Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Academicianului Nicolae Manolescu i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Un nou titlu de Doctor Honoris Causa

Academicianului Nicolae Manolescu i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Joi (18 noiembrie 2010), în Aula Magna a Universității din Oradea, i-a fost acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea academicianului Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, directorul revistei „România literară” și ambasadorul României pe lângă UNESCO.

 „În acest cadru festiv decernăm astăzi (joi, 18 noiembrie 2010 – n.n.) titlul de Doctor Honoris Causa domnului profesor universitar Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, directorul revistei România literară și ambasadorul României pe lângă UNESCO.
Evidențiem astfel ajutorul dat Universității noastre și orașului de-a lungul anilor de către domnul academician Nicolae Manolescu și acesta este modul nostru de a înregistra și de a aprecia (,,cât se poate omenește prevedea” este un etalon) contribuția deosebită a domnului profesor în cultura românească, în mediul academic și rezonanța socială și morală a atitudinilor sale cu privire la dimensionarea existenței și dreptul la normalitate, nuanțe și criterii în diferite intervale. Acestea sunt argumentele pe care s-a bazat conducerea Universității din Oradea atunci când a înaintat Senatului propunerea de acordare a Titlului Onorific de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universității din Oradea, Domnului academician Nicolae Manolescu, propunere care a fost aprobată prin Hotărârea de Senat nr. S149, din 14 septembrie 2010.”
Am citat din Laudatio, prezentat de prof. univ dr. Ioan Derșidan, secretar științific, Facultatea de Litere a Universității din Oradea.
„Nu se face reformă în vreme de criză!”
În răspunsul său, academicianul Nicolae Manolescu a făcut o radiografiere a învățământului românesc actual, privit prin prisma politicii guvernului de a înfăptui o (pretinsă) reformă învățământului, în plină criză, de a impune o lege a învățământului pe care dascălii nu o vor... într-o asemenea variantă!
Pornind de cuvântul „oi”(cuvântul de „capă și spadă”, cuvântul considerat ca cel mai potrivit, mai accesibil din abecedarul pe care l-a buchisit), academicianul avea să parcurgă un traseu lingvistic, făcând slalom prin reforma actuală, opinând că, încet, dar sigur, s-a ajuns la „masacrul limbii române”. În acest moment dureros... de cumpănă, Domnia sa a făcut trimiteri către mass-media (mai cu seamă către televiziunile naționale și comerciale), arătând însă cu degetul către școală, pentru că „nenorocirea pleacă de la școală”...
„Câți se mai laudă că au fost școliți?”
 „A fi școlit”... nu l-am mai auzit, deși era un lucru extraordinar. Câți se mai laudă că au fost școliți? La fel de mult îmi place și cuvântul „a învăța”. Este foarte frumos, dar este foarte rar. Învățătura a dispărut de tot. Acum spunem că mergem la școală ca să ne educăm, nu să învățăm. Dar o educație fără învățătură este o formă de manipulare. Eu aș prefera Ministerul Instrucției, nu Educației. Nu se poate învățătură fără instrucție...
Nu se face reformă în vreme de criză, altfel va fi o lege de economie, de austeritate. Nu e normal să faci o lege când trebuie să măsori fiecare bănuț. 4% din PIB nu înseamnă nimic. În Franța e 10% dintr-un PIB superior...”
Făcând trimitere la cele șapte cărți ale sale („Teme”), academicianul a continuat să puncteze tot din mediul unde se simte acasă, în învățământ, la școală, arătând că „Dintotdeauna mi-au plăcut temele, să-mi fac lecțiile. Mi s-a părut că ceea ce nu faci la o vârstă nu o mai faci niciodată. În timpul școlii trebuie să citești cât de mult. Dacă nu ai făcut-o, nu o vei face nici după aceea, când intervin alte lucruri prioritare...” Pentru distinsul profesor, sistemul de valori e esențial, filologii și matematicenii sunt la fel de valoroși, însă, fiecare ar trebui să învețe câte ceva de la celălalt... „Să luăm metoda de gândire din disciplinele reale”.  „Domenii aproximative nu există!”
Concluzionând la capătul unei încântătoare prelegeri la care am fost martor (în parte), doresc să–mi exprim sincer și deschis punctul de vedere: După cum vorbește și gândește, Domnia sa ne-ar fi mai util nu la UNESCO, ci aici în țară, în fruntea Ministerului Instrucției Naționale... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Academicianului Nicolae Manolescu i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:04 Ora de vară a Europei de Est