Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnului academician Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, i s-a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

La împlinirea a 230 de ani de la înființarea învățământului academic orădean

Domnului academician Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, i s-a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Festivitatea a avut loc, joi, 11 noiembrie 2010, în Aula Magna, în prezența unei săli arhipline, un public select, format din decanii celor 18 facultăți ale Universității orădene, alte cadre didactice universitare, studenți, fostul rector, Teodor Maghiar, senatori și deputați, alți politicieni, primarul municipiului Oradea, ing. Ilie Bolojan, înalte fețe bisericești (între care PSS episcop Virgil Bercea și episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo ....), bancheri, reprezentanți ai mediului de afaceri...

Evenimentul se înscrie, așa după cum a ținut să sublinieze rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, în seria de manifestări prilejuite de împlinirea a 230 de ani de la înființarea învățământului academic orădean. „Acest eveniment face parte din seria de manifestări prilejuite de împlinirea a 230 de ani de la înființarea învățământului academic orădean, manifestări care ne oferă ocazia de a recunoaște contribuțiile științifice și culturale remarcabile, de a promova personalități care prin profesionalismul, dăruirea, prestigiul și credibilitatea de care se bucură reprezintă modele de urmat pentru comunitatea noastră academică și pentru tânăra generație de studenți”.
Decanul Facultății de Științe Economice, dna prof. univ. dr. Anca Otilia Dodescu, a prezentat „scurt și concis” (pe mai bine de șase pagini de coală ministerială) Laudatio, de s-a crucit însuși academicianul.
În răspunsul său, guvernatorul s-a referit la buna colaborare pe care o are cu mediul academic. „În felul acesta, vom transforma societatea românească mai repede și mai bine. De aceea am și venit, să întăresc această colaborare a băncii cu mediul academic. Subliniez: ne interesează colaborarea cu mediul academic. E important să ai canalul de transmitere a politicii monetare... Totul începe cu școala și se termină cu școala!
O economie de piață adevărată nu poate funcționa eficient fără instituții puternice, reglementate riguros...”
Cine face diferența?
Economiștii au încercat să răspundă în fel și chip: ba bogățiile naturale, ba capitalul fix, tehnologia nouă, cunoștințele... „Întrebarea va rămâne permanentă. Și totuși, coerența politicilor poate să facă diferența, concluzionează guvernatorul. Este o premisă. A doua premisă este că economia de piață are un ciclu, ca și viața omului...”
În cuvântul său de răspuns, guvernatorul și-a „pigmentat” ades prelegerea cu vorbe de duh și scurte anecdote, menite să-i trezească la realitatea pe cei „adormiți”. Chestiunea cu „economia care duduie...și gâfâie” a repetat-o pentru a fi prinsă de tot poporul. La cea de-a treia premisă – tipurile de politici cu care statul, guvernul poate și trebuie să intervină, dl Mugur Isărescu a ținut să sublinieze că acestea trebuie să fie anticiclice. Că ne place că nu ne place. „Lucrurile se pot măsura. Există metode de măsurare. Nu ne putem face că nu știm sau că nu vrem să pricepem. E foarte important să știm să măsurăm și să avem ... măsură”, a conchis guvernatorul Băncii Naționale a României”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:
Domnului academician Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, i s-a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 18:24:02 Ora de vară a Europei de Est