Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

154, 5 milioane câștigate de trei gojdiști internaționali!

A treia diplomă de excelență adusă de dl director Viorel Mititean

154, 5 milioane câștigate de trei gojdiști internaționali!

La final de an (2010), ca dascăl, țin să-i felicit pe primul-ministru, dl Emil Boc, și pe ministrul Educației, dl Daniel Funeriu, pentru faptul că nu au tăiat (nu au sistat sau “uitat”) premiile olimpicilor internaționali. E cel mai bun lucru pe care l-au făcut în 2010, de a recunoaște și a răsplăti eminența cenușie din învățământul preuniversitar, consfințită internațional...

Luni (29 noiembrie 2010), la gala premierii celor mai grozavi olimpici pe care i-a avut România în 2009-2010, în fața ministrului Daniel Funeriu și a dnei secretar de stat Oana Badea, în sala mare a Palatului Național al Copiilor din București, la ora premierii olimpicilor internaționali, s-au aflat și reprezentanții Bihorului (olimpici, profesori și conducătorii a patru unități de învățământ: colegiile naționale „Emanuil Gojdu” din Oradea și „Octavian Goga” din Marghita, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea).
Unii chiar au reușit să dea mâna cu ministrul de resort. Onorant pentru ei! Cinste lor... că au ajuns atât de sus!
Ioana, Vlad și Dan – internaționalii gojdiști premiați
Directorul gojdiștilor, dl prof. Viorel Mititean, a adus cea de-a treia diplomă de excelență, din mandatul său de director al Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. De trei ani, consecutiv, aduce de la București diplome de excelență și sute de milioane, câștigate de olimpicii internaționali ai celui mai titrat colegiu național din Oradea și județul Bihor.
Ioana Moga, în ultima sa zvâcnire de orgoliu din viața de licean, avea să cucerească medalia de bronz la Olimpiada internațională de chimie de la Tokio, din Japonia (după cele două medalii de argint și una de aur, obținute în 2008 și 2009, de două ori la Olimpiada internațională pluridisciplinară „Tuymaada” din Yakuția – Rusia și o dată la Olimpiada internațională de chimie „Mendeleev” din Ashgabat – Turkmenistan). Pentru bronzul de la Tokio, Ioana a primit 53 de milioane (în traducere liberă 5.300 de lei). La ora premierii, Ioana se afla în amfitreatrele Universității Columbia din New York – SUA, visul său împlinit, după patru ani de succese naționale și internaționale. La aceeași universitate se află în prezent și Panea Casandra, o altă fostă gojdistă și chimistă internațională, și ea fostă elevă a distinsei doamne profesor Anița Luncan. Casandra însă urmează doctoratul la Columbia University.
Ceilalți doi olimpici gojdiști premiați, luni, au fost Vlad Florin Lazăr și Dan Mihai Mercea.
Vlad a obținut medalia de argint, în  decembrie 2009, la cea de-a VI-a ediție a Olimpiadei internaționale de științe pentru juniori, desfășurate la Baku, în Azerbaidjan. Pentru isprava sa, el a luat 75 de milioane (respectiv 7.500 de lei), dar și profesorii săi (de chimie – prof. Anița Luncan, fizică – prof. Ana Poinar și de biologie – prof. Mioara Pogan) au câștigat câteva milioane bune. “E cel mai important premiu (2.410 lei) pe care l-am obținut în cei 12 ani de carieră didactică”, recunoaște dna profesor Mioara Pogan – consilierul educativ al colegiului. Vlad deține o tolbă plină cu premii și mențiuni naționale, la chimie și info, ba și la mate, în clasele de gimnaziu, iar Cangurul (matematic) l-a trimis de trei ori în excursii în Italia, Croația și Grecia (între anii 2006 - 2010). Declarația lui „bombă” a fost: „De-acum, vreau să merg pe info. Îmi place mai mult informatica. Mă simt mai acasă!”
Dan Mihai Mercea a luat 26,5 milioane (2.650 de lei) pentru medalia de bronz (la chimie) obținută în 2010 la Olimpiada internațională de chimie „D. I. Mendeleev” de la Baku, Azerbaidjan. Și Mihai deține un palmares de invidiat, „asezonat” cu nenumărate premii și mențiuni naționale la chimie și biologie, participări la lotul național lărgit al României.
Doamna profesor Anița Luncan, profesorul celor trei olimpici gojdiști internaționali, potrivit legii, nu s-a putut bucura de un premiu consistent, pe măsura celor trei medalii cucerite de elevii săi, ci doar de niște procente (nedrepte), care, în final, i-au adus doar 6.600 de lei.
În schimb, în contul colegiului au intrat 154, 5 milioane (15.450 de lei), în urma cumulării celor trei premii obținute de Ioana, Vlad și Dan.
„Suma câștigată de colegiul nostru va fi integral folosită pentru dotarea laboratorului de științe, pentru pregătirea olimpicilor noștri în domeniile în care au obținut rezultate de excepție, pentru a pregăti noi izbânzi pe care le merită niște elevi și profesori excepționali”, ne-a declarat dl director, prof. Viorel Mititean. (Ovidiu DAN)

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:05:41 Ora standard a Europei de Est