Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premierea voluntarilor

Ziua voluntarului Caritas, a 5-a ediției,

Premierea voluntarilor

Cu ocazia celebrării Zilei internaționale a voluntarilor, Caritas Eparhial Oradea a organizat Ziua voluntarului Caritas, a 5-a ediției, joi, 9 decembrie 2010, în sala festivă a Liceului Greco-Catolic din Oradea.

Asociația se bucură de sprijinul a 150 de voluntari înscriși în baza unui contract de voluntariat. Voluntarii au fost premiați pentru activitatea depusă în 2010.
La eveniment a fost prezent PSS Virgil Bercea, Adina Patroc din partea ASCO, voluntari, precum și alte persoane care au dorit să fie alături de voluntari. Evenimentul a fost transmis în direct pe internet de către www.cristv.ro.
În cadrul evenimentului au fost prezentate activitățile în care voluntarii s-au implicat în 2010 și pentru care vor fi premiați.
Premiu pentru programul "O masă caldă". „O masă caldă pentru cei săraci” este un serviciu prin care zilnic, 30 de persoane, beneficiază gratuit de două feluri de mâncare gătită și pâine. Rolul voluntarilor este de a distribui hrana caldă oferind de asemenea o vorbă bună beneficiarilor.
Nominalizații au fost: Bencheu Georgeta, Dat Liviu, Oprean Ligia, Burdaș Ciprian, Papiț Alin. Premiul s-a acordat voluntarului Liviu Dat.
Premiu pentru programul "Bunul samaritean". Este un program prin care asigurăm beneficiarilor îmbrăcăminte adecvată sezonului; voluntarii din acest program efectuează două activități. Prima se referă la selectarea și aranjarea îmbrăcămintei primite din donații, iar a doua, la distribuirea propriu-zisă a acestora, o dată pe săptămână.
Nominalizații au fost: Alina Banciu, Liviu Dat, Georgeta Finna, Melania Sărăcuț, Timeea Szombati. Premiul s-a acordat voluntarei Alina Banciu.
Premiu pentru servicii de îngrijire la domiciliu. În cadrul acestui serviciu, voluntarii s-au implicat în coordonare și în vizite la domiciliu a beneficiarilor bolnavi și de cele mai multe ori imobilizați. Vizitele la domiciliu s-au concretizat în oferirea de sprijin pentru activitățile casnice și administrative, socializarea beneficiarilor și chiar oferirea unor servicii de specialitate. Premiul s-a acordat voluntarei Voichița Vâșcan.
Premiu special unei persoane care a sprijinit constant Centrul de Îngrijire la Domiciliu. Premiul s-a acordat voluntarei dr. Narcisa Cizmaș.
Premiu pentru campania 2%. Direcționarea unui procent de 2% din impozitul care a fost reținut de stat în anul precedent, pentru construirea unei case pentru persoanele vârstnice, Casa Frențiu. Cu ajutorul voluntarilor am reușit ca și în acest an să atragem persoane care să direcționeze acest procent asociației noastre. Aceștia au pregătit plicuri personalizate pe care le-au distribuit în oraș alături de formularele 2%.
Nominalizații au fost Georgeta Finna și Alexandru Mureșan. Premiul s-a acordat voluntarei Georgeta Finna.
Premiul Colecta de Crăciun 2009. Aceasta s-a desfășurat la un super-market din municipiul Oradea, și de această dată, voluntarii fiind foarte activi, implicându-se în distribuirea de fluturași, colectarea alimentelor și primirea donațiilor.
Nominalizații au fost: Cornelia Vesea, Levente Toth, Georgeta Finna, Radu Chirodea, Ioana Aciu. Premiul s-a acordat voluntarei Cornelia Vesea.
Premiul Colecta de Paști 2010. Ca și anii precedenți, voluntarii ne-au sprijinit la colecta de Paști în trei dintre cele cinci biserici în care aceasta s-a desfășurat.
Nominalizații au fost: Ioan Bodea, Alexandru Farc, Alina Banciu, Vlad Raita. Premiul s-a acordat voluntarului Ioan Bodea.
Premiu pentru strângere de fonduri. Pe lângă cele trei activități prezentate anterior și care se referă la strângerea de diferite fonduri, asociația mai implică voluntari și în alte activități de acest gen. În acest an ne referim la solicitări față în față, colectă stradală pentru rechizite, realizare de felicitări.
Nominalizații au fost: Alexandru Mureșan și Georgeta Finna. Premiul s-a acordat voluntarului Alexandru Mureșan.
Premiu pentru activitate economică. De-a lungul anului, voluntarii s-au implicat și în activitățile croitoriei sau ale Librăriei Gutenberg, activități economice ce sprijină serviciile sociale ale asociației.
Nominalizații au fost Georgeta Bencheu și Roberta Anca.Premiul s-a acordat voluntarei Roberta Anca.
Premiul "Prieteni pentru un zâmbet". Un program prin care voluntarii clovni realizează vizite la spitalul de copii din Oradea, aducând astfel un zâmbet pe buzele copiilor internați.
Nominalizații au fost: Alexandru Farc și Laura Pușcaș.Premiul s-a acordat voluntarului Alexandru Farc.
Premiu pentru activități administrative. Traduceri, transport mobilă de la donator la beneficiar, completare baze de date, zugrăvit, curățenie sunt câteva din activitățile administrative prin care voluntarii ne-au ajutat și în acest an.
Nominalizații au fost: Georgeta Finna, Alexandru Mureșan și Mariana Mureșan. Premiul s-a acordat voluntarei Mariana Mureșan.
Premiu special unui grup de persoane care ne-au sprijinit activitatea prin energia, timpul și resursele lor. Surorile Franciscane Misionare ale lui Cristos fac parte din grupul celor care sunt constant alături de noi în mod voluntar. Pentru aceasta le suntem mulțumitori și dorim să le arătăm un mic gest de apreciere. Premiul s-a acordat surorilor Pier-Paola, Maria și Kasia.
Premiu special acordat unui grup de voluntari americani care își oferă constant disponibilitatea de a ne sprijini în diferitele activități. Premiul s-a acordat voluntarilor John Gardiner și Stuart Johnsen.
Premiu pentru disponibilitate i-a fost acordat voluntarului care și-a manifestat constant dorința de a participa la cât mai multe activități și care și-a oferit disponibilitatea de a ne ajuta ori de câte ori avem nevoie. Premiul s-a acordat voluntarei Timea Szombati.
Premiul "Cel mai activ voluntar". Este premiul oferit voluntarului care a cumulat cel mai mare număr de ore de voluntariat. Premiul s-a acordat voluntarului Alexandru Mureșan.
Premiul voluntarul anului
Bineînțeles că toți voluntarii sunt persoane deosebite care au ales ca, de bună voie, să dăruiască din timpul și din energia lor pentru un scop bun. ,,Voluntarul anului” este un premiu pe care îl acordăm în fiecare an unui voluntar care s-a evidențiat prin disponibilitate și implicare pe tot parcursul anului. Premiul s-a acordat voluntarei Georgeta Finna.
Momentele artistice au fost asigurate de: Cvartetul de coarde Re-belle – Popa Teodorian, Costin Eva, Vulturar Vasile și Cocora Bogdan, cu un recital de Alexander Glazunov din lucrarea intitulată „Nouvelle” și Wolfgang Amadeus Mozart – Divertisment.
Domnul Crișan Ionel este una din persoanele care a beneficiat direct de sprijinul voluntarilor. Prin cântecul, la fluier a două colinde și o poezie recitată, dânsul a dorit să le mulțumească voluntarilor, în numele tuturor persoanelor care au beneficiat de ajutor din partea lor.
Au mai cântat: Csordas Brigitta și Alexandru Mureșan: Concert pentru două viori în re minor de Johan Sebastian Bach.
Un alt moment a fost oferit de trupa de teatru a Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, sub îndrumarea doamnei prof. Sânziana Neșiu, cu piesa „D-ale noastre”, un pamflet la situația politică a țării, cu scenariu original, scris chiar de membrii trupei.
Ultimul moment artistic a fost oferit de cel mai tânăr magician profesionist din România, campion internațional al magiei și cea mai tânără iluzionistă din România: Eduard Malița și Bianca Onița.
Toți voluntarii prezenți au fost invitați pe scenă pentru a le fi oferit un simbol al recunoștinței asociației. (Iulia Iova)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:24 Ora standard a Europei de Est