut două săptămâni (între 13 și 28 octombrie 2010) în Antofagasta, Chile, cea mai dezvoltată țară din America de Sud.

„Intenția noastră inițială a fost de a implica în acest schimb 15 elevi, dar problema de care ne-am lovit a fost cea a biletelor de avion. Fiind vorba de două escale (Budapesta – Madrid, Madrid – Santiago de Chile și Santiago de Chile – Antofagasta), a fost foarte greu să găsim bilete pe aceleași segmente de zbor. Astfel, am cumpărat șase bilete în luna mai, patru la sfârșitul lui iunie, iar al 11-lea, cu multe emoții, abia cu o săptămână înainte de plecare. Menționăm că fiecare participant (elevi, profesori, părinte) a suportat costul propriului bilet de avion. Restul cheltuielilor legate de cazare, mese, deplasări au fost suportate, integral, de partenerii noștri din Chile, ne-a declarat dl director, profesor Viorel Mititean.
“Pe linie de management, am avut foarte multe de învățat”
Trebuie să precizăm faptul că Hrvatska Skola San Esteban este o școală particulară (50% din învățământul din Chile este particular), una dintre cele trei ale concernului educațional Holding Educational Magister, cu o tradiție de 90 de ani de excelență academică. Din acest punct de vedere, pe linie de management, am avut foarte multe de învățat. Toate politicile care se aplică într-o corporație sunt adaptate pentru sistemul educațional. Se vorbește astfel despre targete, obiective, procente, gestiune educațională, evaluări permanente, se fac studii, grafice, totul este în permanență controlat și monitorizat pentru a corespunde celor mai înalte standarde educaționale”.
Povestea și istoria acestei ieșiri ne-a fost „tradusă” de profesorul de engleză, Raluca Balmoș, cea care se face „vinovată” de această „incursiune” gojdistă în America Latină.
„În februarie 2010, l-am contactat prin e-mail pe Robert Naveas, șeful departamentului de limba engleză al Colegiului San Esteban din Antofagasta, Chile. Datele lui de contact le-am găsit pe site-ul Global Gateway, unde instituții de învățământ din întreaga lume fac publice informații despre ele și date de contact, tocmai în vederea realizării de schimburi, proiecte și parteneriate educaționale. În acel e-mail, ne-am exprimat dorința de a colabora, de a desfășura activități împreună. Oarecum, spre surprinderea noastră, răspunsul a venit imediat. Astfel ni s-a propus un schimb de experiență, elevi și profesori.
Fascinația Americii Latine...
De ce Chile? De ce Antofagasta?
În primul rând pentru fascinația pe care o exercită America Latină, apoi Chile... Pentru că e cea mai dezvoltată țară din America de Sud. Apoi Antofagasta... pentru că atunci când mergi pentru prima oară atât de departe, și ai responsabilitatea unor copii pe care îi duci cu tine, nu te îndrepți chiar spre capitală, ci spre un oraș suficient de mare pentru a fi interesant și destul de mic pentru a fi sigur. Tot legat de siguranță, înainte de a cumpăra biletele de avion, am contactat Ambasada României din Chile. Ne-am motivat intențiile... de a ne asigura o dată în plus de seriozitatea instituției pe care urma să o vizităm și de faptul că elevii noștri vor fi în siguranță.
Pe timpul șederii noastre în Chile, în cele două săptămâni, elevii au participat la cursuri (de engleză, spaniolă, matematică, științe, istorie..., de la 8 dimineața la 17, după-amiază, cu o pauză de prânz; durata cursurilor este de  90 de minute, cu o pauză de 15 minute). Profesorii au avut întâlniri de lucru cu departamentele de științe, matematică, engleză, învățământ primar, cu reprezentanții părinților, precum și cu managementul instituției. Eu chiar am ținut două ore de engleză, una la clasa a IV-a și una la a X-a. De asemenea, au avut loc competiții sportive între elevii noștri și cei din Chile, programe artistice, prezentarea culturii chiliene, vizită la universitate...
România în timpul comunismului
Elevii noștri au făcut o prezentare a României din timpul comunismului, precum și una foarte complexă a țării noastre, a culturii și a spiritului românesc. Domnul director a făcut o prezentare a sistemului de învățământ din România și bineînțeles, a colegiului nostru.
Am fost impresionați de seriozitatea, de calitatea actului educațional, și nu în ultimul rând de disciplină...
Cazarea elevilor s-a făcut în familii, foarte atent alese, extrem de calde și receptive la toate nevoile copiilor. Cred că e suficient să spunem că la plecare aveau cu toții lacrimi în ochi și un singur gând: revederea”, a ținut să sublinieze doamna profesor Raluca Balmoș.
Oaspeții orădeni au fost super încântați de programul pe care l-au pregătit gazdele. În cele două zile de sâmbătă pe care le-au petrecut în Chile, gojdiștii orădeni au ajuns în San Pedro de Atacama, în inima deșertului Atacama, respectiv, la plaja Juan Lopez. Antofagasta fiind renumită pentru minele de cupru din zonă, nu putea fi ratată o vizită la Mantos Blancos, o mină (carieră) de exploatare a cuprului...
În iunie, vin chilienii la Oradea
În iunie, chilienii vor veni în vizită la Oradea, iar spre sfârșitul anului, câțiva elevi chilieni vor reveni să studieze pentru două luni la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. În ianuarie 2012, vor reveni pentru câteva zile, pentru o excursie de studii pe care Colegio San Esteban o desfășoară periodic în Europa, excursie care presupune vizitarea mai multor școli din diferite țări europene.
„Vreau să subliniez că tot ceea ce s-a întâmplat în Chile a fost nu peste cele mai înalte așteptări, ci poate peste cele mai frumoase vise ale noastre. Căldură, profesionalism, mult suflet, multă atenție sau cum ar spune ei „mucho mucho carino!” Elevii noștri spuneau la final: „Bine că am venit noi întâi, cel puțin acum știm ce avem de făcut....” Și cu siguranță, le vom oferi momente de neuitat în România”, a conchis prof. Raluca Balmoș. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (153 de poze), accesați Galeria foto: O întâmplare care a depășit toate așteptările gojdiștilor.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:21:50 Ora standard a Europei de Est