Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Miss și Mister boboc - „Brâncuși”

Un spectacol pentru partenerii din Bordeaux

Miss și Mister boboc - „Brâncuși”

Brâncușienii orădeni, care au excelat la capitolul gazdă grațioasă (timp de trei săptămâni), le-au pregătit, joi (18 noiembrie 2010), oaspeților și partenerilor francezi din Bordeaux „un spectacol pe cinste, dar nu de adio, ci de ținut minte”, vorba distinsului director, prof. Mihai Crețu.

Multe le-au arătat liceenii de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” partenerilor francezi, între care o ospitalitate ca la carte (în complicitate cu admirabilii lăzăriști), obiceiuri și tradiții românești nepieritoare, mâncăruri și meșteșuguri tradiționale, respect și admirație frățească, iar joi, un spectacol de neuitat, după seara românească de joia trecută.
În prag de weekend româno-francez, la „Brâncuși” au fost aleși cei mai frumoși „boboci” ai colegiului. Bucuria, cinstea și onoarea au căzut pe capul Lorenei și al lui Istvan – declarați Miss și Mister boboc. Manifestarea s-a desfășurat după toate „canoanele” unui bal al bobocilor, chiar dacă nu s-a ținut într-o discotecă, în semiîntuneric, cu joc de lumini, țipete, urlete, fum și muzică de spart timpane. Cunoscând foarte bine regulile „jocului”, prof. Kristo Tunde și ing. Daniela Pusta, cu o experiență de zeci de ani în organizarea și prezentarea de spectacole, au monitorizat fiecare moment, pentru a nu se crea sincope și pauze, așa încât totul a curs firesc cu patru probe de concurs, printre care au fost intercalate momente artistice. Legați la ochi, bobocii trebuiau să culeagă contra cronometru florile plasate în anumite zone ale sălii, urmând indicațiile date de partenera de bal. Tot bobocii au avut de umflat un balon în timp ce făceau flotări. Fetele, legate la ochi, ghidate de parteneri, trebuiau să treacă printr-o poartă, dansând hip-hop. În cadrul celei de-a patra probe, partenerii și-au etalat într-un număr original calitățile și talentul artistic, în regie și coregrafie proprii. Pe scena brâncușienilor, au evoluat manechinele Agenției „Ella Mode”, cu o superbă colecție de toamnă; trupa de break dance „Chip-Mangs” de la Casa Tineretului (instructor Andrei Simina) a avut un succes teribil în ciuda vârstei lor,  Răzvan Deac, Mihai Toderici, Mihnea Tănăsescu și Glad Matei, având fiecare vreo 10-12 ani. Și totuși s-au mișcat excelent pentru puținii ani de experiență pe care îi au într-ale dansului (break). La un concurs desfășurat la Zalău (în județul Sălaj), Răzvan, Mihai, Mihnea și Glad au ocupat locul IV, din 18 trupe, ceea ce nu înseamnă puțin lucru.
Lorena – Miss boboc, Istvan – Mister boboc
La sfârșitul probelor de concurs, membrii juriului (dl director, prof. Mihai Crețu, dna ing. Aurora Tabacu – director adjunct, Ana-Maria Iova - consilier educativ, ing. Victoria Filip, prof. de franceză Ana Drăgian, precum și dl Beyler Robert, din partea oaspeților francezi) au stabilit ierarhia pe podiumul de premiere. Pe cea mai înaltă treaptă au urcat Lorena Oșvat și Milak Istvan – Miss și Mister boboc, pe treapta a II-a – Decsei Andreea și Szekely Tamas Vincze, iar pe cea de-a treia treaptă – Roxana Camelia Pop și Sergiu Oros. Bianca Gereben (Miss boboc 2009) i-a așezat Lorenei pe cap coronița de regină a balului.Toți bobocii au fost premiați și felicitați de profesorii diriginți (ing. Florica Avrămuț și ing. Mariana Ogbarschi).
Să mai spunem că la spectacolul de final, dat în cinstea partenerilor francezi, au participat și dl Gerard Crepier - reprezentantul francez al Asociației Synton și doamna Carmina Popescu, cei care, din 2008, sunt ca o punte de legătură între francezi și brâncușienii orădeni. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Miss și Mister boboc  - „Brâncuși”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:21 Ora de vară a Europei de Est