Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Din nou împreună de sărbători!

Festivalul național al șanselor tale

Din nou împreună de sărbători!

A întoarce fața (și nu spatele) celor care au plecat din unitate este un act de mare omenie, curaj și responsabilitate, un gest de o mie de puncte și 18 carate.

Pentru că numai cel aflat în situația de a sta dimineața la geam și a privi cu ochii plânși și cu rana deschisă a sufletului în urma copilașilor  care pleacă la școală și la grădiniță, numai acela știe cât de grea e despărțirea de copii și de școală, după 34-38 de ani de apostolat, în care a investit știință cu dragoste, răbdare și înțelegere, iubire de aproapele și datorie liber consfințită, și niciodată impusă, decât doar de propria conștiință!
Când doamna director, prof. Cornelia Româneac (un dascăl cu șapte inimi), m-a invitat la seara de colinde și bucuria revederii cu foștii dascăli și alte categorii de personal, am intuit cam ce s-ar putea întâmpla. Foștii angajați ai Grădiniței nr. 28 – „Nufărul” (Florica Ghiță, Maria Cioară, Maria Onica, Ani Tipi, Tina Codreanu, Lenuța Cozman, Ani Herlaș și Florica Bulc) intrați în rândul pensionarilor, au venit ca la ... „Mecca” noastră, cu mult drag și dor, să-și mai vadă „casa” unde au locuit atâția ani, masa la care au lucrat, și mai puțin copiii pe care i-au crescut și care acum sunt mari, școlari, absolvenți, studenți, dascăli, medici, polițiști, comercianți, vedete și vipuri prin consilii, comitete și chiar mai sus, prin parlament...   
 Micile atenții, colindele, tortul mare și atmosfera plină de iubire, toate i-au răscolit și i-au bucurat, redându-le câțiva ani de viață în plus, mulțumire sufletească pentru faptul că cineva se mai gândește la ei și nu au fost uitați ca o jucărie stricată, nefolositoare!
Spunea cândva (și o repeta mereu) regretatul Adrian Păunescu, „Repetabila povară”... „Cine are părinți, pe pământ, nu în gând, mai aude și-n somn ochii lumii plângând...”
Dar câți, oare, mai avem timp și dispoziție să ascultăm ochii cum plâng, să-i privim drept în față pe cei care suspină din neputință. Cu demnitatea neîntinată, ei nu vor și nu așteaptă milă, ci iubire, respect și înțelegere, pe care însă noi refuzăm să le  acordăm, deși nu costă bani, nici timp, ci doar o aprobare, un râmbet și o vorbă bună...
Patru acțiuni de „mobilare” interioară și trăiri emoționale
Acțiunea de luni (6 decembrie 2010) face parte dintr-un buchet de patru activități, înscrise în cea de-a XI-a ediție a „Festivalului național al șanselor tale” (manifestare programată a se desfășura în perioada 6-12 decembrie). Această ediție poartă drept generic: „Educația pentru o cultură a drepturilor fundamentale”.
Celelalte trei acțiuni sunt: un concert de colinde tradiționale românești, pregătit de prof. Cornelia Krajcsi  și  Daniela Leucea, cu copiii din grupa pregătitoare A; „Dansăm, colindăm, povestim …, împreună sărbătorim!” – o diseminare de bune practici (învățare pași de dans, povestea bunicului, concert de colinde), acțiuni organizate și coordonate de prof. Adela Horga și ed. Ana Popa, în parteneriat cu învățătorul Iosif Româneac și elevii clasei sale de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”; „Dăruiește un Crăciun”- Târg de Crăciun, pentru a ne apropia și mai tare de miracolul și bucuria pe care o așteptăm cu toții: Nașterea Pruncului Sfânt. Manifestarea se vrea o reuniune de suflet a partenerilor educaționali, educatoare și părinți, dar și copii. Acțiunea va fi coordonată de educatoarea Elena Indrie. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:14 Ora de vară a Europei de Est