Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tabăra de voluntariat în Parcul Natural Apuseni

În zona platoului carstic Padiș

Tabăra de voluntariat în Parcul Natural Apuseni

Asociația Gata Oricând, în parteneriat cu Centrul pentru arii protejate și dezvoltare durabilă - Bihor (CAPDD) și Administrația Parcului Natural Apuseni a organizat cea de-a doua ediție a Taberei de voluntariat în Parcul Natural Apuseni.
Tabăra de voluntariat s-a desfășurat în perioada 23 - 30 iulie 2007, în zona platoului carstic Padiș din Parcul Natural Apuseni.

Cei circa 30 de tineri studenți care au luat parte la tabără au avut de întâmpinat adevărate provocări – parcurgerea unor trasee turistice unde au trebuit refăcute sau șterse marcajele, înlocuirea panourilor indicatoare de pe trasee și montarea unora de avertizare pentru turiști, discuții cu turiștii de la care au încercat să afle, printre altele, de ce vin în zonă și ce părere au despre cum este aceasta gestionată, respectiv cărora le-au oferit informații despre statutul de parc natural al zonei și despre regulile de protecție a mediului care se aplică în consecință aici. Mai mult, pe lângă asistarea membrilor Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo în montarea indicatoarelor turistice, s-au făcut patrulări pe traseele turistice mai circulate, alături de aceștia.
„A fost o experiență plăcută!”
Câteva părerile despre tabără:
„Tabăra de voluntariat organizată în zona Padiș a fost o experiență frumoasă, unde am aflat multe lucruri noi atât despre Parcul Natural Apuseni, cât și despre ideea de “educare a turistilor” în scopul păstrării parcului cât mai curat. Am privit lucrurile dintr-o altă perspectivă, a unor oameni care protejează natura; prieteni ai naturii.”
„Din punct de vedere al organizării taberei, a fost bine pusă la punct, am comunicat foarte bine cu organizatorii, având ocazia să legăm noi prietenii. Pentru noi a fost o experiență plăcută cu care sperăm să ne mai întâlnim.” (Meszaros Emese - Fac. Științe Economice-Turism și servicii, anul III gr.II, 22 ani, Reștea Alina- Fac. Istorie-Geografie, anul II GT, 21 ani). 
Ioana Popa, coordonatoarea taberei, consideră că „pentru tinerii din zonă, și mai ales pentru studenții de la facultățile de profil este important să participe la astfel de tabere, deoarece aici pot ajunge să cunoască patrimoniul natural deosebit al Apusenilor, pot înțelege ce înseamnă o arie naturală protejată și cum ar trebui să fie turismul într-o astfel de zonă. Mai mult, pentru acești tineri este o ocazie foarte bună să învețe să se organizeze și să se descurce într-un context de tabără cu care se pot întâlni în viitor, chiar la locul lor de muncă.”
Reprezentanții Salvamont Bihor, Roxana Ivan și Adrian Kondacs, spun că „Voluntarii proveniți din centrul universitar Oradea, facultățile de geografie, mediu, biologie, științe economice, s-au implicat activ pe perioada derulării taberei, atât în activitățile specifice Salvamont (patrulări, asistarea turiștilor), cât și în activitățile de amenajare a traseelor turistice din arealul montan al zonei Padiș. Activitățile derulate au vizat atât reamenajarea traseelor vechi, cât și montarea de panouri indicatoare, în principalele puncte de intersecție ale traseelor turistice din această zonă. Totodată această tabără a constituit prilejul pentru cunoașterea, parcurgerea și familiarizarea cu zona montană și turismul montan, majoritatea studenților aflându-se la prima vizită în zona Padiș.”
Considerăm aceste tabere de voluntariat, precum și alte acțiuni susținute de ONG-uri în zona Parcului Natural Apuseni ca fiind extrem de necesare pentru o cât mai bună promovare a statutului de protecție a zonei, dar și pentru educarea cetățenilor din județ, a turiștilor și vizitatorilor parcului în spiritul aprecierii și protejării naturii printr-un turism ecologic și la scară mică. Tinerii participanți au devenit implicit, în urma acestei tabere, adevărați promotori ai acestui mesaj, pe care sperăm să-l ducă mai departe oriunde vor merge, ca oameni ai muncii sau turiști, ca simpli cetățeni sau ca profesioniști într-un domeniu de activitate.
Proiectul este sprijinit financiar de Autoritatea Națională pentru Tineret, prin Direcția Județeană pentru Tineret Bihor. Mulțumim, de asemenea, RNP Romsilva – Direcția Silvică Oradea și Fundației Ecotop pentru sprijinul logistic acordat.
 Ioana POPA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Tabăra de voluntariat în Parcul Natural Apuseni).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:38 Ora de vară a Europei de Est