Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

317 proiecte finanțate în 2010

În cadrul programului „Tineret în Acțiune”

317 proiecte finanțate în 2010

În 2010, România a avut alocat un buget total pentru finanțarea de proiecte de 4.373.095 de euro, pentru programul „Tineret în Acțiune”.

La cele cinci termene limită la care se primesc anual dosare de candidatură (1 februarie, 1 aprilie, 1 iunie, 1 septembrie și 1 noiembrie), în 2010 au fost primite spre finanțare 1.240 de proiecte, dintre care au fost aprobate – în urma evaluarii eligibilității și a evaluarii calitative – 317 proiecte.
În 2010, față de 2009, au fost aprobate cu 57 mai multe proiecte. În ceea ce privește numărul dosarelor de candidatură, au fost primite spre finanțare cu 334 mai multe dosare în 2010 față de 2009.
Numărul proiectelor aprobate în 2010 pe fiecare acțiune în parte este după cum urmează: 
*Schimburi de tineri (Acțiunea 1.1) – 87
*Inițiative ale tinerilor (Acțiunea 1.2) – 114
*Proiecte pentru democrație participativă (Acțiunea 1.3) – 14
*Serviciul European de Voluntariat (Acțiunea 2) – 52
*Cooperare cu țările asociate la program prin politica europeană de vecinătate (Acțiunea 3.1) – 20
*Proiecte de formare și rețele (Acțiunea 4.3) – 16
*Întâlniri ale tinerilor și ale responsabililor de politici de tineret (Acțiunea 5.1) – 14
În aceste proiecte sunt implicați direct peste 5.000 de tineri.
Bugetul de 4.373.095 de euro pentru finanțarea de proiecte a fost alocat în totalitate.
În anul 2010, ANPCDEFP a organizat, prin rețeaua de formatori a programului Tineret în Acțiune, 107 cursuri de formare, la care au luat parte 2.111 participanți. Prin rețeaua de persoane resursa Tineret în Acțiune s-au organizat 262 de activități de informare, la care au luat parte 5.960 de participanți.
În 2011 -  4.373.228 de euro pentru finanțare de proiecte
În 2011, România are alocat un buget total de 4.373.228 de euro, pentru finanțarea de proiecte prin programul „Tineret în Acțiune”.
Vor avea prioritate proiectele axate pe următoarele teme, stabilite la nivel european:
*Anul European al Voluntariatului
*Somajul în rândul tinerilor
*Creșterea incluzivă
*Provocările globale legate de mediu și schimbări de climă
*Creativitatea și antreprenoriatul
În completarea temelor prioritare stabilite la nivel european, există și o serie de priorități naționale tematice. În procesul de evaluare se va acorda prioritate proiectelor care promovează explicit educația nonformală și conceptul de voluntariat; care au ca obiectiv protecția mediului sau implicarea tinerilor cu dizabilități; care se derulează în mediul rural, cu implicarea tinerilor din comunitate; care presupun derularea de activități ce se adresează minorității rome sau care dezvoltă abilități necesare pentru angajare și abilități de antreprenoriat.
De asemenea, ANPCDEFP, prin programul „Tineret în Acțiune”, se va implica activ în derularea Anului European al Voluntariatului și a evenimentelor ce se vor organiza în acest context, printre care se numără:
*Conferința națională de consultare cu privire la strategia națională pentru dezvoltarea voluntariatului în România
*Caravana europeană AEV 2011 în România
*ONGFest
Gala națională de recunoaștere a voluntarilor și proiectelor de voluntariat „Tineret în Acțiune” (Youth in Action) este programul Uniunii Europene care susține activitățile de învățare nonformală pentru tineri, prin finanțarea de proiecte. Programul, cu finanțare de la Comisia Europeană, promovează voluntariatul, inițiativele tinerilor, participarea activă a acestora la nivelul comunității și în cadrul procesului decizional, includerea tinerilor cu opotunități reduse, dialogul intercultural.
În România, programul este gestionat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
În cadrul „Tineret în Acțiune” pot candida organizațiile neguvernamentale, instituțiile publice care lucrează cu tinerii, școlile speciale pentru tineri cu dizabilități și grupurile informale de tineri.
Pentru mai multe detalii privind programul „Tineret în Acțiune”, puteți accesa site-ul programului, www.tinact.ro. (Miruna Covaci)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:00:05 Ora de vară a Europei de Est