Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activitate cu caracter educativ la Penitenciarul Oradea

Liceul (particular) „Henri Coandă” din Oradea

Activitate cu caracter educativ la Penitenciarul Oradea

Prof. Laura Chiș, consilier educativ la Liceul (particular) „Henri Coandă” din Oradea, a organizat, marți (16 noiembrie 2010), o activitate cu caracter educativ la Penitenciarul Oradea, abordând o temă extrem de actuală: prevenirea delincvenței juvenile.

Pentru aceasta activitate, a fost selectat un grup de 10 elevi din clasele IX-XII, învățământ de zi, provenind din medii diferite.
Activitatea s-a desfășurat sub coordonarea dnei ofițer educativ Florea Diana, angajat al M.J, care ne-a arătat spații din interiorul penitenciarului unde persoanele private de libertate, aflate în regim de detenție semi-deschis cu pedepse ușoare, își petrec timpul peste zi. Am vizitat: sala de sport (dotată cu aparate de forță), biblioteca (de unde pot închiria cărți pentru citit), biserica de cult ortodox (unde deținuții asistă la slujbe, se pot căsători și chiar boteza), atelierul de creație (unde deținuții talentați pot picta, desena, modela  origami sau chiar pot crea felicitări și machete), săli de clasă (pentru persoanele private de libertate, care doresc să urmeze o formă de școlarizare, pe care inițial au abandonat-o sau întrerupt-o, indiferent de ciclu: primar, gimnazial sau liceal, indiferent de vârstă), sala radio (de unde sunt transmise zilnic știri despre creațiile deținuților și diferite alte informații cu circuit închis), precum și o celulă cu deținuți în regim semi-deschis.
Pe parcursul vizitei, am discutat despre mai multe aspecte legate de tema noastră: motivele (cauzele) pentru care adolescenții minori ajung să comită fapte antisociale, ajungând astfel infractori; regimul lor de detenție (răspund penal de la 14 ani), modalitățile lor de reabilitare și reeducare; drepturile și obligațiile pe care le au în penitenciar sau centru de reabilitare; modul în care decurge o zi de detenție pentru persoanele private de libertate.
La finalul vizitei, elevii noștri au înțeles cât de scumpă e libertatea, că trebuie să prețuiască libertatea, să fie foarte atenți la tentațiile sociale, la dependențele de vicii, dar mai ales la rolul foarte important pe care îl are educația formală și informală în viața lor. (Laura Chiș)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:52 Ora de vară a Europei de Est