Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Critici versus scriitori

Controverse

Critici versus scriitori

În editorialul „Cultura premiilor” (România literară nr. 45), dl Nicolae Manolescu readuce în atenția cititorilor o problemă mai veche vizând relația critic literar - scriitor.

Domnia Sa afirmă că e preferabil ca premiile literare „să aibă  „greutate” (autoritate morală și materială) și să fie acordate de critici, nu de scriitori”, adăugând că scriitorii „nu se prea citesc unii pe alții”. Nu ezită să precizeze în același timp că „nici criticii nu citesc întotdeauna cărțile pe care le premiază”. Într-un alt editorial (România literară nr. 44) recunoștea că le-a pretins tinerilor critici care publicau în România literară să fie „răi”, îndemnându-i: „Negați! În caz contrar, nu vă bagă nimeni în seamă”.
 Citind aserțiunile criticului ne-am amintit de articolul lui Marin Preda „Critica literară și frica de scriitori”, apărut în revista Luceafărul (nr.19, 9.05. 1970). Autorul „Moromeților” sublinia ideea că „dacă un critic are dreptul să emită opinii eronate tot așa un scriitor are dreptul să fie iritat și să se împotrivească acestor opinii pentru ca ele să nu devină act de istorie literară”. Observa apoi că puterea scriitorului e destul de mare din moment ce criticul simte nevoia s-o micșoreze pentru a nu-i scăpa de sub control, putând astfel să-l explice și să-l impună cititorului. Interesant ni se pare faptul că, în articolul său, Marin Preda se referea direct la doi dintre cei mai însemnați critici ai momentului de atunci și de azi: „Degeaba zice prietenul meu Eugen Simion (...) că „Scriitorul român nu cunoaște încă valoarea resemnării”. Nici nu trebuie (...). Cei care se resemnează pier”. Iar Nicolae Manolescu este și mai copilăros: „Lasă să scrie istoria literaturii scriitorii, zice el cu obidă, că lor li s-au dat edituri și reviste”. Marin Preda era de părere că valoarea unei opere poate fi descoperită numai parcurgând toate referințele critice  despre ea.
În această ordine de idei, considerăm că nu e lipsit de importanță să semnalăm volumul dlui Felix Nicolau „Anticanonice (cronici stresate)” în care  dăm peste afirmația: „Nu știu dacă decretul lui Nicolae Manolescu - canonul se face, nu se discută - mai stă în picioare. Nu mai trăim vremuri ale criticului-șef care publica liste ce funcționează drept certificate de naștere pentru scriitori”.
 Se pare că dl Felix Nicolau e mai aproape de opinia regretatului Matei Călinescu: „canonul este format democratic de către cititor”. (Al Serpens)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:17 Ora de vară a Europei de Est