Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la 19 ani, dăscăliță la Școala nr. 11 din Oradea

În cel de-al 27-lea an de activitate didactică

De la 19 ani, dăscăliță la Școala nr. 11 din Oradea

Anul școlar debutează pentru cadrele didactice la 1 septembrie. Până la începerea cursurilor (în 15 septembrie), fiecare își pregătește sala de clasă, materialele didactice și manualele, își întocmește planificările anuale și semestriale…
Astăzi (miercuri, 5 septembrie 2007), după ora 12, aveam să surprindem câteva secvențe de muncă la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea.

La ora 12.35, pe domnul director, Nicolae Marc, l-am găsit la secretariat. Întrebat dacă lumea e pe baricade, se uită la ceas și ne răspunde răspicat: „Cum să nu. Încă se muncește. Dascălii își pun la punct sălile de clasă,  dulapurile, materialele didactice… Haideți să vedem câteva săli!”
Ioana Ardelean – prima dintr-o mie!
În sala clasei I A, o găsim pe învățătoarea Florica Vancea, una din dăscălițele emblematice ale școlii. În 1981, la absolvirea Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan” și-a ales post de învățătoare la Școala nr. 11, și de-atunci e tot aici, de la 19 ani. Ca și ea mai sunt în școală Domnica Popa, Sorina Vențel și Marcela Gherghel, unele poate chiar mai vechi. Florica a intrat în cel de-a 27-lea an de activitate didactică.
„Pe prima mea elevă a viitoarei clase I A, prima și la catalog, „dar și primul elev al școlii, din cei circa 1000”, adaugă domnul director, am cunoscut-o la sfârșitul anului școlar trecut, pe 14 iunie, când m-am trezit cu ea în clasă. O cheamă Ioana Ardelean. Noi tocmai pregăteam sala pentru serbare, când mămica ei a trebuit să o aducă să vadă clasa unde va învăța și să o cunoască pe dna învățătoare. Parcă o văd și acum cu ochii strălucitori și cu buchetul de margarete în mâini. Am rămas uimită. Așa ceva nu mi se întâmplase în cei 26 de ani de carieră didactică.” Câte nu ar avea a ne povesti dna învățătoare. Chiar fiul său, acum student, în anul V, la Informatică, i-a fost elev. Despre un fost elev din prima serie a aflat că e medic în Franța, alții sunt profesori, avocați, polițiști ori asistenți medicali. Ne povestea în timp ce-și aranja vitrina, dulapul, materialele didactice, ca la urmă să încheie prin a așeza pe bănci cărțile de căpătâi ale micului școlar – Abecedarul și Matematica.
Tereza Ilisei părea tare încurcată
De 30 de ani, tace și face. Nu-i place să iasă în față, să se afișeze în public. Pentru nimic în lume nu ar fi dorit să o pozăm. Din cei 30 de ani de dăscălie, 27 îi are în această școală unde se simte excelent. Acum se pregătește pentru cea de-a șasea promoție. Peste câteva zile, în băncile clasei I C, vor străluci 25 de perechi de luminițe, gata să răstoarne munții, să sece mările și oceanele în dorința lor fierbinte de a cuceri lumea. Literele mari și mici, de mână și de tipar, îi vor privi drept în față de deasupra tablei…În dulapuri, stau ascunse surprize-surprize, până la momentul 0.
Orășelul literelor, casa silabelor, casa cuvintelor…
În sala clasei a IV-a B, la secția maghiară, am cunoscut-o pe învățătoarea Bonya Carolina. Din cei 37 de ani de activitate la catedră, 18 i-a petrecut la Școala nr. 11. Nici nu realizează cum s-au scurs atât de mulți ani, tot ocupându-se de elevi pe care îi iubește ca pe lumina ochilor. În dulap și pe mese materiale peste materiale. „Pregătesc materialele didactice de care voi avea nevoie în primele zile de început. Voi face o recapitulare a cunoștințelor însușite în anii anteriori, folosind multe materiale didactice. Mai ales la gramatică, nu ține să verificăm teoria.”
Pe una din mese, dăm cu ochii de o planșă pe care citim: Orășelul literelor, casa silabelor, casa cuvintelor, casa literelor (locuia, ea, bunica, pădure, îmbolnăvit, în, s-a)…
O sală nouă … multimedia
Și domnul director are surprize-surprize pentru un nou început, din care ne-a dezvăluit doar câteva: mobilier nou în patru săli de clasă, geamuri termopan la un etaj (șase săli și un laborator), mai multe mijloace de învățământ (încă două laptop-uri, patru calculatoare, două imprimante, două copiatoare, o tablă și o sală multimedia), cadre didactice noi (un psiholog-logoped, fost elev al școlii…). Dar cel mai mult și mai mult, se vor bucura elevii și dascălii școlii când vor afla că absolut toți vor lucra într-un singur schimb.
O surpriză pe care domnul director nu ar fi vrut să ne-o dezvăluie a fost un „răvaș” pe care noi l-am zărit în vitrină, legat cu o panglică roșie.
„Nu știu dacă am dreptul să-i divulg conținutul, ține să ne avertizeze domnul director. Sunt cuvinte de suflet lăsate de un cadru didactic la plecarea din școală, doar după un an petrecut în mijlocul nostru”. Noi insistăm, totuși.
„De ce această modalitate deosebită de rămas bun? Poate pentru că îmi e mai ușor să scriu decât să vorbesc…
Vreau să vă mulțumesc pentru lunile frumoase pe care le-am petrecut în școală…
M-am simțit foarte bine, regret plecarea mea tocmai când am început să mă obișnuiesc cu locurile și oamenii…
A fost o onoare pentru mine să lucrez alături de dumneavoastră și de oamenii minunați pe care îi conduceți… Nu sunt multe persoane care pot să spună că și-au iubit primul loc de muncă, eu sunt una dintre ele. Dumneavoastră vă datorez asta.
Cu stimă,
Psih. Carina F.”
Iar noi vom spune că am fost plăcut surprinși de tot ce am găsit, astăzi, la Școala nr. 11 din Oradea.  Ovi DAN  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (De la 19 ani, dăscăliță la Școala nr. 11 din Oradea).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:31 Ora de vară a Europei de Est