Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Magia sărbătorii Crăciunului

Salonta

Magia sărbătorii Crăciunului

Zăpada cernută generos în ultima săptămână a trezit speranța unor Sărbători cum n-au mai fost demult în Salonta. Numărătoarea inversă se apropie de sfârșit: în acest week-end, primarul Török László va declanșa oficial feeria luminilor de Sărbători în municipiul Salonta.

Bradul din fața primăriei și zeci de plase luminoase întinse pe principalele artere rutiere ale orașului vor transforma orașul într-o lacrimă de bucurie la Nașterea Pruncului Isus Hristos.
Sărbătoarea Crăciunului se repetă de zor în grădinițe și școli. Cu mic, cu mare - copii, dascăli și părinți – cu toții amenajează în detaliu scena Nașterii Mântuitorului. Poezii, colinde, personaje și decoruri biblice, brăduți împodobiți, șosetuțe voluminoase gata să ascundă cadouri și dulciuri, căciulițe roșii de Moș Crăciun și multe alte minunății de sezon sunt pregătite în așteptarea Celui ce dăruiește Lumina. Clubul Copiilor și Elevilor din Salonta, coordonat de prof. Bagosi Imre Tibor, a dat startul festivităților Sărbătorii de Iarnă 2010. Miercuri, 15 decembrie, în clădirea Clubului din parcul Central al Salontei a fost organizată prima mare Serbare a pomului de iarnă.
Colegiul Național „Arany Janos”, coordonat de director prof. Liviu Galea din Salonta, are amenajat în holul liceului un nou „Stand românesc de Crăciun” unde, deasupra scenei Nașterii Mântuitorului Isus, se află drapelul românesc. Creație a laborantului Cristian Butcă, colajul tematic-ambiental este inundat de colinde românești în format audio-video. C.N. „Arany Janos” a primit din partea câtorva sponsori locali mărinimoși și loiali bani pentru Pomul de iarnă. Doi brazi falnici sunt instalați în holul și în curtea liceului, iar colindele românești care răsună din ornamentul lor au umplut cu bucurie inimile elevilor și profesorilor. O surpriză deosebită a fost oferită corpului didactic și elevilor de profesorul de religie, pastor Petrică Crețu, care a organizat în incinta liceului un Concert de colinde în interpretarea orchestrei conduse de familia Teofil și Marika Marișcaș, dirijori ai formațiilor vocal-instrumentale din cadrul Bisericii creștine baptiste „Betel” din Salonta și Bisericii baptiste Tinca.
Majoritatea secțiilor de limba română și limba maghiară din cadrul Grădiniței cu program prelungit „Fluierașul fermecat” din Salonta, coordonată de director prof. Lia Butcă, prezintă părinților, în această perioadă, creațiile artistice pregătite pentru Moș Crăciun în cadrul serbărilor tematice „Magia sărbătorii Crăciunului”. Grupa Fluturașilor din cadrul Grădiniței cu program normal „Fluierașul fermecat”, coordonată de ed. Laura Zbârcea, s-a întrecut în fantezie și au pregătit Moșului o serbare de poveste asortată cu desene, poezii, machete deosebite și multe surprize pentru renii lui Moș Crăciun. Lucrările copiilor adunate într-o expoziție inedită au primit calificative la superlativ din partea părinților, cele mai apreciate fiind „Șosetuțele pentru cadouri”, „Lumânările magice”, „Brăduțul din carton colorat” și „Steaua magică”.
Prin implicarea directă a familiei Ioan și Rodica Sala, duminică, 19 decembrie, de la ora 9.00, Sala de Sport a municipiului Salonta va găzdui „Cupa de iarnă PNL” la fotbal în sală. Opt echipe de fotbaliști amatori consacrați din Oradea, Tulca și Salonta, membri ai tineretului liberal, vor disputa cupa și premiile puse în joc într-un campionat fulger la care sunt așteptați peste 250 de spectatori. Tot duminică, între orele 11.00 și 15.00,  Moș Crăciun, ajutat de cei doi spiriduși ai săi va împărți daruri în toate cartierele orașului Salonta. „Dragi copii, atunci când auziți clopoțeii sunând, vă rog să ieșiți cu mic cu mare din casă pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun. Sacul lui magic are câte ceva frumos pentru fiecare”, a ținut să precizeze consilierul local Ioan Sala. De la ora 15.30, aceeași familie inimoasă, Ioan și Rodica Sala, invită toată suflarea orașului, indiferent de etnie sau simpatie politică, la Concertul de colinde din parcul Maria, organizat în curtea Muzeului Þăranului Român.
Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:02 Ora de vară a Europei de Est