Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La școala „Dacia” s-a investit în astronomie și s-au obținut premii internaționale și sute de milioane

Sebi și Denis - doi olimpici internaționali de (peste... 120 de) milioane!

La școala „Dacia” s-a investit în astronomie și s-au obținut premii internaționale și sute de milioane

Povestea sutelor de milioane de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea începe cu profesorul Marin Bica și telescopul său. Pasionat de astronomie și mereu cu „capul în nori”, profesorul de fizică a adunat în jurul său pe toți prichindeii școlii, dornici să deslușească tainele Universului, „căderea stelelor” și atâtea „nebuloase”, începând cu proverbiala cale (Calea Lactee) și terminând cu Terra și al său satelit.

Marin le-a povestit câte în Soare și câte în Lună, i-a înnebunit de-a binelea săptămână de săptămână la cercul său de astronomie, iar mai târziu la club și astroclub „Meridian 0”, în Cetatea Oradea. Dintre acei prichindei, și ei cu capul în nori ca și Marin - profesorul lor de suflet, s-au ridicat, încet, dar sigur, doi învățăcei, care au prins drag de astronomie și au început a se lua la trântă cu toți cei de seama lor din județ și din țară într-ale astronomiei. Cei doi nu se mai dezlipeau de telescop și de domnul profesor, și, precum Făt-Frumos, creșteau într-o zi cât alții într-un an, sub ochii de vultur ai lui nea Mărin - astronomul, dascălul cu șapte inimi care și-a transformat casa și grădina de la țară (Vadu-Crișul) în „observator astronomic”, cantină și hotel pentru pasionații de astronomie ai Oradiei și Bihorului. Sebi și Denis, pupilele și îngerii păzitori ai lui Marin, au devenit în timp olimpici naționali într-ale astronomiei, iar de doi ani, olimpici internaționali.
„Sunt Derecichei Denis. Performanțele mele notabile sunt: un premiu I, un premiu II și trei mențiuni; toate la olimpiada națională de astronomie...”, îmi scria Denis, pe e-mail, mai zilele trecute. Sebi, crescând la umbra unui „stejar” („din stejar, stejar răsare”) și având tot concursul unui profesor psihopedagog 24 de ore din 24 a privit lumea cu alții ochi, iar investiția în educație a dat roade mult mai repede și  mai bogate; palmaresul lui Sebi Trifa este unul strălucitor: premii și mențiuni naționale la astronomie, membru în lotul largit al României; multe și mari izbânzi la Cangurul (matematică, dar și engleză), medalie de broz la matematică, diplome de excelență, certificate de voluntar...
La sala palatului, olimpicii au devenit milionari!
În 29 noiembrie 2010, la sala mare a Palatului Național al Copiilor din București, Sebi avea să se aleagă cu 75 de milioane (7.500 de lei) pentru medalia de argint cucerită tocmai în Crimeea, la Olimpiada internațională de astronomie; Denis - 53,5 milioane (5.350 de lei) pentru bronzul „furat” în 2009, la Olimpiada internațională de astronomie din China; dl profesor Marin Bica s-a ales cu 107,94 milioane (10.794 de lei, impozitați), iar directorul școlii „Dacia”, dl prof. dr. Florian Hava, a adus pentru școală o diplomă de excelență și 128,5 milioane (12.850 de lei).
Aceasta este Povestea (astronomică a)  lui Marin Bica și a celor doi olimpici internaționali, Sebi și Denis, sprijiniți de directorul și prietenul lor cel mai bun, prof. dr. Florian Hava.
În Maramureș și la Suceava, primăria și consiliul județean investesc în olimpicii naționali și internaționali
Sincer și deschis, bătăios și drept, Marin este iubit nu numai de olimpicii României, pe care îi pregătește de câțiva ani în calitate de „diriginte” și dascăl de mare probitate profesională, la lotul național lărgit al României, dar și de profesorii îndrumători, iar „dușmanii” îi știu de frică, pentru că Marin s-a bătut (în mai multe rânduri cu rușii) pentru cauza românilor, atât în China, cât și în Crimeea. De-acum, toți îl știu și îl respectă, pentru că nu vrea decât dreptate și adevăr, iar aceste două valori, domnul profesor nu le negociază cu nimeni!
„Cu acești bani îmi voi acoperi din datorii. Poate nu știți că la țară, mi-am făcut o locație pentru astronomii școlii și județului, pentru copiii pasionați de astronomie care vor performanță. Până acum îi duceam în grădina mea de la Vadu-Crișului... Aș mai vrea și o mașină cu care să car telescoapele și alte materiale trebuincioase... , dar de unde bani pentru un asemenea lux?”... conchide dl profesor. Cu cei 7.500 de lei, Sebi și-a deschis un cont pentru studii. El visează să ajungă la Boston (sau in altă  parte), la Facultatea de Fizică, unde îl interesează un curs de astrofizică. Și Denis rămâne fidel pasiunii sale pentru astronomie. El vrea un colegiu universitar la Londra, cu profil de astronomie.
„Sunt mai mult decât mulțumit și încântat de performanțele la care au ajuns Sebi și Denis, foștii noștri elevi, îndrumați de un profesor de mare suflet și mare probitate profesională, cum este dl profesor Marin Bica. Ei ne-au adus faimă și recunoaștere internațională, ceea ce nu este puțin lucru, uitându-ne în jur în sala palatului național din București... S-au înnobilat pe ei înșiși, dar au ridicat și prestigiul acestei școli și al minunatului colectiv de dascăli și elevi pe care îi avem la școala „Dacia”. Domnul profesor și echipa sa merită toată stima și sprijinul nostru. Deja am început să achiziționăm materialele pe care domnul profesor le-a solicitat pentru o dotare corespunzătoare, pentru obținerea de noi succese în domeniul astronomiei”, ne-a declarat dl director, prof. dr. Florian Hava.
Vorbind la lot cu prietenii-profesori din Baia Mare și Suceava (Fălticeni), Marin a aflat și s-a cutremurat când a auzit cât investesc primăriile și consiliile județene din acele colțuri de țară în pregătirea olimpicilor naționali și internaționali. Olimpicii noștri chiar au profitat (beneficiat) de pregătiri în taberele de profil organizate la Ocna Șugatag și Baia Mare, la școala de vară de la Gura Humorului, profesorii și olimpicii respectivi au devenit cetățeni de onoare ai orașelor pe care le reprezintă în confruntările naționale și internaționale. Cu alte cuvinte îi sprijină și îi sensibilizează în fel și chip pentru a întreține flacăra care alimentează performanța! La noi, din lipsă de fonduri, s-au „desființat” până și centrele de excelență care existau, în sensul că de-acum, profesorii îndrumători vor face voluntariat (muncă voluntară), dacă vor dori să facă performanță cu copiii, pentru că nu mai sunt bani pentru plata lor!!!??? (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:05 Ora de vară a Europei de Est