Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Unirea națională – un vis împlinit”

Proiect educațional la Lic. Teologic Baptist „Emanuel”

„Unirea națională – un vis împlinit”

Catedra de istorie-geografie, din cadrul Liceului Teologic Baptist „Emanuel” Oradea, în colaborare cu catedra de limba și literatura română, a inițiat proiectul educațional „Unirea națională – un vis împlinit”, dedicat Zilei naționale a României.

În sala de nunți a Bisericii Baptiste „Emanuel” Oradea, au avut loc, marți (30 noiembrie 2010), manifestări cuprinse în proiectul educațional „Unirea națională – un vis împlinit” . Scopul proiectului este  conștientizarea tinerei generații cu privire la semnificația zilei de 1 Decembrie 1918 și a consecințelor actelor istorice  înfăptuite atunci,  asupra poporului român, stimularea interesului elevilor pentru istoria și cultura locală și națională, prin documentare și realizare de prezentări originale, creative a temelor cercetate.
Manifestarea a fost moderată de către profesorul organizator, Iștoc-Zembrea Ramona, inițiator al proiectului.
Luni - prof. univ. dr. Mihai Drecin, invitatul liceenilor
Manifestarea de marți, organizată cu clasele de gimnaziu din cadrul liceului, a fost precedată, luni (29 nov.), de o manifestare organizată cu clasele IX-XII, cuprinsă în același proiect educațional, dedicat Zilei naționale a României și moderată de dl prof. Iștoc-Zembrea Florin. Cu această ocazie, invitatul de onoare, dl prof. univ. dr. Mihai Drecin, le-a vorbit liceenilor despre factorii care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, îndemnându-i să nu dea uitării faptele mărețe ale înaintașilor noștri care s-au pus în slujba înfăptuirii visului de veacuri al românilor de pretutindeni – Unirea într-un singur stat, independent, cu numele de România.
Elevii claselor de liceu, profil uman, au pregătit, la rândul lor, o scurtă prezentare a semnificației zilei de 1 Decembrie, însoțită de planșe cu momente importante și mari personalități ale momentului Unirii,  sceneta „Hanul Ancuței”, filmată la Muzeul etnografic „La Fluturi”, din Chișcău, o parodie populară și un moment artistic (recital de poezie și cântece patriotice).
Marți „Regiunile istorice ale României Mari” (în concurs)
În cadrul manifestării organizate împreună cu elevii claselor V- VIII, s-a realizat o expoziție-concurs cu desene reprezentând viziunea elevilor asupra momentului Unirii de la 1 Decembrie, primele patru lucrări votate de juriu fiind premiate cu diplome. De asemenea, a avut loc vizionarea scenetei „Moș Ion Roată și Unirea”, realizată de elevii clasei a VII-a A, îndrumați de dna prof. Popa Dorina și filmată la Muzeul etnografic „La Fluturi” de la Chișcău. Dar cea mai mare parte a manifestării s-a axat pe concursul „Regiuni istorice ale României Mari”, la care au participat nouă echipaje, din fiecare clasă de gimnaziu, reprezentând: Oltenia, Muntenia, Moldova (inclusiv N. Bucovinei), Dobrogea,  Transilvania, Crișana, Banat, Maramureș, Basarabia. Elevii participanți s-au întrecut în produsele culinare tradiționale preparate, în parada costumelor populare, fiind notați de juriu și pentru creativitatea cu care și-au amenajat standul de prezentare, pentru exprimare în limbaj popular specific regiunii alese sau pentru talentul artistic de care au dat dovadă în punerea în scenă a unor obiceiuri populare.
 Tot în cadrul manifestării a luat cuvântul, dna Florica Cherecheș, consilier local, invitat de onoare, care i-a lăudat pe elevi pentru modul deosebit în care s-au pregătit pentru a sărbători Ziua națională a României, invitându-i să participe și în data de 1 decembrie, în Piața Unirii, la depuneri de coroane.
Ramona Iștoc-Zembrea, coordonatoarea proiectului, a mulțumit elevilor, părinților și cadrelor didactice (în special dnelor prof. de limba română: Burcă Alina, Fildan Mihaela, Popa Dorina și Ocoș Andreea) pentru modul în care s-au implicat în proiect, răsplătind elevii participanți cu diplome acordate pentru punctele tari ale fiecărei echipe, stabilite în urma jurizării.
Câștigătorii concursului „Regiuni istorice ale României Mari”
La concursul „Regiuni istorice ale României Mari”, s-au acordat diplome fiecărei echipe participante, pentru punctele tari stabilite în urma jurizării. Cu toată că nu s-a realizat o ierarhie riguroasă, echipa clasei a V-a B, reprezentând Crișana, a obținut punctaj maxim la toate probele, primind diplomă pentru prestație de excepție. Echipa a fost formată din Alexandru Stokker, Alexandru Secară, Moț Timotei, Berinde Larisa, Lucaciu Renata și Þenț Larisa.
Echipa clasei a VIII-a B, reprezentând Basarabia, formată din elevele Cherecheș Denisa, Racz Rebeca, Toia Denisa și Popa Patricia, s-a evidențiat prin costumul popular autentic și exprimarea  în limbaj popular specific regiunii.
Clasa a VI-a A a participat în concurs cu două echipe, reprezentând Oltenia și Muntenia. Echipa Olteniei, formată din elevele Ardelean Alexandra, Tiutin Cristina, Racolța Andreea, Tărău Gabriela, Roșcău Denisa și Ivan Eliza, s-a remarcat prin creativitate și prezentare liberă, succintă. Elevele Hoșman Rafaela, Fazecaș Ruth, Pușcaș Doroteea, Ghețe Rebeca, Negruț Eliza, Drugaș Ștefania, Orășanu Astrid și Groza Mădălina, reprezentând Muntenia, au primit diplomă pentru corectitudinea informațiilor și pentru produse culinare specifice regiunii.
Clasa a VII-a B a participat tot cu două echipe, reprezentând Moldova (inclusiv Bucovina de Nord) și Dobrogea. Elevii Morar Maximilian, Șteț Diana, Tiutiu Miriam, Cuciula Flavia și Baciu Sergiu au primit diplomă pentru obiceiul popular specific regiunii Moldovei, iar elevii Lucaciu Aronela, Albu Adina, Săutiuț Elias, Pătcaș Dacian și Ciora Bogdan s-au evidențiat printr-o scenetă originală, bazată pe specificul istorico-geografic și cultural al regiunii Dobrogei.
Echipa clasei a V-a A, reprezentând Transilvania, formată din elevii Berghe Sergiu, Popa Sebastian, Hrițcu Andreea, Hoșman Patricia și Mierluț Anastasia, s-a remarcat prin creativitatea prezentării și bucate tradiționale foarte gustoase.
Echipa clasei a VIII-a A, reprezentând Maramureșul, formată din elevii Iosua Vlădescu, Pușcaș Adonis, Daragiu Alexandra, Gal Carina, Budurean Lidia și Miclea Roxana, s-a evidențiat prin creativitatea standului și originalitatea pantomimei.
Nu în ultimul rând, echipa clasei a VI-a B, reprezentând regiunea Banatului, formată din elevii Bulzan Raul-Celestin, Pătcaș Adela, Bodog Ligia, Bica Paula, Ghiurău Natalia, Sabău Georgiana și Bodog Georgia, a primit diplomă pentru autenticitatea obiectelor expuse și creativitatea prezentării.
Juriul a fost prezidat de directorul liceului, prof. Buleandra Constantin și a fost alcătuit din profesorii: Popa Dorina, Medan Eugenia, Moțiu Rodica, Miere Dalia și Fiter Ciprian. (Ramona & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Unirea națională – un vis împlinit”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:36 Ora de vară a Europei de Est