Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul celor ce prețuiesc natura

FânFest - ediția a IV-a

Festivalul celor ce prețuiesc natura

Roșia Montană, 28 august 2007.
Între 24 și 26 august 2007, s-a desfășurat, la Roșia Montană, cea de-a patra ediție a festivalului fânului – FânFest 2007.

Relaxare, diversitate și entuziasm au fost cuvintele de ordine care au guvernat această manifestare, unde aproximativ 10 000 de persoane s-au reunit pe parcursul celor trei zile pentru a participa la un festival inedit. Și asta pentru că muzica nu a fost motivul principal al participării, ci un liant ce i-a unit pe cei ce prețuiesc natura, așa după cum a subliniat unul dintre artiștii invitați, A.G. Weinberger: „Dați-mi voie să îi dau cuvântul singurei ființe din univers, chitara mea, care acum încearcă să vă vorbească pe o limbă universală, unde nu există pașapoarte, nu există naționalități, nu există granițe, ci există o singură cetățenie, cea a pământului nostru pe care trăim, fără cianuri. Eu nu am nimic împotrivă să vină să ne dea joburi, dar în pământul pe care eu m-am născut nimeni nu bagă cianuri, nimeni. Pentru că am copii de crescut. Vor veni nepoții mei și ai vostri, vom bea apa de acolo și pentru asta nu avem voie.”
La această ediție, FânFest a însemnat atmosferă, delectare și curiozitate, toate acestea împlinite cu ajutorul publicului ce a răspuns foarte receptiv la activitățile propuse pe durata celor trei zile: teatru, literatură, proiecții de documentare de mediu și prezentări pe subiecte actuale de ecologie. „Considerăm că cea mai mare realizare pentru a acest an o reprezintă publicul prezent la eveniment, deschis și însetat de a cunoaște și de a fi activ. Și am înțeles că efortul organizării și cele câteva miracole necesare la fiecare ediție pentru ca FânFest să se întâmple nu ar fi fost complete fără dinamismul și implicarea artiștilor, localnicilor, voluntarilor și participanților” a declarat Tudor Bradatan, unul dintre organizatori.
Diversitatea activităților și cadrul natural, asemenea unui amfiteatru, au transformat acest eveniment într-o mare agoră publică, unde participanții au asistat cu entuziasm la demonstrațiile și aplicațiile live de energii alternative, au gustat din cafeaua fair trade, și s-au lăsat convinși de responsabilitatea asumată prin comerțul echitabil, au umplut până la refuz Cortul de prezentări de mediu, indiferent de tematica abordată, demonstrând celor sceptici că protecția mediului nu e o modă, ci un stil de viață pe care tot mai mulți tineri din România îl îmbrățișează.
Cortul de literatură și teatru a oferit prezentări și lansări de carte, poezie de dragoste la care tinerii au participat cu interes și curiozitate. Efectul de seară la FânFest, proiect de conectare a literaturii române actuale la publicul prezent la festival, într-un mod neconvențional și informal, a reunit tineri scriitori și muzicieni, care împreună cu publicul au povestit într-o atmosferă destinsă de pasiunea ce inspiră ceea ce scriu, compun și comunică. Cele șapte spectacole de teatru prezentate, regizate și jucate de tineri actori au convins, amuzat și delectat publicul care i-a rasplatit cu ropote de aplauze, devenind uneori din privitor, actor.
Pe înserate, spectacolele de teatru și proiecțiile de filme au fost urmate de ritmuri energice de jazz, funk, blues, electro și alternative ce i-a invitat pe cei prezenți la o mare petrecere în aer liber, unde s-a dansat neîntrerupt. „Ne-am dorit ca în acest an să avem un public în totalitate atras de activitățile alternative oferite la Roșia Montană, iar FânFest să nu fie prezentat ca un eveniment muzical, și am riscat promovând concertele și trupele invitate într-o mult mai mică măsură decât la celelalte ediții. Și se pare că a fost cea  mai potrivită alegere, pentru că FânFest a devenit festivalul pe care întotdeauna ni l-am dorit, lucrând neîncetat de patru ani de zile în acest sens” a subliniat Mihnea Blidariu, directorul muzical al evenimentului. „Și pentru că „dăruind mai mult, vei primi mai mult”, așa după cum ne-a spus zilele astea și Mara pe scenă, FânFest a dăruit participanților săi în primul rând natură de cinci stele, primind la rândul său respectul publicului pentru natură. FânFest va rămâne întotdeauna un festival atipic, plin de viață, energie și culoare, unde muzica e liantul ce reușește să aducă în plină lumină natura. Am realizat ce ne-am dorit,” a completat Mihnea.
Roxana PENCEA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Festivalul celor ce prețuiesc natura).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:37 Ora standard a Europei de Est