Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Icoana – oglindă a sufletului celui care a creat-o!

„Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”

Icoana – oglindă a sufletului celui care a creat-o!

Parcă nicicând nu a vorbit părintele protopop Dorel Rusu atât de mult și de frumos despre icoane, ca și la vernisajul expoziției de icoane, eveniment găzduit, marți (23 noiembrie 2010), în sala Protopopiatului din Oradea.

„Icoana este oglindă a sufletului celui care a creat-o”, concluziona părintele protopop, iar vorbele-i pline de har curgeau domol ca o apă (sfințită), fiind sorbite și așezate la suflet de pictorii truditori și auditoriul cuminte care îl urmăreau. Vorbele domniei sale spuse cu blândețe, izvorâte din înțelepciune și o experiență îndelungată s-au constituit într-un adevărat cuvânt de învățătură, așa după cum avea să remarce și părintele profesor Radu Rus.
Vă mulțumim, părinte protopop, pentru înălțătoarea prelegere pe care ne-ați oferit-o la ceas de sfântă sărbătoare! Căci ce poate fi un vernisaj al unei expoziții de icoane decât o sărbătoare a sufletului curat, refugiat pentru un moment din cotidian spre a contempla dumnezeirea zămislită de niște îngeri, în oaza de frumusețe și simțire românească binecuvântată de la Izbuc.  
Pentru că cele circa 50 de icoane expuse în sala protopopiatului sunt suflet din sufletul copiilor și liceenilor care le-au făurit în vară, în cadrul celei de-a treia ediții a Taberei de tradiții și spiritualitate ortodoxă, de la Mănăstirea Izbuc.
Un prilej de a ne întâlni cu Dumnezeu...
Potrivit bunului obicei, părintele profesor Radu Rus (vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei) organizează în fiecare toamnă expoziție cu icoanele pictate de participanții la cele două serii de tabără – intitulată „Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”. Ni se oferă astfel un prilej de a ne întâlni cu Dumnezeu, cu Maica Sfântă și Pruncul Sfânt, în vreme de post și rugăciune, spre a ne pregăti sufletul pentru marele praznic împărătesc al Nașterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos. Nelipsit de la un asemenea eveniment, părintele inspector școlar Florin Negruțiu avea să sublinieze calitatea lucrărilor și mesajul lor înălțător, felicitând deopotrivă gazdele pentru condițiile deosebite oferite copiilor, pictorii și îndrumătorii pentru operele create.
 Beneficiarii și protagoniștii celor două serii de tabără au avut prilejul de a depăna amintiri în fața camerelor de televiziune, iar prof. Gheorghe Costea și Pavel Bența aveau să ne încredințeze de misiunea și importanța acestei tabere, de marele câștig spiritual pe care îl dobândește fiecare copil care ajunge în tabăra de la Izbuc.
Aproape toți vorbitorii au propus, ca și la ediția anterioară, suplimentarea locurilor în tabără, pentru ca tot mai mulți copii talentați să aibă ocazia de a deprinde tainele picturii icoanelor și de a se încărca sufletește cu harul divin. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Icoana – oglindă a sufletului celui care a creat-o!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:23 Ora de vară a Europei de Est