Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mitropolitul Andrei Șaguna a fost omagiat de ziua sa de naștere

Onor patronului spiritual, la el „acasă”

Mitropolitul Andrei Șaguna a fost omagiat de ziua sa de naștere

„Iată-ne respirând decorul autumnal, când tentația culegerii roadelor plutește în aer asemeni pânzelor de păianjen. Noiembrie devine decembrie, ploaia devine ninsoare, gândurile devin cuvinte, cuvintele devin fapte..., iar faptele ne definesc pe noi, oamenii.

În 30 noiembrie, românii de pretutindeni îl prăznuiesc pe Sf. Andrei, iar noi, cei de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” îl omagiem pe cel sub ale cărui auspicii am ales să ne defășurăm activitatea. De aceea, ziua de azi (marți-n.n.) este pentru noi, ziua culesului roadelor, a valorificării stăruitorului efort prin care ne învrednicim ca dascăli. Ne-am propus să ne situăm la înălțimea moștenirii spirituale a mitropolitului transilvănean, călăuzinde-ne în răstimpuri de generoasele imbolduri: „...și cu voia către tot ce e adevărat, plăcut și drept să-i îndrumez...” (Andrei Șaguna). Am să vă prezint câteva dintre manifestările care se vor desfășura astăzi (marți), în cinstea acestui eveniment, activități ce încununează experiența dascălilor și inițiativa și creativitatea elevilor...”
Am citat din cuvântul rostit de directorul colegiului, dna profesor Antiana Man, la deschiderea manifestărilor prilejuite de „Ziua școlii” la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea. Invitației lansate de conducerea colegiului, au răspuns, spre bucuria și cinstea gazdelor, mulți și distinși invitați: inspectori, directori și comisari..., reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (generalul adjunct - prof. Nicolae Ungur, inspectorii: Florian Mieluț, Rodica Turcaș și Călin Bacter), directorul A.J.O.F.M. - Doru Drăghici, prim-comisar la Garda de Mediu - Călin Mocan, comisar Mihai Stănescu - de la Poliția municipiului Oradea, director executiv RAPAS - Bimbo Szuhai Tibor, directorul Direcției publice de pază și protecție – Viorel Diaconu, precum și directori de școli...
Activități pe centre de interes
„Șogunii” orădeni și-au etalat de ziua lor întreg „arsenalul”, pe centre de interes, să le spunem ateliere, fiecare cu specificul și atracțiile sale. În sala nr. 4, Ramona Chișiu și echipa sa au pus de un festival al legumelor -activitate SNAC; catedra de științe economice a scos la interval firmele de exercițiu (resp. Irina Tomele); pasionații de literatură s-au întâlnit în sala 8, la cercul de lectură, organizat de catedra de limba română (resp. Raluca Dronca); cea mai curtată expoziție a fost cea cu produse culinare, realizate la cantina
școlii (resp. Voichița Popa); în sala 13, prof. Carmen Matiuța, director adjunct al școlii, același truditor întru adevăr și frumos, sufletul tuturor manifestărilor culturale din școală, a lansat nr. 31 al revistei școlii „Univers șagunist”; catedra de mecanică (resp. Simona Negrean) a organizat un concurs pe teme de legislație rutieră, intitulat „Traseul corect”; coafurile trăsnite de altădată au fost înlocuite cu coafuri de mireasă. Provocarea a venit din partea catedrei de estetică (resp. Biro Ildiko); „șogunii” au găzduit în această toamnă o reuniune de proiect, la care au participat partenerii de proiect din Polonia, Bulgaria, Belgia, Franța și Portugalia. Marți, catedra de engleză (resp. Curpaș Anca) și-a propus o diseminare a proiectului Comenius, cu referire expresă la cea de-a cincea reuniune de proiect de la Oradea; în sala nr. 17, catedra de fizică-chimie și matematică (resp. Alexandrina Teușdea) a dat undă verde reacțiilor cu personalitate (pentru experimente și demonstrații, fără explozii și artificii); Simona Lăcătușu și catedra de textile au pregătit ornamente pentru pomul de Crăciun, venind în sprijinul Moșului; tradiționalul concurs de cultură generală – „Șagunistul cel isteț” (pus la cale de catedra de istorie și geografie, resp. Cristina Olar) s-a bucurat de participarea celor mai isteți dintre „șogunii” dornici de afirmare; catedra de prelucrarea lemnului și cea de electro au pus de o expoziție și un „joc de lumini”, că tot se apropie Crăciunul și trebuie să vină Moșul; prof. Livia Dale ni l-a redat pe Caragiale cu ajutorul trupei de teatru care a scos de la naftalină scrisorica și... pac cu ea la Războiu! Minte și sport sau sportul minții (șah), dar și moară, în sala de gimnastică (activitate gestionată de Rodica Radu); pe terenul de sport... distracție sută la sută, pentru toți iubitorii de divertisment.
Am punctat doar ceea ce organizatorii manifestărilor au considerat nimerit a se înfăptui (cu succes) la ediția 2010 a „Zilei școlii”, în și de ziua patronului spiritual, mitropolitul Andrei Șaguna. (Carmen & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mitropolitul Andrei Șaguna a fost omagiat de ziua sa de naștere.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:13 Ora de vară a Europei de Est