Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul colindelor creștine

Colinde adunate de la bătrânii satului și prezentate la

Festivalul colindelor creștine

Doamna profesor Mariana Roșu (un dascăl-apostol cu vocație și cu un suflet mare și frumos), după ce și-a „mobilat” mintea și sufletul cu învățătură multă și folositoare și cu iubire de copii și de profesia aleasă, acum transferă totul spre copiii pe care îi adapă de la izvorul moștenirii culturale, picurându-le în suflet iubirea și prețuirea pentru trecut, tradiții și obiceiuri.

Doamna profesor Roșu, împreună cu doamna profesor Ancuța Schiop și cu sprijinul părintelui paroh Aurel Copăceanu, toți laolaltă au pus umărul la „înălțarea” „Acoperământul Maicii Domnului”, un grup de copii din Luncșoara, pe care i-au învățat colinde din bătrâni, culese chiar de ei (de copii) de la bătrânii satului. I-au învățat: „Doamne, Iisuse Hristoase”, „La sfârșitul lumii”, „Mărire întru cei de sus” și „Colo sus pe lângă Lună”, iar duminică, 5 decembrie 2010, s-au prezentat cu grupul de colindători la Biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleșd, la prima ediție a Festivalului colindelor creștine.
La festival, au participat coruri și grupuri din toată zona Aleșdului, iar ca semn de recunoștiință pentru promovarea tradițiilor creștine ortodoxe, preotul Ovidiu Bocșan, preotul organizator al festivalului a înmânat diplome tuturor participantilor.
„O mare bucurie s-a creat în sufletele copiilor luncșoreni când au participat la acțiunea de adunare și învățare a colindelor din bătrâni. O altă mare bucurie a fost participarea în premieră pentru ei, la acest festival. Este de datoria noastră să ducem mai departe aceste tradiții ale neamului nostru, cu atât mai mult cu cât colindele sunt specifice poporului nostru. Încercăm astfel să păstrăm și să promovăm moștenirea culturală a poporului român”, ne-a declarat doamna profesor Mariana Roșu.  (Ovi Dan)
 
Colinde din bătrâni
 DOAMNE IISUSE HRISTOASE
Doamne Iisuse Hristoase
Fie nouă zi frumoase
Și raze prealuminoase
Din ceruri te-ai coborât
Din Fecioară te-ai născut
Cu oameni ai petrecut
Pentru a lui Adam grețală
Toată lumea-i în pierzeală
Adam dacă a greșit
Domnul din rai l-a gonit
Și la poarta raiului
O pus para focului
Adam dacă a greșit
Domnul din rai l-a gonit
Și la poarta raiului
O pus para focului
Acolo se strejuia
Pe Adam si pe Eva
Pă Adam si pă Eva
Că și-o calcat porunca
Adam afară fiind
Cu amar tare plângând
Și către Eva zicând:
O, amare vă zic eu,
Tu mi-ai făcut asta mie – bis
Că de Domnu mă pierdui
Și din rai mă izgonii
LA SFÂRȘITUL LUMII
La sfârșitu de-a lumii
Trâmbița-vor îngerii
În patru colțuri de lume
La tăt omu-i pă-a lui nume
Și să strângă lumea toată
Cei vii și cei morți deodată
La zua de judecată – bis
Judecata-i mare prețu
Craii și împărații or plânge
Că cu banii n-or învinge – bis
Căci acolo nu trebui
Nici aur nici argint
Numai suflete curate  - bis
Căci acolo-s mese-ntinse
Și paharele-s umplute
Cine poate să le beie
Cine nu lasă și steie
MĂRIRE ÎNTRU CEI DE SUS
Mărire întru cei de sus
Îngerii cântare aduc
Căci Hristos când s-a născut
Lumea de dar s-a umplut
De la Tatăl cel înalt - bis
Dumnezeu adevărat
Numai pruncu l-a-nfășat
Și în iesle l-o culcat
Eu cu razele pe cap
Și să lasă luminat
Că e fiu dumnezeiesc - bis
Fiul Tatălui ceresc
Veniți și voi credincioși
Ca să-i cântăm cuvioși
În genunchi să-i cădem
Lui Hristos să ne închinăm
Că e fiu dumnezeiesc - bis
Fiul Tatălui ceresc.
COLO SUS  PĂ LÂNGĂ LUNĂ
Colo sus pe lângă Lună-i, florile dalbi
Mândru darghi d-o lumină
Da zo-acie nu-i lumină, florile dalbi
Ce-i on scaun dă hoghină
 Da, pă scaun cini șeghi, florile dalbi
Șeghi, șeghi Maica Sfântă
Co-n fiuț micuț în brațu-i, florile dalbi
Fiul plânge, stare n-are
Maica Sfântă-l cuvânta-le, florile dalbi
Taci fiule, taci dragule
C-are mama și ț-a dale, florile dalbi
Două mere, două pere
Două mere, două pere-i, florile dalbi
Și te joci în rai cu ele
Nici așe că nu-și tăcele, florile dalbi
Până lui-i făgăde
Doar cheile raiului, florile dalbi
Șustaru botezului
La anul și
La mulți ani!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:27 Ora standard a Europei de Est