Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cu Steaua, Viflaimul, Plugușorul și Sorcova

Vineri, la porțile Grădiniței nr. 24 au bătut colindătorii

Cu Steaua, Viflaimul, Plugușorul și Sorcova

„Ninge, ninge alb și blând peste oraș. Auziți? La porțile sufletelor noastre de creștini bat Sfintele Sărbători de iarnă...”

Andrada și Darius, gazdele bune, niște copii admirabili, ca toți ceilalți copii din grupa pregătitoare A, aveau să joace rolul vieții lor de preșcolari, vineri seara (17 decembrie 2010), la un regal de tradiții și obiceiuri strămoșești, puse în scenă cu măiestrie de două educatoare de excepție: Anca Jarca și Alina Ferche.
Grădinița nr. 24 din Oradea (director, prof. Marioara Ile) e o „oază” de liniște și binecuvântare în ale educației celor mici, retrasă cu „un metru” din vacarmul străzii, plăcută privirii și îndrăgită de vrednicii săi preșcolari.
Aici aveam să poposim vineri seara, la două ore despărțire de mirificul zăpezii de la Husasău de Tinca. Gazdele bune, Andrada și Darius, ne-au introdus degrabă în atmosfera inegalabilă a datinilor și obiceiurilor de Crăciun... căci „Dintre toate câte sunt/ Sărbători pe-acest pământ,/ Nu e alta mai frumoasă/ Decât Crăciunul cel sfânt”.
Pe masă, gazdele vrednice de asemenea colindători au așezat de-ale gurii, așa cum se obișnuiește la țară să fie omeniți toți cei care îți trec pragul casei în seara de Ajun de Crăciun, dar nu numai...
Li s-au aprins călcâiele de-atâta joc!
Fetele și băieții, organizați ca la o șezătoare, au ieșit și au intrat în scenă potrivit programului, dar întotdeauna îmbrăcați în mândrele staie populare, autentice românești (de Bihor). Bogdan Luca, Dragoș Negruțiu și Raul Mânz au intrat cu Steaua și au urat ce era de urat; Mihai Filimon, Elias Þepele, Mihai Þica și George Hovaneț au purtat și onorat Viflaimul, la Plugușor s-au prins cu toții, feciori vrednici și făloși, la Sorcovă au urat Dragoș Secară, Bogdan Ujoc și Alex Bar, la joc s-au aprins toate călcâiele...
Mare sărbătoare au mai tras teribilii preșcolari ai grupei pregătitoare A, cu două prințese de-a stânga și de-a dreapta, Anca și Alina, toate numai suflet și pară... de tare ce s-au încins cu asemenea colindători de top.
Magică seară am mai petrecut la ei în casă! Să mai spunem că viitorii preșcolari le au și cu engleza (învățată de la prof. Felicia Duma), stau bine și cu dansurile moderne, picurate cu talent de prințesa dansului din municipiul de pe Crișul Repede - Sonia Vass.
Una peste alta, am ieșit vrăjit de la prima serbare pe care am petrecut-o la Grădinița nr. 24 din Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu Steaua, Viflaimul, Plugușorul și Sorcova.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 06:54:21 Ora de vară a Europei de Est