Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Am plecat să colindăm”

În ultimele două zile de școală

„Am plecat să colindăm”

„Practicile tradiționale ale sărbătorilor de iarnă moștenite din cele mai vechi timpuri se desfășoară și în prezent în forme deosebit de variate, implicând participarea întregii colectivități, inclusiv a copiilor. Crăciunul concentrează o seamă de ritualuri și obiceiuri între care se remarcă, în toată frumusețea și prospețimea sa, colindatul copiilor.

Urările copiilor sunt de cele mai multe ori scurte, după care, în versuri pline de umor, solicită gazdei darurile. Conținutul urării poate să fie același la fiecare casă colindată. Copiii sunt răsplătiți întotdeauna cu daruri. Momentul colindatului este și o metodă de socializare, chiar un exercițiu de lucru în echipă, o metodă de amuzament constructivă. De ce? Pentru că a colinda înseamnă întâi să pregătești „un program” împreună cu un grup, implicit să repeți, să fii atent la cel de lângă tine, să urmezi pulsul și ritmul grupului. Momentele în care colindatorii merg spre altă gazdă, sunt momente de veselie și interacțiune. Din umbrela colindatului fac parte obiceiul mersului cu Steaua, Viflaimul, Craii etc. În orașele mai mari se pierd mai ușor aceste tradiții. Colindatul copiilor în mediu familial (părinților, rudelor, prietenilor) este o metodă de a duce tradițiile mai departe”.
Pornind de la aceste considerente, elevii clasei a II-a C, de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea, în ultimile două zile de școală au inițiat activitatea „Am plecat să colindăm”. S-au organizat, au învățat câteva colinde, și-au confecționat o stea, și-au făcut un plan cu cei pe care-i vor colinda, după care au plecat (pe jos) să vestească marele praznic al nașterii Domnului Iisus Hristos.
După cum era firesc, au început cu cei ce conduc instituția noastră, doamna director Gheorghina  Bîrlădeanu și domnul director adjunct Velimirovici Cosmin, au continuat cu dnele secretare Handru Florica și Neaga Magdalena, dna contabilă Andruța Daniela, cu cadrele didactice prezente.
Au trecut și pe la familiile colegilor noștri: Pop Gabriel, Haivas Adrian, Galiș Bogdan, Gavrilaș Patricia, Szabo Gergo, Ghiulai Denis și Brad Bianca (din Nojorid). Nu i-au uitat nici pe preșcolarii de la Grădinița nr. 44 (educ. Toia Viorica) și Grădinița nr. 55 (educ. Florescu Cornelia și Vidican Mihaela). Acestora, pe lângă colindele pregătite, le-au dăruit felicitări realizate de ei. În drumul lor, au adus bucuria sărbătorii ce urma să vină și echipei de angajați de la restaurantul din apropierea școlii noastre. Un ultim popas l-au făcut împreună cu clasa a II-a A (înv. Cozma Aurica), sub coordonarea domnului prof. Galfi Ștefan (responsabil cu parteneriatul dintre cele două instituții) la Căminul Felix din Sântandrei, unde locuiesc câțiva dintre elevii școlii noastre.
Peste tot, elevii au fost răsplătiți de gazdele mărinimoase cu ciocolată, prăjituri, portocale, mere, suc, sărățele și napolitane...
Scopul activității a fost realizat. Copiii au făcut un gest firesc, creștinesc, preluând și continuând o tradiție. (Monica Toader)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Am plecat să colindăm”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:13 Ora de vară a Europei de Est