Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cine o ajută pe Andrada?

„Eu pot, poți și tu!”

Cine o ajută pe Andrada?

Dumnezeu ne încearcă mereu, în fel și chip. Mai devreme sau mai târziu, fiecare suntem datori să ne purtăm crucea... suferinței.

Pe Andrada Bucurean, Dumnezeu o pune la încercare, însă, mult prea devreme, în copilărie, când încă nu a apucat să vadă cu ochi buni și să se bucure de frumusețea și candoarea vârstei. Crucea sa fiind mult prea grea pentru vârsta sa fragedă, colegii, doamna învățătoare, școala la care învață, alte unități de învățământ, alți și alți elevi și dascăli doresc să-i sară în ajutor. Din această dorință de a o sprijini pe Andrada, s-a născut proiectul educațional umanitar „Eu pot, poți și tu!” (inițiat în cadrul S.N.A.C., în parteneriat cu Asociația Bonga).
Proiectul a fost lansat, ieri (joi, 25 noiembrie 2010), în sala mare de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, iar primul care a sărit cu un plic (cu primele milioane) a fost generalul adjunct al I.S.J. Bihor, prof. Nicolae Ungur.
Acțiunea a pornit cu (și de la) un grup țintă: copiii și elevii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială, cei care simt și pot aprecia cel mai bine cum e să nu vezi lumea și să nu o poți privi cu ochi normali, din cauza unor deficiențe de vedere, de care nu sunt responsabili (doar de povara lor nemiloasă). Lor li s-au alăturat elevii Liceului de Artă și ai Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” (școala unde învață Andrada, elevă în clasa a III-a). Dar elevii nu sunt singuri. Cei care le călăuzesc pașii și îi ajută să depășească toate greutățile, trăind pentru ei și prin ei, sunt alături de ei la toate bucuriile și necazurile. Dascălii lor sar în ajutorul Andradei, părinții lor sunt de-acord cu gestul copiilor lor, comunitatea va reacționa, cu siguranță, pozitiv...
Se vor confecționa calendare, care vor putea fi achiziționate din școli și din comunitate de toți cei care vor să facă o faptă bună. Din banii adunați se va achiziționa un aparat de mărit literele pentru ca și Andrada să vadă să citească. Fiecare calendar vândut va fi însoțit de un bilet de tombolă. La final, elevii voluntari de la Liceul de Artă vor extrage 12 bilete de tombolă, considerate câștigătoare, cu premii simbolice, obținute din sponsorizări...
Echipa și activitățile planificate
Inițiativa și întreg scenariul de desfășurare aparțin unor oameni de mare suflet care alcătuiesc echipele de implementare și coordonare, compuse din: prof. Rodica Lezeu, prof. Doina Marcu, prof. dr. Florian Hava, prof. Teodora Sâncelean și prof. Simina Morar; prof. Maria Ivănescu, Mihai Merca și Mihaela Costea.
Dintre activitățile planificate, dorim să spicuim câteva: concursul de desene ale copiilor „Eu și prietenii mei” (cele mai reușite desene vor fi reproduse pe filele calendarului); activități de marcare a Zilei mondiale a persoanelor cu dizabilități; promovarea proiectului în unitățile școlare, precum și în comunitate; expoziție cu vânzare la C.S.E.I.S., cu tema „Podoabe de Crăciun”; concert de colinde la Liceul de Artă, cu expoziție cu vânzare de lucrări artistico-plastice; achiziționarea aparatului de mărit litere pentru Andrada; organizarea unui focus group pentru a constata impactul proiectului...
Andrada, generalul adjunct, Nicolae Ungur, doamna profesor Maria Ivănescu și toți cei care au pus la cale aceste acțiuni umanitare sunt convinși că vei obține aparatul care să te ajute să parcurgi cele trebuincioase. Bătălia pentru achiziționarea acestui aparat, însă, este la fel de importantă, ba chiar și mai valoroasă decât aparatul în sine. Ea contabilizează: dăruirea, omenia, prietenia, sacrificiul și iubirea... acordate aproapelui, gesturi bine plăcute Domnului și Dumnezeului Nostru!
În numele acestor valori, dragi prieteni, deschideți-vă sufletele pentru a primi lumina Sfintelor Sărbători care se apropie. Fiți generoși, fiți milostivi, ajutați-o pe Andrada! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cine o ajută pe Andrada?    

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:57:57 Ora standard a Europei de Est