Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic...”

Marele praznic împărătesc Nașterea Domnului

„Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic...”

A plouat mult de Crăciun la Oradea. Aceasta nu i-a împiedicat pe credincioșii parohiei „Sf. Apostol Andrei” să fie prezenți, sâmbătă și duminică, la sfânta Liturghie, iar vineri seara la Vecernie și Litie. Potrivit bunelor rânduieli instituite încă de anul trecut, după Vecernie și Litie, părinții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan i-au așteaptat pe credincioși la o seară specială de colinde.

Așa s-a întâmplat și anul acesta, iar slujitorii sfântului altar au fost bucuroși de prezența colindătorilor, într-un număr însemnat. Fără colindătorii care să vestească Nașterea Pruncului Sfânt, parcă nu știi că e Ajun de Crăciun, iar copiii care vin cu colindul în seara de Ajun sunt tot mai puțini. Așadar, credincioșii s-au adunat în biserica de jos și au cântat colinde tradiționale, împreună cu părinții parohi și cântăreții bisericii.
Momentele de bucurie și de firească emoție i-a cuprins pe toți. Gazda bună și-a omenit colindătorii cu coronițe cu susan și cu vin fiert (și nefiert). La un  pahar de vin, cu toții și-au urat un praznic fericit.
Cuvântul de învățătură al mitropolitului Bartolomeu
Sâmbătă și duminică (în prima și a doua zi de Crăciun), biserica a devenit neîncăpătoare. Sâmbătă, s-a citit pastorala preasfințitului episcop Sofronie Dincec - episcopul ortodox al Oradiei, iar duminică, mesajul preasfințitului Bartolomeu, arhiereu al Vadului, Feleacului și Clujului, mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
Făcând o paralelă între trecut și prezent, preasfințitul arhiereu Bartolomeu a ținut să sublinieze faptul că „cei mai vechi ai noștri aveau o mai dreaptă înțelegere a Crăciunului decât o avem noi, mulți din cei de azi. Copleșiți de atâta simț al istoriei, suntem tot mai aplecați să observăm pe un Iisus al ei, care s-a născut cândva, cu aproape două mii de ani în urmă, o dată pentru totdeauna, a cărui întrupare o celebrăm printr-o amintire liturgică și, eventual, printr-un ospăț la care El nu a fost poftit. Imnografii Bizanțului știau mai mult decât pricepem noi din cântările lor, și anume că Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic, mai mult decât o noapte festivă; ea e nu numai amintirea evenimentului, ci evenimentul însuși, tot atât de real ca și acela din Betleem...”
Preasfințitul mitropolit face referire și la „vechile noastre colinde de Crăciun, una din moștenirile cele mai prețioase pentru înțelegerea noastră ca oameni ai locului și neam de durată. Colindele de Crăciun, opere colective ale creatorilor anonimi, evocă sentimentul Nașterii Domnului în versuri de mare adâncime și frumusețe, al căror lirism e alimentat de certitudinea credinței și de participarea afectivă directă.”
Presfințitul Bartolomeu exemplifică și chiar comentează, așa cum ar putea să o facă unii grămătici ai limbii, constatând  că „cei mai vechi ai noștri, anonimii făcători de colinde, ne-au lăsat această bijuterie lirică de a cărei frumusețe eu, unul, nu mă pot sătura în veac: „Mare-i seara de-astă seară,/ Dar nu-i seara de-astă seară,/ Ci e seara lui Crăciun,/ Lui Crăciun celui bătrân/ Când s-a născut Fiul Sfânt,/ Fiul Sfânt pe-acest pământ.”
Analizând versurile și înțelesul lor, mesajul transmis, preasfințitul arhiereu s-a oprit și asupra „uneia dintre cele mai gingașe poezii izvorâte din lirica poetului nostru Mihai Eminescu, Colinde, colinde! (pe care, pentru marea ei frumusețe și prospețime” avea să o citeze în întregime): „Colinde, colinde!
E vremea colindelor,/ Căci ghiața se’ntinde/ Asemeni oglindelor/ Și tremură brazii/ Mișcând rămurelele./ Căci noaptea de azi-i/ Când scânteie stelele./ Se bucur’ copiii./ Copiii și fetele/ De dragul Mariei/ Își piaptănă pletele./ De dragul Mariei/ Și-al Mântuitorului/ Lucește pe ceruri/ O stea călătorului”.
„Nu este liber cel care poate să facă și să spună ce vrea...”
În mesajul său plin de simțire și de har dumnezeiesc, preafințitul Bartolomeu se referă și la libertatea prost înțeleasă de mulți dintre cei de astăzi.
„Din păcate, există printre noi destui creștini care sărbătoresc un Crăciun fără Iisus, o Bobotează fără aghiasmă, un Sfânt Ioan fără Ioan și, mai ales, un An Nou într-un revelion perpetuu, fără sfârșit, condimentat cu narcotice vaporoase, straie impudice, și aburi etilici. Nimic alarmant, dacă o astfel de petrecere în lanț nu s-ar contura ca mod de viață al multora din tinerii noștri de azi, fără nici o apărare legiuită într-un mediu din ce în ce mai agresiv și mai dizolvant.
Pornind de la premiza că planeta noastră este opera lui Dumnezeu, sunt un partizan al mișcărilor ecologiste, care nu-și propun altceva decât refacerea și menținerea pământului în toată puritatea, frumusețea și rodnicia lui. Nu am auzit însă de un ecologism spiritual, de un curent împotriva poluării sufletelor tinere, sistematic agresate de libertinajul mediatic care le inculcă gustul pentru vulgaritate, pornografie, violență și desfrâu. Or, gustul viciat devine mentalitate, iar mentalitatea deviată răstoarnă valorile, consfințind anormalitatea drept normalitate, în interiorul unei libertăți prost înțelese și rău folosite...
Nu este liber cel care poate să facă și să spună ce vrea, ci este liber cel care spune și face ceea ce trebuie și ceea ce este cuviincios.”
Profund și drept întru credință, cinste, adevăr și morală creștină, preasfințitul arhiereu, învățătorul nostru, continuă să tragă semnale.
„Avem o lege pentru protecția copilului, dar ea nu se resimte și pe micul ecran, și cu atât mai puțin în școlile publice unde funcționează, obligatoriu, așa-zisele programe de sănătate care-i învață pe copii cum să îmbătrânească vertiginos prin depravare planificată. Avem o lege antidrog, dar nu și una antidezmăț. Avem o lege anticorupție, dar nu și una antiseducție... Ne interesează copiii străzii, dar nu avem dreptul să-i uităm pe copiii maidanului moral. Astăzi suntem într-o febrilă căutare de soluții împotriva crizei și a sărăciei, dar nu vom face nimic fără remediile spirituale împotriva acestei crime lente și bine studiate care distruge conștiința tinerilor.
Zadarnic curățim pământul de gunoaie dacă-l vom lăsa populat cu oameni deformați și mutilați sufletește.
Vă rog, părinților, ocrotiți-vă copiii! E vorba de viitorul nostru ca neam, popor și patrie...”
Un mesaj plin de învățătură, de sfaturi realiste și utile pe care preasfințitul Bartolomeu ni le transmite din tot sufletul, cu sinceritate și dragoste, spre atenționare și îndreptare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Nașterea Domnului, anuală, e mai mult decât o comemorare, mai mult decât un praznic...”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:10 Ora de vară a Europei de Est