Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Miss și Mister boboc - „Brâncuși”

Un spectacol pentru partenerii din Bordeaux

Miss și Mister boboc - „Brâncuși”

Brâncușienii orădeni, care au excelat la capitolul gazdă grațioasă (timp de trei săptămâni), le-au pregătit, joi (18 noiembrie 2010), oaspeților și partenerilor francezi din Bordeaux „un spectacol pe cinste, dar nu de adio, ci de ținut minte”, vorba distinsului director, prof. Mihai Crețu.

Multe le-au arătat liceenii de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” partenerilor francezi, între care o ospitalitate ca la carte (în complicitate cu admirabilii lăzăriști), obiceiuri și tradiții românești nepieritoare, mâncăruri și meșteșuguri tradiționale, respect și admirație frățească, iar joi, un spectacol de neuitat, după seara românească de joia trecută.
În prag de weekend româno-francez, la „Brâncuși” au fost aleși cei mai frumoși „boboci” ai colegiului. Bucuria, cinstea și onoarea au căzut pe capul Lorenei și al lui Istvan – declarați Miss și Mister boboc. Manifestarea s-a desfășurat după toate „canoanele” unui bal al bobocilor, chiar dacă nu s-a ținut într-o discotecă, în semiîntuneric, cu joc de lumini, țipete, urlete, fum și muzică de spart timpane. Cunoscând foarte bine regulile „jocului”, prof. Kristo Tunde și ing. Daniela Pusta, cu o experiență de zeci de ani în organizarea și prezentarea de spectacole, au monitorizat fiecare moment, pentru a nu se crea sincope și pauze, așa încât totul a curs firesc cu patru probe de concurs, printre care au fost intercalate momente artistice. Legați la ochi, bobocii trebuiau să culeagă contra cronometru florile plasate în anumite zone ale sălii, urmând indicațiile date de partenera de bal. Tot bobocii au avut de umflat un balon în timp ce făceau flotări. Fetele, legate la ochi, ghidate de parteneri, trebuiau să treacă printr-o poartă, dansând hip-hop. În cadrul celei de-a patra probe, partenerii și-au etalat într-un număr original calitățile și talentul artistic, în regie și coregrafie proprii. Pe scena brâncușienilor, au evoluat manechinele Agenției „Ella Mode”, cu o superbă colecție de toamnă; trupa de break dance „Chip-Mangs” de la Casa Tineretului (instructor Andrei Simina) a avut un succes teribil în ciuda vârstei lor,  Răzvan Deac, Mihai Toderici, Mihnea Tănăsescu și Glad Matei, având fiecare vreo 10-12 ani. Și totuși s-au mișcat excelent pentru puținii ani de experiență pe care îi au într-ale dansului (break). La un concurs desfășurat la Zalău (în județul Sălaj), Răzvan, Mihai, Mihnea și Glad au ocupat locul IV, din 18 trupe, ceea ce nu înseamnă puțin lucru.
Lorena – Miss boboc, Istvan – Mister boboc
La sfârșitul probelor de concurs, membrii juriului (dl director, prof. Mihai Crețu, dna ing. Aurora Tabacu – director adjunct, Ana-Maria Iova - consilier educativ, ing. Victoria Filip, prof. de franceză Ana Drăgian, precum și dl Beyler Robert, din partea oaspeților francezi) au stabilit ierarhia pe podiumul de premiere. Pe cea mai înaltă treaptă au urcat Lorena Oșvat și Milak Istvan – Miss și Mister boboc, pe treapta a II-a – Decsei Andreea și Szekely Tamas Vincze, iar pe cea de-a treia treaptă – Roxana Camelia Pop și Sergiu Oros. Bianca Gereben (Miss boboc 2009) i-a așezat Lorenei pe cap coronița de regină a balului.Toți bobocii au fost premiați și felicitați de profesorii diriginți (ing. Florica Avrămuț și ing. Mariana Ogbarschi).
Să mai spunem că la spectacolul de final, dat în cinstea partenerilor francezi, au participat și dl Gerard Crepier - reprezentantul francez al Asociației Synton și doamna Carmina Popescu, cei care, din 2008, sunt ca o punte de legătură între francezi și brâncușienii orădeni. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Miss și Mister boboc  - „Brâncuși”.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:08:51 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...