Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Astăzi, a apărut nr. 18 al revistei „OviDan”

Semnal

Astăzi, a apărut nr. 18 al revistei „OviDan”

Astăzi, marți (7 decembrie 2010), am început să distribuim numărul 18 al revistei „OviDan”.

Ediția conține noutăți de la Banca Transilvania (Comision 0 de analiză...); fotoreportaje din școli, de la diferite evenimente din municipiu și județ.
Numărul se deschide cu regalul gimnaziștilor de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, „orchestrat” de doamna profesor de istorie Ramona Iștoc-Zembrea, în cinstea Zilei naționale a României. La școala din Tășad, prof. Delia Bulzan aduce un suflu nou și un nou proiect educațional, coordonat la vârf de doamna director, prof. Lia Baș și un colectiv de patru cadre didactice; la L.P.S. „Bihorul”, consilierul educativ, prof. Geta Susa, și un grup de dascăli și elevi inimoși au pus în undă un nou spectacol total de Ziua națională, cu un „medalion” de excepție dedicat regretatului poet Adrian Păunescu (român între români); „Acasă” la mitropolitul Andrei Șaguna, la ceas aniversar, doamna director Antiana Man a găsit cele mai potrivite cuvinte pentru a-l omagia de Ziua sa de naștere; din serialul „Sănătatea Terrei – sănătatea noastră”, prof. Daniela Ghiuro ne prezintă un proiect în parteneriat cu L.P.S. „Bihorul”; prof. Nicoleta Pazmany ne relatează despre reuniunea de proiect de la Lyon, Franța. În clasa I B, de la C.N. „Iosif Vulcan”, prof. Maria Duma și practicantele (Luminița, Ioana și Andra) i-au „colorat” pe elevi în culorile drapelului, oferindu-le informații accesibile despre Ziua națională; din inimi pentru inimi, din Tinca pentru toți copiii lumii; la școala din Păgaia, de Ziua națională, au cântat Ștefan Hrușcă și Vasile Șeicaru, pe versurile lui Adrian Păunescu; la Sâmbăta, Soarele a stat în loc trâgând cu urechea și zâmbind elevilor îmbrăcați în straie populare, de ziceai că sunt la Alba Iulia, în ziua Unirii celei Mari; la Oșorhei, micii patiseri au realizat un nou show cu prăjituri și torturi de-ți lăsa gura apă; la sărbătorirea hramului Bisericii „Sf. Ap. Andrei” din Oradea, au oficiat Sfânta Liturghie un sobor de 12 preoți, arhidiaconi și ierodiaconi din Oradea și județ, din Maramureș și Muntele Athos; la „Cântarea zilei”, Adrian Crăciunaș vine cu o nouă colindă - „Sosit-a praznicul iară”; în pagina de „Opinii”, la „Sfatul medicului”, doamna doctor Carmen Băloiu ne vorbește despre varicelă; la controverse: Critici versus scriitori; la „Oltea Doamna”, s-a desfășurat etapa județeană a competiției „Bihorul în mișcare”; la școala din Biharia... nu fu toamnă mai frumoasă ca cea văzută de pictorii școlii; preșcolarii educatoarei Giorgiana Blăguța au urcat în avion și au coborât „cu parașuta”; la Grădinița 56 –„Lotus”, agentul-șef adjunct Ioan Borza i-a „făcut” pe toți agenți de circulație; în pagina de „Promovare a imaginii”, Fundația și Școala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” și ... o surpriză deosebit de plăcută: școlarii și preșcolarii din Vărășeni, comuna Răbăgani, într-un număr special dedicat Zilei naționale a României.
Totul în 16 pagini, cu doar 1,5 lei.
Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:58:23 Ora standard a Europei de Est