Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reuniune de proiect la Debrecen, în Ungaria

În perioada 8-12 noiembrie

Reuniune de proiect la Debrecen, în Ungaria

În perioada 8-12 noiembrie 2010, s-a derulat, la Debrețin, în Ungaria, prima reuniune în cadrul proiectului „Spotlight on the European culture and cultural capitals of Europe” , la care au fost așteptați 33 de participanți (21 elevi și 12 cadre didactice).

 Școala cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia a fost reprezentată de opt elevi din clasele VI-VII (Antal Edina, Kribus Sindi, Lénárt Henrietta, Mester Vivien, Mészáros Katalin, Székely Ádám, Szigeti Regina, Vasók Vivien) și șase cadre didactice (prof. Vad Marta - directorul școlii, înv. Bondár Piroska, prof. Ispan Andrea, Racz Beáta, Szabó Gergõ și Oros Erika – coordonatorul de proiect).
Dorim să subliniem faptul că am fost primiți cu multă căldură de colegii din Ungaria și de familiile gazde ale elevilor noștri (elevii fiind cazați în familiile partenerilor noștri).
 Școala gazdă și-a propus ca elevii din școlile partenere să se familiarizeze cu cultura maghiară, să afle mai multe despre capitala culturală a Ungariei, Pécs, și despre unul din reprezentanții acesteia, Victor Vasarely. Pentru această întâlnire, fiecare partener avea să învețe și să prezinte cântecul „Tavaszi szél vizet áraszt” (cântec tradițional maghiar) și să facă cunoscut stilul de lucru al marelui pictor Victor Vasarely. De asemenea, elevii școlilor partenere au pregătit desene sau picturi în stilul pictorului, lucrări care au fost expuse pe panoul comun al școlii din Debrețin.
Turta dulce și farfuria Comenius
În prima zi a întâlnirii, fiecare grupă din țările partenere și-a prezentat localitatea, instituția de învățământ și activități reprezentative din școală. A urmat cântecul cerut; unii au prezentat înregistrarea unui grup de copii cântând cântecul, alții l-au cântat în direct. De la muzică, s-a trecut la abilități practice, tot pe grupe: unii au pregătit flori, folosind diferite tehnici și multiple materiale, alții au împletit bici din piele, iar alții au pregătit turtă dulce, în grupa bucătarilor. Copiii au pregătit o turtă dulce comună - Comenius. În următoarele zile, s-a vizitat orașul natal al pictorului Vasarely, cu cele mai importante obiective turistice și culturale (muzeul Vasarely, muzeul Zsolnai, biserica). O activitate s-a desfășurat și la Nádudvar. Orașul este recunoscut prin: sculpturile de lemn, țesături, broderie, împletit coșuri și ceramică. Într-unul din atelierele cele mai cunoscute ale orașului au fost prezentate copiilor meșteșugurile tradiționale cu ceramică neagră. Aici, copiii și cadrele didactice au pregătit farfuria comună - Comenius (din ceramică).  
În ultima zi a întâlnirii, școala gazdă a pregătit un quiz pentru elevii și cadrele participante la întâlnire, la care cu toții au avut rezultate peste așteptări. A urmat festivitatea de încheiere, cu un rezumat al activităților din săptămâna petrecută împreună, împărțirea certificatelor și un moment artistic, cuprinzând cântece și dansuri populare tradiționale (Szeredás Hagyományörzõ Egyesület). La sfârșitul programului, am învățat și noi câțiva pași de dans.
Să mai spunem că la reuniune a fost stabilită strategia următoarelor activități și mobilități care vor avea loc în cadrul proiectului.
Dorim ca prin implicarea activă în acest proiect, să deschidem participanților un nou orizont care să impulsioneze studiul limbilor străine, posibilitatea de organizare a unor activități practice inedite, îmbunătățirea comunicării cu colegii din țările partenere și nu în ultimul rând să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să protejeze valorile culturale. (Erika Oros)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:49 Ora de vară a Europei de Est