Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Scarlatina

Sfatul medicului

Scarlatina

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Scarlatina este o boală eruptivă infecțioasă acută, predominant a copiilor, determinată de streptococi betahemolitici din grupul A, caracterizată clinic prin febră, vărsături și o erupție caracteristică, ajungându-se uneori chiar la complicații. Prezintă un moderat caracter sezonier, îmbolnăvirile cele mai frecvente producându-se în sezonul rece (toamna, iarna și la început de primăvară). În țara noastră, incidența anuală maximă se înregistrează în luna noiembrie, iar minima în luna aprilie. O serie de factori ar putea explica apariția acestor aspecte în creșterea incidenței scarlatinei - în principal, redeschiderea, după vacanțe, a școlilor sau instituțiilor. Scarlatina se remarcă actualmente ca boală a vârstei școlare (6-14 ani) și preșcolare. Transmiterea scarlatinei se face în principal prin contact direct cu bolnavii de scarlatină sau cu alte infecții streptococice (angina în primul rând), ca și cu purtătorii de streptococ betahemolitic. Răspândirea bolii se face prin intermediul aerului contaminat cu streptococ din secrețiile bucofaringiene, eliminate prin tuse, strănut, vorbire; agentul patogen fiind conținut în picăturile de salivă sau purtat de particule de praf. Este posibilă, de asemenea și transmiterea indirectă, prin obiecte contaminate (lenjerie, veselă), prin mâinile murdare etc. Transmiterea pe cale digestivă (alimente contaminate cu streptococ) poate genera epidemii de scarlatină cu caracter exploziv, consemnate în special în internatele școlare, în colectivitățile de copii și tineri. Este posibilă transmiterea scarlatinei prin infectarea arsurilor și a altor leziuni cutanate, ca și a plagilor operatorii în cadrul scarlatinei extrafaringiene sau chirurgicale. Odată intrat în organism, streptococul se multiplică la poarta de intrare (faringe, leziuni tegumentare, plăgi chirurgicale), determinând un proces inflamator local - angină sau supurație; se eliberează o toxină care se difuzează în sânge, determinând febră, cefalee, vărsături și erupția caracteristică.
Măsurile de tratament sunt recomandate de medic în urma consultului și constau în izolare la domiciliu, repaus la pat, regim hidro-lacto-zaharat și fructarian pe perioada febrei; se trece apoi la regimul lacto-fainos-vegetarian și fructarian, iar după șapte zile de afebrilitate, se trece la un regim normal. Tratamentul antimicrobian se face cu Penicilină, care reprezintă tratamentul de elecție; se asociază antitermice, dezobstruant nazo-faringian, dezinfectante faringiene, vitamine.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:28 Ora de vară a Europei de Est