Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Admiterea din septembrie 2007

Universitatea Oradea

Admiterea din septembrie 2007

În sesiunea septembrie 2007, admiterea în învățământul superior la Universitatea Oradea se organizează pe studii universitare de licență (pe locurile rămase vacante după sesiunea din iulie), studii de masterat, și cursuri de perfecționare postuniversitare de specializare, pentru absolvenții cu diplomă de licență, respectiv diplomă de absolvire, pentru continuare de studii a absolvenților cu diplomă ai învățământului de scurtă durată...

Mai sunt locuri bugetate, și locuri cu taxă la un număr de opt facultăți, după cum urmează: la Facultatea de Energetică: 27 fără taxă și 90 cu taxă (27; 90), Fac. de Inginerie Managerială și Tehnologică (27; 81), Fac. de Istorie, Geografie și Relații Internaționale (14; 228), Fac. de Medicină și Farmacie (27; 414), Fac. de Științe (38; 247), Fac. de Științe Politice și Științele Comunicării (2; 32), Fac. de Științe Socio-Umane (2; 125), Fac. de Textile și Pielărie (13; 105). La toate celelalte zece facultăți au mai rămas locuri doar cu taxă (la Fac. de Arhitectură și Construcții, Fac. de Arte Vizuale, Fac. de Educație Fizică și Sport, Fac. de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Fac. de Litere, Fac. de Muzică, Fac. de Protecția Mediului, Fac. de Științe Economice, Fac. de Științe Juridice, și Facultatea de Teologie Ortodoxă).
În cadrul ciclului de studii universitare de licență –I.D. sunt 76 de locuri cu taxă la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică (cu o taxă anuală de școlarizare de 1.770 de lei) și 513 locuri la Facultatea de Științe Economice (cu o taxă anuală de școlarizare de 2.100 de lei).
La ciclul de studii universitare de licență – FR sunt 216 locuri cu taxă la Facultatea de Științe Socio-Umane (cu o taxă de școlarizare de 1.400 de lei).
În cazul studiilor postuniversitare de Masterat sunt locuri și cu taxă și fără taxă la 16 facultăți și la Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic (D.P.P.P.D.).
Mai sunt apoi locuri cu taxă la studii postuniversitare de specializare (SPS) și cursuri de perfecționare postuniversitare (CPP) la patru facultăți și la D.P.P.P.D., precum și la ciclul de studii universitare de doctorat, în nouă domenii, cu un total de 163 de locuri (12 cu bursă, și 11 fără bursă, la zi, fără taxă, precum și 140 la FF, cu taxă).
Pentru admitere, perioada de înscriere a început în 4 septembrie, și ține până în 16 septembrie, inclusiv, perioadă în care se vor susține și probele eliminatorii; probele de admitere se vor desfășura între 18 și 20 septembrie.
Taxa de înscriere la examenul de admitere este de 100 de lei , iar cea de înmatriculare, de 35 de lei.
Sunt scutiți de taxa de înscriere la admitere candidații care sunt orfani de un părinte sau de ambii, cei proveniți de la casele de copii sau din plasament familial, copiii eroilor martiri ai Revoluției, candidații răniți în luptă pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, candidații ai căror părinți sunt cadre didactice sau sunt pensionați (sau decedați) din învățământ, precum și candidații ai căror părinți sunt angajați ai Universității din Oradea...
La cererea de înscriere, se anexează următoarele acte: diploma de bacalaureat/licență sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată; foaia matricolă de la liceu/ facultate, în original; certificat de naștere, xerocopie; trei fotografii tip buletin de identitate; chitanță de achitare a  taxei de admitere; adeverință medicală tip MS 18-1-1, eliberată de cabinetele medicale școlare, dispensarul teritorial, după caz, vizată de medicul universității (din care să rezulte că sunt apți pentru specializările la care candidează).
Pentru mai multe detalii, intrați pe site-ul Universității Oradea, www.uoradea.ro, pe Admitere.
Ovi DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:32 Ora de vară a Europei de Est