Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul celor ce prețuiesc natura

FânFest - ediția a IV-a

Festivalul celor ce prețuiesc natura

Roșia Montană, 28 august 2007.
Între 24 și 26 august 2007, s-a desfășurat, la Roșia Montană, cea de-a patra ediție a festivalului fânului – FânFest 2007.

Relaxare, diversitate și entuziasm au fost cuvintele de ordine care au guvernat această manifestare, unde aproximativ 10 000 de persoane s-au reunit pe parcursul celor trei zile pentru a participa la un festival inedit. Și asta pentru că muzica nu a fost motivul principal al participării, ci un liant ce i-a unit pe cei ce prețuiesc natura, așa după cum a subliniat unul dintre artiștii invitați, A.G. Weinberger: „Dați-mi voie să îi dau cuvântul singurei ființe din univers, chitara mea, care acum încearcă să vă vorbească pe o limbă universală, unde nu există pașapoarte, nu există naționalități, nu există granițe, ci există o singură cetățenie, cea a pământului nostru pe care trăim, fără cianuri. Eu nu am nimic împotrivă să vină să ne dea joburi, dar în pământul pe care eu m-am născut nimeni nu bagă cianuri, nimeni. Pentru că am copii de crescut. Vor veni nepoții mei și ai vostri, vom bea apa de acolo și pentru asta nu avem voie.”
La această ediție, FânFest a însemnat atmosferă, delectare și curiozitate, toate acestea împlinite cu ajutorul publicului ce a răspuns foarte receptiv la activitățile propuse pe durata celor trei zile: teatru, literatură, proiecții de documentare de mediu și prezentări pe subiecte actuale de ecologie. „Considerăm că cea mai mare realizare pentru a acest an o reprezintă publicul prezent la eveniment, deschis și însetat de a cunoaște și de a fi activ. Și am înțeles că efortul organizării și cele câteva miracole necesare la fiecare ediție pentru ca FânFest să se întâmple nu ar fi fost complete fără dinamismul și implicarea artiștilor, localnicilor, voluntarilor și participanților” a declarat Tudor Bradatan, unul dintre organizatori.
Diversitatea activităților și cadrul natural, asemenea unui amfiteatru, au transformat acest eveniment într-o mare agoră publică, unde participanții au asistat cu entuziasm la demonstrațiile și aplicațiile live de energii alternative, au gustat din cafeaua fair trade, și s-au lăsat convinși de responsabilitatea asumată prin comerțul echitabil, au umplut până la refuz Cortul de prezentări de mediu, indiferent de tematica abordată, demonstrând celor sceptici că protecția mediului nu e o modă, ci un stil de viață pe care tot mai mulți tineri din România îl îmbrățișează.
Cortul de literatură și teatru a oferit prezentări și lansări de carte, poezie de dragoste la care tinerii au participat cu interes și curiozitate. Efectul de seară la FânFest, proiect de conectare a literaturii române actuale la publicul prezent la festival, într-un mod neconvențional și informal, a reunit tineri scriitori și muzicieni, care împreună cu publicul au povestit într-o atmosferă destinsă de pasiunea ce inspiră ceea ce scriu, compun și comunică. Cele șapte spectacole de teatru prezentate, regizate și jucate de tineri actori au convins, amuzat și delectat publicul care i-a rasplatit cu ropote de aplauze, devenind uneori din privitor, actor.
Pe înserate, spectacolele de teatru și proiecțiile de filme au fost urmate de ritmuri energice de jazz, funk, blues, electro și alternative ce i-a invitat pe cei prezenți la o mare petrecere în aer liber, unde s-a dansat neîntrerupt. „Ne-am dorit ca în acest an să avem un public în totalitate atras de activitățile alternative oferite la Roșia Montană, iar FânFest să nu fie prezentat ca un eveniment muzical, și am riscat promovând concertele și trupele invitate într-o mult mai mică măsură decât la celelalte ediții. Și se pare că a fost cea  mai potrivită alegere, pentru că FânFest a devenit festivalul pe care întotdeauna ni l-am dorit, lucrând neîncetat de patru ani de zile în acest sens” a subliniat Mihnea Blidariu, directorul muzical al evenimentului. „Și pentru că „dăruind mai mult, vei primi mai mult”, așa după cum ne-a spus zilele astea și Mara pe scenă, FânFest a dăruit participanților săi în primul rând natură de cinci stele, primind la rândul său respectul publicului pentru natură. FânFest va rămâne întotdeauna un festival atipic, plin de viață, energie și culoare, unde muzica e liantul ce reușește să aducă în plină lumină natura. Am realizat ce ne-am dorit,” a completat Mihnea.
Roxana PENCEA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Festivalul celor ce prețuiesc natura).

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 05:30:16 Ora de vară a Europei de Est