Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Crenguța fermecată și sufletele înfrățite!

O iarnă ca-n povești la Husasău de Tinca

Crenguța fermecată și sufletele înfrățite!

Imagini din „Iarna pe uliță”... și mai mult decât atât, am văzut vineri (17 decembrie 2010) la Husasău de Tinca, pe „dealul” din curtea școlii...

Cum au ieșit din microbuze, copiii orădeni au început să zburde în voie, ca niște mielușei scăpați din țarc, să facă cunoștință cu zăpada de Husasău, să se dea pe gheață, să arunce cu bulgări și să plonjeze în zăpadă pentru o poză de album...
Într-o asemenea „zodie” ne-am găsit noi, vineri, niște oaspeți dragi, primiți cu tot sufletul de Geta și Cami, de întreaga școală ridicată în picioare, în frunte cu distinsul său director, prof. Nicolae Vrăbieș, pentru a-și primi partenerii de proiect din clasa I, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, îndrumați de prof. Anca Ardelean.
Camelia Chișe (cu o jumătate de suflet rămasă la „Emanuel”) și Georgeta Gligor (un munte de bunătate și știință de carte, un veteran al proiectelor) au pus de un parteneriat cu trei clase de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea (I A și B și III A, înv. Violeta Sârb, prof. Anca Ardelean și prof. Mihaela Bodea). Ce motiv și ce simbol mai potrivit puteau alege Cami, Geta și Anca proiectului lor decât „Crenguța fermecată” în stare să facă minuni, așa cum le place și copiilor...
„Colindătorii suntem noi!”
Așa or fi zis, pentru început, cei mari privind la cei mici, dar când au prins a-și deschide gurițele ăi mici, s-a făcut liniște, cu toți au tăcut mormânt auzind glasurile micilor artiști, care au cântat dumnezeiește sub bagheta Georgetei, acompaniați la chitară de Camelia. Au cântat ca niște profesioniști, au recitat și au jucat teatru (în rolurile principale: Crăiasa Zăpezilor – Bianca Nicoară, Gabriel Hanaș - omul cu Crenguța fermecată, Călin Bărar - Omul de zăpadă), iar Geta i-a premiat. Le-a înmânat acele diplome de merit pe care ei le-au câștigat la concursul național „Euroșcolarul”.
Oaspeții orădeni nu puteau rămâne insensibili la regalul partenerilor, așa încât le-au luat locul pe scenă și ne-au bucurat sufletele cu un recital muzical religios de sezon, vestind Nașterea Pruncului Sfânt.
După o zbenguială prin zăpadă, partenerii de proiect s-au retras în sălile lor de clasă, gazdele au urmărit un moment de teatru de păpuși, prezentat de familia Zerghe David și Felicia, cărora li s-a alăturat Alina Cioti, studentă a Universității „Emanuel” din Oradea. În momentul teatral, elevii Getei și Cameliei au urmărit cu sufletul la gură povestea Musafirului misterios al bunicului Petru (nimeni altul decât Iisus Hristos).
A urmat un alt moment emoționant - schimbul de daruri. Elevii Ancăi ambalaseră frumos câteva daruri pentru prietenii lor din Husasău (dulciuri, jucării, fulare, șepcuțe), iar dl director Nicolae Vrăbieș, ajutat de Geta și Camelia, a împărțit pungile cu surprize, dăruite de dl ing. Mihai Faur - primarul comunei, un apropiat al școlii și copiilor, care, în  vară, a rezolvat problema ca elevii din Husasău de Tinca să nu mai învețe în două schimburi, prin construirea unei clădiri cu două săli de clasă (unde învață elevii claselor a II-a și a IV-a, chiar partenerii de proiect ai orădenilor).
Preț de mai bine de două ore, partenerii de proiect s-au aflat într-un dialog permanent, pe scenă, în sala de clasă, la gustare și la joacă, în curte la zăpadă – bucuria fără seamăn a copiilor.
Discutând cu Georgeta Gligor, aveam să aflăm că în 10 decembrie, s-a întors de la un proiect școlar interjudețean pe care îl are cu Palatul Copiilor și Elevilor din Carei (județul Satu Mare). Geta le are cu proiectele încă din 2007, când a derulat primul proiect pentru școala din Oșand. În 2008, avea să participe la un proiect Leonardo cu un colegiu tocmai în Spania...  
Acum e încântată de proiectul cu Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea. La fel de bucuroase s-au arătat Camelia și Anca. După voioșia manifestată de copii și după chipurile părinților însoțitori, vor concluziona că de fapt cu toții, actorii și beneficiarii acestui proiect au petrecut clipe de satisfacție, dată de atmosfera caldă, prietenoasă în care s-a desfășurat întâlnirea partenerilor de proiect. Iar iarna-drăguța nu putea decât să sporească încântarea generală, cu darurile sale inegalabile! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Crenguța fermecată și sufletele înfrățite!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:29 Ora de vară a Europei de Est