Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Brâncușienii orădeni au oaspeți din Bordeaux

De două săptămâni,

Brâncușienii orădeni au oaspeți din Bordeaux

De la 1 noiembrie 2010, elevii și dascălii de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea au 10 elevi francezi din Bordeaux, oaspeți și parteneri de proiect, care vor rămâne în Oradea trei săptămâni, până în 19 noiembrie.

Elevii francezi și brâncușienii orădeni derulează proiecte comune încă din 2008. Cei 10 elevi francezi, însoțiți de Beyler Robert și Pommier Julien, au venit în acest an în Oradea în cadrul proiectului european de mobilitate Leonardo da Vinci, desfășurat în parteneriat cu Association Ouvriere des Compagnons du Devoir (din Paris).
În prima săptămână au participat la lecții de învățare a limbii române, dimineața, iar după-amiază, meseriașii francezi au făcut băncuțe din beton în curtea colegiului. În următoarele două săptămâni, zidarii francezi au lucrat și lucrează pe șantierul din Cetatea Oradea, alături de „Constructorul” Sălard, la reabilitarea cetății, sub supravegherea maistrului Ioan Negruț.
 Joi - o seară românească
Dl profesor Mihai Crețu (directorul colegiului) ne-a invitat joi (11 noiembrie 2010) să participăm la o seară românească organizată în cinstea prietenilor francezi.
Marius Popa (highighișul școlii) și Florin Potioc (toboșarul) i-au așteptat pe francezi cu cântec la poartă și i-au condus tot cu cântec până în sala festivă. Aici echipa organizatoare i-a așteptat cu blighe, urcior și ploscă pe masă, ștergare țesute în război, iar vioara cu goarnă și toba au continuat să le delecteze auzul cu melodii populare din Bihor. Trei perechi de dansatori, îmbrăcate în costume populare tradiționale, erau pregătite de joc. Înainte însă, Teodora Hava (din XII A) a lecturat un text în limba franceză în care a descris în limba lui Balzac o vizită a unui brâncușian orădean la Paris. Prof. de franceză Ana Drăgian le-a prezentat oaspeților „recuzita” și întreg arsenalul de pe masă (pregătit de ing. Florica Avrămuț, Antonia Mărcuș și ing. Monica Gale). Invitația la joc și la cântec a lansat-o elevul Ioan Þegle care a interpretat o melodie populară românească la saxofon. Momentul folcloric care a urmat, pregătit de bibliotecar Florica Roibu, le-a dat oaspeților ocazia să joace ca-n Bihor. Dna ing. Aurora Tabacu (director adjunct al colegiului) l-a invitat pe dl Beyler Robert  la joc. La cei 70 de ani ai săi, francezul se ține bine și chiar a reușit să facă față la o polcă din Bihor. Prof. Simona Indrecan și doamna director Aurora Tabacu le-au prins francezilor tricolorul în piept, iar în momentul următor, cu mâna la piept, francezii și românii au cântat Imnul Franței (Marseillaise) în timp ce în scenă a intrat „carul alegoric” care aducea tortul cu harta fizică a Franței. Momentul-dulce a fost pregătit de prof. Georgeta Rusu, cu „complicitatea” consilierului educativ, prof. Ana-Maria Iova.
Marți – întâlnire cu ambasadorul Franței
Deosebit de atente și ospitaliere, gazdele le-au pregătit oaspeților un program bogat și variat pe parcursul celor trei săptămâni de ședere în Oradea, pentru a nu uita o viață ce au văzut și au trăit în trei săptămâni. Vizitele și excursiile se țin lanț, de la Băile Felix la Peștera Urșilor de la Chișcău, de la catedrala gotică la piscină, de la fabrica de ciment de la Chistag, la fabrica de cărămizi Macon Oradea...
Marți le este rezervată o întâlnire cu ambasadorul Franței la București, Mr. Henri Paul și un moment festiv de dezvelire a Monumentului eroilor francezi la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, joi li s-a gătit o seară specială de adio la balul bobocilor brâncușieni, pentru că vineri, urmează să plece la București și să ia avionul spre Paris. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Brâncușienii orădeni au oaspeți din Bordeaux.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:12 Ora de vară a Europei de Est