Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Natalia Coroiu a organizat, joi, prima videoconferință cu Moș Crăciun

În premieră națională

Natalia Coroiu a organizat, joi, prima videoconferință cu Moș Crăciun

La Grădinița nr. 27 –„Voinicel” din Oradea (singura unitate de învățământ din județul Bihor care deține două steaguri verzi), aveam să înregistrăm, joi (9 decembrie 2010) și o premieră națională: prima videoconferință organizată în România cu Moș Crăciun!

„Vinovată” de această premieră națională se face educatoarea Natalia Coroiu, o educatoare de top a învățământului bihorean, care s-a arătat încântată de propunerea făcută de dl Samuil Constantin Hadadi, director al National LV7 (NECC TELECOM).
Propunerea a fost îmbrățișată cu bucurie și de doamna director, prof. Cornelia Borhidi, dar și de părinții copiilor. Prin urmare, preșcolarii grădiniței, organizați pe grupe, s-au prezentat, rând pe rând, în fața monitorului de control unde au stat de vorbă cu Moș Crăciun, cu telefonul la ureche și cu ochii pe monitor, ochi în ochi cu Moșul. Asistența a auzit și a văzut totul pe plasmă. Câți copii... atâtea reacții în fața Moșului. Privindu-l în ochi și auzindu-l, cei mai mulți și-au pierdut „capul” și toate gândurile adunate și pregătite, așa încât una întreba Moșul și cu totul altceva răspundea interlocutorul. Au fost, însă, și destui copii isteți care au pus probleme Moșului, mai ales când i-au cerut tot felul de mașinuțe sofisticate... și băuturi străine pentru părinți... Să știți, dragi părinți, că ei nu au fost câtuși de puțin egoiști, au cerut daruri și pentru ceilalți membri ai familiei. În declarațiile lor enervant de sincere, au recunoscut că nu dorm singuri, că au mai făcut și prostioare, că nu mănâncă tot din farfurie, că nu se culcă întotdeauna la timp, dar nici nu au făcut promisiuni... deșarte (ca și candidații noștri... la alegeri)! Unii chiar au refuzat să-i ceară Moșului, retrăgându-se rapid din fața microfonului...
Și Moșul este un ecologist convins!
Această inițiativă de a vorbi cu Moșul, față în față, la telefon, a apărut, iată, odată cu inventarea videotelefonului.
„În acest fel, copiii din toată lumea vor renunța să-i mai scrie Moșului mii, sute de mii și milioane de scrisori, care, până la urmă, se puteau chiar pierde. Așa se vor economisi mii și milioane de tone de hârtie, protejându-se astfel, indirect, pădurea, copacii... care erau tăiați inutil”, ține să motiveze dl Samuil Hadadi. De-acum, copilul va putea vorbi cu Moșul la videotelefon, spunându-i ce dorește, iar Moșul îi va replica, verde în față cu ce este de acord și cu ce nu din comportamentul și doleanțele copilului.
Orădenii, spre exemplu, vor putea vorbi cu Moșul la videotelefon, de lunea până vinerea, între orele 16 și 20, sâmbăta și duminica, de la 10.00 la 22.00, la Real, în spațiul anume amenajat pentru joacă, sunând la telefonul 0359/078.535.
Pe lângă taxa care se percepe la intrare în acel spațiu de joacă, va mai plăti doi lei pentru convorbirea cu Moșul (estimată între 3 și 5 minute).
Dacă vor fi doritori să organizeze asemenea videoconvorbiri cu Moșul în grădinițe (cu acordul conducerii grădiniței și al părinților copiilor), propunerile pot fi făcute dlui Samuil Hadadi, la telefonul 0728/111.333, între orele 9 și 12. Plata videoconvorbirii Moșului în grădiniță este de 5 lei pe apel. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (55 de poze), accesați Galeria foto: Natalia Coroiu a organizat, joi, prima videoconferință cu Moș Crăciun.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:01:43 Ora standard a Europei de Est