Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

De la 19 ani, dăscăliță la Școala nr. 11 din Oradea

În cel de-al 27-lea an de activitate didactică

De la 19 ani, dăscăliță la Școala nr. 11 din Oradea

Anul școlar debutează pentru cadrele didactice la 1 septembrie. Până la începerea cursurilor (în 15 septembrie), fiecare își pregătește sala de clasă, materialele didactice și manualele, își întocmește planificările anuale și semestriale…
Astăzi (miercuri, 5 septembrie 2007), după ora 12, aveam să surprindem câteva secvențe de muncă la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea.

La ora 12.35, pe domnul director, Nicolae Marc, l-am găsit la secretariat. Întrebat dacă lumea e pe baricade, se uită la ceas și ne răspunde răspicat: „Cum să nu. Încă se muncește. Dascălii își pun la punct sălile de clasă,  dulapurile, materialele didactice… Haideți să vedem câteva săli!”
Ioana Ardelean – prima dintr-o mie!
În sala clasei I A, o găsim pe învățătoarea Florica Vancea, una din dăscălițele emblematice ale școlii. În 1981, la absolvirea Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan” și-a ales post de învățătoare la Școala nr. 11, și de-atunci e tot aici, de la 19 ani. Ca și ea mai sunt în școală Domnica Popa, Sorina Vențel și Marcela Gherghel, unele poate chiar mai vechi. Florica a intrat în cel de-a 27-lea an de activitate didactică.
„Pe prima mea elevă a viitoarei clase I A, prima și la catalog, „dar și primul elev al școlii, din cei circa 1000”, adaugă domnul director, am cunoscut-o la sfârșitul anului școlar trecut, pe 14 iunie, când m-am trezit cu ea în clasă. O cheamă Ioana Ardelean. Noi tocmai pregăteam sala pentru serbare, când mămica ei a trebuit să o aducă să vadă clasa unde va învăța și să o cunoască pe dna învățătoare. Parcă o văd și acum cu ochii strălucitori și cu buchetul de margarete în mâini. Am rămas uimită. Așa ceva nu mi se întâmplase în cei 26 de ani de carieră didactică.” Câte nu ar avea a ne povesti dna învățătoare. Chiar fiul său, acum student, în anul V, la Informatică, i-a fost elev. Despre un fost elev din prima serie a aflat că e medic în Franța, alții sunt profesori, avocați, polițiști ori asistenți medicali. Ne povestea în timp ce-și aranja vitrina, dulapul, materialele didactice, ca la urmă să încheie prin a așeza pe bănci cărțile de căpătâi ale micului școlar – Abecedarul și Matematica.
Tereza Ilisei părea tare încurcată
De 30 de ani, tace și face. Nu-i place să iasă în față, să se afișeze în public. Pentru nimic în lume nu ar fi dorit să o pozăm. Din cei 30 de ani de dăscălie, 27 îi are în această școală unde se simte excelent. Acum se pregătește pentru cea de-a șasea promoție. Peste câteva zile, în băncile clasei I C, vor străluci 25 de perechi de luminițe, gata să răstoarne munții, să sece mările și oceanele în dorința lor fierbinte de a cuceri lumea. Literele mari și mici, de mână și de tipar, îi vor privi drept în față de deasupra tablei…În dulapuri, stau ascunse surprize-surprize, până la momentul 0.
Orășelul literelor, casa silabelor, casa cuvintelor…
În sala clasei a IV-a B, la secția maghiară, am cunoscut-o pe învățătoarea Bonya Carolina. Din cei 37 de ani de activitate la catedră, 18 i-a petrecut la Școala nr. 11. Nici nu realizează cum s-au scurs atât de mulți ani, tot ocupându-se de elevi pe care îi iubește ca pe lumina ochilor. În dulap și pe mese materiale peste materiale. „Pregătesc materialele didactice de care voi avea nevoie în primele zile de început. Voi face o recapitulare a cunoștințelor însușite în anii anteriori, folosind multe materiale didactice. Mai ales la gramatică, nu ține să verificăm teoria.”
Pe una din mese, dăm cu ochii de o planșă pe care citim: Orășelul literelor, casa silabelor, casa cuvintelor, casa literelor (locuia, ea, bunica, pădure, îmbolnăvit, în, s-a)…
O sală nouă … multimedia
Și domnul director are surprize-surprize pentru un nou început, din care ne-a dezvăluit doar câteva: mobilier nou în patru săli de clasă, geamuri termopan la un etaj (șase săli și un laborator), mai multe mijloace de învățământ (încă două laptop-uri, patru calculatoare, două imprimante, două copiatoare, o tablă și o sală multimedia), cadre didactice noi (un psiholog-logoped, fost elev al școlii…). Dar cel mai mult și mai mult, se vor bucura elevii și dascălii școlii când vor afla că absolut toți vor lucra într-un singur schimb.
O surpriză pe care domnul director nu ar fi vrut să ne-o dezvăluie a fost un „răvaș” pe care noi l-am zărit în vitrină, legat cu o panglică roșie.
„Nu știu dacă am dreptul să-i divulg conținutul, ține să ne avertizeze domnul director. Sunt cuvinte de suflet lăsate de un cadru didactic la plecarea din școală, doar după un an petrecut în mijlocul nostru”. Noi insistăm, totuși.
„De ce această modalitate deosebită de rămas bun? Poate pentru că îmi e mai ușor să scriu decât să vorbesc…
Vreau să vă mulțumesc pentru lunile frumoase pe care le-am petrecut în școală…
M-am simțit foarte bine, regret plecarea mea tocmai când am început să mă obișnuiesc cu locurile și oamenii…
A fost o onoare pentru mine să lucrez alături de dumneavoastră și de oamenii minunați pe care îi conduceți… Nu sunt multe persoane care pot să spună că și-au iubit primul loc de muncă, eu sunt una dintre ele. Dumneavoastră vă datorez asta.
Cu stimă,
Psih. Carina F.”
Iar noi vom spune că am fost plăcut surprinși de tot ce am găsit, astăzi, la Școala nr. 11 din Oradea.  Ovi DAN  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (De la 19 ani, dăscăliță la Școala nr. 11 din Oradea).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:32:57 Ora standard a Europei de Est