Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Magia sărbătorii Crăciunului

Salonta

Magia sărbătorii Crăciunului

Zăpada cernută generos în ultima săptămână a trezit speranța unor Sărbători cum n-au mai fost demult în Salonta. Numărătoarea inversă se apropie de sfârșit: în acest week-end, primarul Török László va declanșa oficial feeria luminilor de Sărbători în municipiul Salonta.

Bradul din fața primăriei și zeci de plase luminoase întinse pe principalele artere rutiere ale orașului vor transforma orașul într-o lacrimă de bucurie la Nașterea Pruncului Isus Hristos.
Sărbătoarea Crăciunului se repetă de zor în grădinițe și școli. Cu mic, cu mare - copii, dascăli și părinți – cu toții amenajează în detaliu scena Nașterii Mântuitorului. Poezii, colinde, personaje și decoruri biblice, brăduți împodobiți, șosetuțe voluminoase gata să ascundă cadouri și dulciuri, căciulițe roșii de Moș Crăciun și multe alte minunății de sezon sunt pregătite în așteptarea Celui ce dăruiește Lumina. Clubul Copiilor și Elevilor din Salonta, coordonat de prof. Bagosi Imre Tibor, a dat startul festivităților Sărbătorii de Iarnă 2010. Miercuri, 15 decembrie, în clădirea Clubului din parcul Central al Salontei a fost organizată prima mare Serbare a pomului de iarnă.
Colegiul Național „Arany Janos”, coordonat de director prof. Liviu Galea din Salonta, are amenajat în holul liceului un nou „Stand românesc de Crăciun” unde, deasupra scenei Nașterii Mântuitorului Isus, se află drapelul românesc. Creație a laborantului Cristian Butcă, colajul tematic-ambiental este inundat de colinde românești în format audio-video. C.N. „Arany Janos” a primit din partea câtorva sponsori locali mărinimoși și loiali bani pentru Pomul de iarnă. Doi brazi falnici sunt instalați în holul și în curtea liceului, iar colindele românești care răsună din ornamentul lor au umplut cu bucurie inimile elevilor și profesorilor. O surpriză deosebită a fost oferită corpului didactic și elevilor de profesorul de religie, pastor Petrică Crețu, care a organizat în incinta liceului un Concert de colinde în interpretarea orchestrei conduse de familia Teofil și Marika Marișcaș, dirijori ai formațiilor vocal-instrumentale din cadrul Bisericii creștine baptiste „Betel” din Salonta și Bisericii baptiste Tinca.
Majoritatea secțiilor de limba română și limba maghiară din cadrul Grădiniței cu program prelungit „Fluierașul fermecat” din Salonta, coordonată de director prof. Lia Butcă, prezintă părinților, în această perioadă, creațiile artistice pregătite pentru Moș Crăciun în cadrul serbărilor tematice „Magia sărbătorii Crăciunului”. Grupa Fluturașilor din cadrul Grădiniței cu program normal „Fluierașul fermecat”, coordonată de ed. Laura Zbârcea, s-a întrecut în fantezie și au pregătit Moșului o serbare de poveste asortată cu desene, poezii, machete deosebite și multe surprize pentru renii lui Moș Crăciun. Lucrările copiilor adunate într-o expoziție inedită au primit calificative la superlativ din partea părinților, cele mai apreciate fiind „Șosetuțele pentru cadouri”, „Lumânările magice”, „Brăduțul din carton colorat” și „Steaua magică”.
Prin implicarea directă a familiei Ioan și Rodica Sala, duminică, 19 decembrie, de la ora 9.00, Sala de Sport a municipiului Salonta va găzdui „Cupa de iarnă PNL” la fotbal în sală. Opt echipe de fotbaliști amatori consacrați din Oradea, Tulca și Salonta, membri ai tineretului liberal, vor disputa cupa și premiile puse în joc într-un campionat fulger la care sunt așteptați peste 250 de spectatori. Tot duminică, între orele 11.00 și 15.00,  Moș Crăciun, ajutat de cei doi spiriduși ai săi va împărți daruri în toate cartierele orașului Salonta. „Dragi copii, atunci când auziți clopoțeii sunând, vă rog să ieșiți cu mic cu mare din casă pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun. Sacul lui magic are câte ceva frumos pentru fiecare”, a ținut să precizeze consilierul local Ioan Sala. De la ora 15.30, aceeași familie inimoasă, Ioan și Rodica Sala, invită toată suflarea orașului, indiferent de etnie sau simpatie politică, la Concertul de colinde din parcul Maria, organizat în curtea Muzeului Þăranului Român.
Sorin PETRACHE

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:10 Ora standard a Europei de Est