Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cu Steaua, Viflaimul, Plugușorul și Sorcova

Vineri, la porțile Grădiniței nr. 24 au bătut colindătorii

Cu Steaua, Viflaimul, Plugușorul și Sorcova

„Ninge, ninge alb și blând peste oraș. Auziți? La porțile sufletelor noastre de creștini bat Sfintele Sărbători de iarnă...”

Andrada și Darius, gazdele bune, niște copii admirabili, ca toți ceilalți copii din grupa pregătitoare A, aveau să joace rolul vieții lor de preșcolari, vineri seara (17 decembrie 2010), la un regal de tradiții și obiceiuri strămoșești, puse în scenă cu măiestrie de două educatoare de excepție: Anca Jarca și Alina Ferche.
Grădinița nr. 24 din Oradea (director, prof. Marioara Ile) e o „oază” de liniște și binecuvântare în ale educației celor mici, retrasă cu „un metru” din vacarmul străzii, plăcută privirii și îndrăgită de vrednicii săi preșcolari.
Aici aveam să poposim vineri seara, la două ore despărțire de mirificul zăpezii de la Husasău de Tinca. Gazdele bune, Andrada și Darius, ne-au introdus degrabă în atmosfera inegalabilă a datinilor și obiceiurilor de Crăciun... căci „Dintre toate câte sunt/ Sărbători pe-acest pământ,/ Nu e alta mai frumoasă/ Decât Crăciunul cel sfânt”.
Pe masă, gazdele vrednice de asemenea colindători au așezat de-ale gurii, așa cum se obișnuiește la țară să fie omeniți toți cei care îți trec pragul casei în seara de Ajun de Crăciun, dar nu numai...
Li s-au aprins călcâiele de-atâta joc!
Fetele și băieții, organizați ca la o șezătoare, au ieșit și au intrat în scenă potrivit programului, dar întotdeauna îmbrăcați în mândrele staie populare, autentice românești (de Bihor). Bogdan Luca, Dragoș Negruțiu și Raul Mânz au intrat cu Steaua și au urat ce era de urat; Mihai Filimon, Elias Þepele, Mihai Þica și George Hovaneț au purtat și onorat Viflaimul, la Plugușor s-au prins cu toții, feciori vrednici și făloși, la Sorcovă au urat Dragoș Secară, Bogdan Ujoc și Alex Bar, la joc s-au aprins toate călcâiele...
Mare sărbătoare au mai tras teribilii preșcolari ai grupei pregătitoare A, cu două prințese de-a stânga și de-a dreapta, Anca și Alina, toate numai suflet și pară... de tare ce s-au încins cu asemenea colindători de top.
Magică seară am mai petrecut la ei în casă! Să mai spunem că viitorii preșcolari le au și cu engleza (învățată de la prof. Felicia Duma), stau bine și cu dansurile moderne, picurate cu talent de prințesa dansului din municipiul de pe Crișul Repede - Sonia Vass.
Una peste alta, am ieșit vrăjit de la prima serbare pe care am petrecut-o la Grădinița nr. 24 din Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu Steaua, Viflaimul, Plugușorul și Sorcova.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:24:09 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...