Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Suntem îndrăgostiți de povești

We are in love with fairy tales

Suntem îndrăgostiți de povești

La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, a avut loc, vineri (12 noiembrie 2010), lansarea parteneriatului școlar multilateral Comenius “We are in love with fairy tales” („Suntem îndrăgostiți de povești”), proiect finanțat de Comisia Europeană prin intermediul ANPCDEFP.

La proiect (care se derulează în perioada august 2010 - iulie 2012) participă șase școli din cinci țări europene: Lituania (școala coordonatoare), România (cu școli din Oradea și Arad), Polonia, Turcia și Grecia.
Proiectul își propune: dezvoltarea creativității și imaginației la elevii din clasele primare prin crearea, ilustrarea și punerea în scenă a poveștilor; educarea în spiritul poveștilor tradiționale din folclorul național și internațional; demonstrarea (printr-o cercetare) a importanței poveștilor în dezvoltarea personalității copiilor; compararea și înțelegerea sistemelor educaționale din țările partenere.
Pentru realizarea acestor obiective, partenerii și-au propus: vizite de proiect și schimburile de profesori; prezentarea școlilor, a țărilor partenere și a culturii acestora; alegerea (de către fiecare țară parteneră) a unei povești tradiționale, al cărei rezumat va fi tradus în limba engleză; prezentarea pe scenă și filmarea poveștii tradiționale alese; realizarea unui schimb de povești, discutarea și analizarea acestora; crearea unor povești în limba proprie și ilustrarea lor de către elevi; realizarea unor schimburi și expoziții cu poveștile ilustrate.
Prima activitate – în Lituania
În octombrie 2010, a avut loc prima activitate: vizita de proiect la școala coordonatoare din Lituania - Raseiniu rajono Ariogalos gimnazija, unde au fost prezente patru cadre didactice de la C.S.E.I. nr. 1 Oradea.
Partenerii de proiect și-au propus drept produse finale: un Logo al  proiectului, un pliant, publicarea unei cărți cu poveștile tradiționale din țările partenere, realizarea unui DVD (cuprinzând filmările poveștilor tradiționale din fiecare școală parteneră), realizarea unei expoziții itinerante cu poveștile create și ilustrate, care va circula prin toate țările partenere și care va fi expusă nu doar în școli, ci și în locuri publice, o cercetare privind importanța poveștilor în dezvoltarea personalității copiilor și o pagina web a proiectului.
Diseminarea parteneriatului școlar multilateral Comenius „Learning by doing, living by working”
Ca urmare a activității susținute în domeniul implementării proiectelor europene, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea a primit pentru a treia oară, consecutiv, titlul de „Școală europeană”.
Și în prezent, la C.S.E.I. nr.1, se desfășoară, în paralel, două astfel de proiecte, după cum aveam să aflăm de la psihoped. Teodora Pantazi - coordonator de proiecte /responsabil proiecte și programe comunitare. Lansarea de vineri a noului proiect a constituit un bun prilej pentru diseminarea activităților primului an de proiect ale parteneriatului școlar multilateral Comenius aflat în derulare „Learning by doing, living by working” („Învățăm făcând, trăim muncind”). Printre cele mai importante activități realizate în cadrul acestui proiect, coordonat de CSEI nr. 1 și având ca parteneri școli speciale și școli de masă cu elevi integrați din: Polonia, Portugalia, Italia, Spania, Anglia și Bulgaria, au fost: participarea la vizite de proiect și schimburi de profesori în Anglia (octombrie 2009), Italia (mai 2010) și Portugalia (iunie 2010), organizarea unei schimb de profesori cu participarea elevilor (în februarie 2010) și a unei vizite de proiect (octombrie 2010) în România, Festivalul cultural internațional „Special Kids”, ediția a III-a,
competiția națională cu participare internațională la tenis de masă, Special Olympics, activități în cadrul ateliere de lucru pentru elevi...
De trei ori... „Școală europeană”!
Vineri, gazdele au fost onorate de participarea la manifestare a dnei inspector școlar de specialitate, prof. Doina Gyori (reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor), a dlui Laurențiu Pășcuți - președintele comisiei sociale, director de cabinet, în cadrul Consiliului Județean Bihor, precum și a numeroși reprezentanți ai unităților de învățământ orădene partenere: prof. Angela Marușca – director și prof. Elena Erdeli de la C.S.E.I. „Orizont”, prof. Mihaela Popovici – director adjunct de la Grupul Școlar „Ioan Bococi”, prof. Alina Vese – directorul Grupului Școlar „George Barițiu”, prof. Ramona Vesa - responsabil proiecte și programe comunitare la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială, prof. Mihaela Băguț - responsabil proiecte și programe comunitare la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida, prof. Ioan Mocan – directorul Școlii cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” și nu în ultimul rând, prof. Maria Nan – directorul Grădiniței nr. 52 din Oradea.
În cuvântul său, doamna inspector Doina Gyori a felicitat conducerea centrului, coordonatorii de proiecte și echipele proiectelor pentru cel de-al treilea titlu de „Școală europeană”, iar reprezentantul C.J. Bihor, dl Laurențiu Pășcuți, a ținut să asigure gazdele de sprijin și pe mai departe din partea Consiliului Județean în derularea proiectelor școlare.
Despre scopul, obiectivele și activitățile proiectului au vorbit psihoped. Crina Pârcălab - coordonator de proiect, precum și prof. Violeta Bobotan, membru al echipei de proiect... (Teodora & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Suntem îndrăgostiți de povești.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:41 Ora de vară a Europei de Est