Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul “Pronatura 2007”, program de educație pentru mediu

Miercuri, 22 august 2007, a fost lansat, la Gr. Șc. “Andrei Șaguna” Oradea

Proiectul “Pronatura 2007”, program de educație pentru mediu

“Proiectul Pronatura 2007 încearcă, dragul meu elev, să îți arate gesturile de bun-simț prin care să protejezi mediul, căile prin care sănătatea ta și a urmașilor tăi nu va fi periclitată”. Să înlăture ignoranța, să te învețe cum să înveți ce e bine și ce e rău față de pământul care ne ține în brațe! Ce e corect și bine! Și să faci acel lucru, chiar dacă nu poți ști ce roade vor da acțiunile tale! Dar dacă nu vei face nimic, nu vor exista niciun fel de roade!”, spunea responsabilul de proiect, prof. Gabriela Roman-Doboș.

Grupul țintă al proiectului este format din 20 de elevi din clasele a X-a și a XI-a (foste a IX-a și a X-a), de la Gr. Șc. “Andrei Șaguna”, iar beneficiarii sunt elevii școlii, cadrele didactice, părinții elevilor și comunitatea locală. Echipa de proiect, alcătuită din Gretta Postole, director, Gabriela Roman-Doboș, responsabil de proiect, Cristinco Olar, prof. de geografie, Biro Ildiko, prof. de biologie, Dan Chiușiu, prof. de info, Ramona Fleșeriu, prof. de sport, și Maria Bar, contabil, și-a propus realizarea a cinci obiective (cunoașterea conținutului documentului “Carta Pământului”, educația, informarea și conștientizarea populației școlare privind problemele de mediu, formarea la elevi a unor atitudini pozitive față de mediu, dezvoltarea unor deprinderi și obișnuințe ecologice, însușirea unor metode și tehnici de lucru specifice activităților de protecție și conservare a mediului) prin workshop-uri, informări, aplicații practice (realizare de minipostere, fluturași, a unui calendar pe 2008, lucrări de întreținere a unor spații verzi și de igienizare a unor zone turistice ale județului), excursii de studiu, informare și igienizare în zone protejate ale județului, și printr-o campanie de colectare selectivă a deșeurilor de hârtie și flacoane PET.
Parteneri și finanțatori
Partenerul echipei Pronatura este Ecotop Oradea, care le va oferi consultanță, după cum se exprima Eleonora Mircescu, vicepreședinte Ecotop, iar finanțatorul este Administrația Fondului pentru Mediu (care pune la bătaie 16.666 RON).
La lansarea proiectului au fost prezenți membri ai echipei de proiect, conducerea liceului (director Gretta Postole, directorii adjuncți, Carmen Matiuța și Gavril Porțan), alți profesori, precum și elevi din grupul țintă, invitați (ec. Călin Mocan, directorul executiv, și ing. Felicia Enache, consilier principal, din partea Agenției pentru Protecția Mediului Bihor), reprezentanți ai presei.
Directorul A.P.M. Bihor s-a arătat încântat de noul proiect (“șogunii” orădeni fiind cuprinși și în programul “Eco-școala”, organizat de Centrul Carpato-Dunărean din București). “Ne bucură acest nou proiect. Aflăm că vreți să faceți foarte multe lucruri cu bani foarte puțini. Ar trebui să apelați și la sponsori…” Descurajant este însă faptul că nu există firme care să preia și să valorifice deșeurile adunate de copii, altfel, unitățile de învățământ ar deveni, pentru asemenea firme, adevărată “mană cerească”, după cum a ținut să sublinieze directorul A.P.M, care trage speranțe că astfel de firme vor veni până la urmă de-afară.
Oricum, “șogunii” sunt optimiști și merg pe mâna lui Gandhi: “Ceea ce prezintă importanță este acțiunea în sine… dacă nu faci nimic, nu vor exista niciun fel de roade.” (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Proiectul “Pronatura 2007”, program de educație pentru mediu).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:27 Ora de vară a Europei de Est