Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Brâncușienii orădeni au oaspeți din Bordeaux

De două săptămâni,

Brâncușienii orădeni au oaspeți din Bordeaux

De la 1 noiembrie 2010, elevii și dascălii de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea au 10 elevi francezi din Bordeaux, oaspeți și parteneri de proiect, care vor rămâne în Oradea trei săptămâni, până în 19 noiembrie.

Elevii francezi și brâncușienii orădeni derulează proiecte comune încă din 2008. Cei 10 elevi francezi, însoțiți de Beyler Robert și Pommier Julien, au venit în acest an în Oradea în cadrul proiectului european de mobilitate Leonardo da Vinci, desfășurat în parteneriat cu Association Ouvriere des Compagnons du Devoir (din Paris).
În prima săptămână au participat la lecții de învățare a limbii române, dimineața, iar după-amiază, meseriașii francezi au făcut băncuțe din beton în curtea colegiului. În următoarele două săptămâni, zidarii francezi au lucrat și lucrează pe șantierul din Cetatea Oradea, alături de „Constructorul” Sălard, la reabilitarea cetății, sub supravegherea maistrului Ioan Negruț.
 Joi - o seară românească
Dl profesor Mihai Crețu (directorul colegiului) ne-a invitat joi (11 noiembrie 2010) să participăm la o seară românească organizată în cinstea prietenilor francezi.
Marius Popa (highighișul școlii) și Florin Potioc (toboșarul) i-au așteptat pe francezi cu cântec la poartă și i-au condus tot cu cântec până în sala festivă. Aici echipa organizatoare i-a așteptat cu blighe, urcior și ploscă pe masă, ștergare țesute în război, iar vioara cu goarnă și toba au continuat să le delecteze auzul cu melodii populare din Bihor. Trei perechi de dansatori, îmbrăcate în costume populare tradiționale, erau pregătite de joc. Înainte însă, Teodora Hava (din XII A) a lecturat un text în limba franceză în care a descris în limba lui Balzac o vizită a unui brâncușian orădean la Paris. Prof. de franceză Ana Drăgian le-a prezentat oaspeților „recuzita” și întreg arsenalul de pe masă (pregătit de ing. Florica Avrămuț, Antonia Mărcuș și ing. Monica Gale). Invitația la joc și la cântec a lansat-o elevul Ioan Þegle care a interpretat o melodie populară românească la saxofon. Momentul folcloric care a urmat, pregătit de bibliotecar Florica Roibu, le-a dat oaspeților ocazia să joace ca-n Bihor. Dna ing. Aurora Tabacu (director adjunct al colegiului) l-a invitat pe dl Beyler Robert  la joc. La cei 70 de ani ai săi, francezul se ține bine și chiar a reușit să facă față la o polcă din Bihor. Prof. Simona Indrecan și doamna director Aurora Tabacu le-au prins francezilor tricolorul în piept, iar în momentul următor, cu mâna la piept, francezii și românii au cântat Imnul Franței (Marseillaise) în timp ce în scenă a intrat „carul alegoric” care aducea tortul cu harta fizică a Franței. Momentul-dulce a fost pregătit de prof. Georgeta Rusu, cu „complicitatea” consilierului educativ, prof. Ana-Maria Iova.
Marți – întâlnire cu ambasadorul Franței
Deosebit de atente și ospitaliere, gazdele le-au pregătit oaspeților un program bogat și variat pe parcursul celor trei săptămâni de ședere în Oradea, pentru a nu uita o viață ce au văzut și au trăit în trei săptămâni. Vizitele și excursiile se țin lanț, de la Băile Felix la Peștera Urșilor de la Chișcău, de la catedrala gotică la piscină, de la fabrica de ciment de la Chistag, la fabrica de cărămizi Macon Oradea...
Marți le este rezervată o întâlnire cu ambasadorul Franței la București, Mr. Henri Paul și un moment festiv de dezvelire a Monumentului eroilor francezi la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, joi li s-a gătit o seară specială de adio la balul bobocilor brâncușieni, pentru că vineri, urmează să plece la București și să ia avionul spre Paris. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Brâncușienii orădeni au oaspeți din Bordeaux.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:56:26 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...