Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Eu și copilul meu

„Școala părinților”, la „Dimitrie Cantemir”

Eu și copilul meu

Din anul 2009, la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” din Oradea se desfășoară proiectul RO 0047 „Formare familială în abilități educative privind prevenirea consumului de tutun, alcool și droguri”, finanțat prin Mecanismul Financiar al SEE

Mai multe instituții din țara noastră și-au dat concursul la realizarea acestui program: Ministerul Administrației și Internelor – Inspectoratul General al Poliției Române, Agenția Națională Antidrog, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
La nivel de unitate școlară programul este cunoscut sub denumirea „Eu și copilul meu” și este implementat de către profesorul psiholog Ani Radu. Programul se bucură de un real succes și deja și-a câștigat popularitate printre părinți. Obiectivul general vizează creșterea factorilor familiali de protecție și reducerea factorilor familiali de risc față de consumul de tutun, alcool și droguri la preadolescenții cu probleme de comportament și la cei proveniți din familii cu statut socio-economic scăzut.
Beneficiarii acestui proiect se împart în trei categorii: consilieri școlari, părinți și copii. Inițial derularea proiectului a presupus cursuri de formare și sesiuni de supervizare ale consilierului școlar, prin care acesta și-a dezvoltat competențe de formare familială în abilități educative. Etapa următoare a presupus desfășurarea pe parcursul semestrului I al anului 2010 a opt activități cu doisprezece părinți, fiecare părinte fiind recompensat și încurajat pentru participare și implicare la program prin câte un tichet valoric de 50 de lei (ron) la fiecare activitate.
Tematica programului „Eu și copilul meu” face referință la identificarea nevoilor copilului, tipologia părinților și calitatea de a fi un bun părinte, căile de comunicare eficientă cu copiii, controlul conflictelor în familie și stabilirea unor reguli și pedepse, supravegherea anturajului copilului și nu în ultimul rând cum este afectată familia de consumul de tutun, alcool și droguri.
Dincolo de temele dezbătute, care s-au bucurat de un de mare succes, aceste sesiuni de întâlnire au constituit și un bun prilej de socializare pentru părinți, modalități de împărtășire a unor experiențe comune, astfel încât grupul a căpătat treptat o valoare suportivă. Între părinți s-au legat relații de prietenie și și-a declarat dezamăgirea față de terminarea programului. Soluția propusă a fost de a continua aceste activități și cu alte teme de interes pentru educația copiilor. Astfel, chiar dacă se finalizează programul „Eu și copilul meu”, lucrurile nu se vor opri aici, aceasta însemnând continuarea activităților în „Școala părinților”, care, la dorința psihologului Ani Radu și cu sprijinul doamnei director, prof. Teodora Codău, vor fi ținute în semestrul al doilea, an de an, după cum ține să ne asigure doamna director, prof. Teodora Codău.  (Ov. D.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:13 Ora de vară a Europei de Est