Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala „Avram Iancu” din Oradea a obținut Steagul Verde

Programul internațional Eco-Schools

Școala „Avram Iancu” din Oradea a obținut Steagul Verde

Participarea unităților școlare la Programul internațional Eco-Schools reprezintă oportunitatea realizării unor acțiuni instructiv-educative complexe, cu implicarea activă a elevilor, cadrelor didactice, a părinților și cu un ecou important în rândul comunității locale.

Eco-Schools este un program pentru managementul mediului și certificarea școlilor care-l implementează, coordonat la nivel internațional de Fundația de Educație pentru Mediul Înconjurător (FEE), ce reunește 68 de organizații din 58 de țări, care acționează la nivel național în domeniul educației pentru o dezvoltare durabilă.  Dintre acestea ,în anul 2010, 48 de țări au implementat Programul mondial ECO-Școala. Pe plan mondial, programul este susținut de Uniunea Europeană și UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu). programul Eco-Școala a debutat pe mapamond ca program – pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în găsirea de soluții la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. Astăzi, participă 32.156 de școli din lume, din care 9.898 dețin Certificat de Eco-Școală și Steagul Verde. Un număr de 9.125.460 de copii și tineri, 628.005 de cadre didactice și 5. 013 autorități locale dezvoltă acest program în lumea întreagă.
În România, programul Eco-Școala a debutat în anul 1999, cu doar cinci școli-pilot, ajungându-se în 2009 la 424 de unități școlare, sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geologie (CCDG), în calitatea de membru cu drepturi depline al FEE. De-a lungul timpului, circa 600 de unități școlare (grădinițe, școli gimnaziale, licee, colegii, grupuri școlare, școli speciale, cluburi sau palate ale copiilor) din România au derulat programul, la finalul anului școlar 2009/2010 fiind active un număr de 381.
Pentru susținerea programului, CCDG a încheiat parteneriate cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului, Instituția Prefectului municipiului București, Agenția pentru Protecția Mediului și alte instituții.
Din octombrie deținem Steagul Verde    
La finele lunii octombrie 2010, elevii și cadrele didactice de la Școala cu clasele I-VIII Avram Iancu” din Oradea au avut un motiv de bucurie și împlinire profesională. Cu toții ne-am adunat în curtea școlii pentru a marca un eveniment de excepție: școala noastră a obținut Steagul Verde, fiind prima ECO-Școală gimnazială din județul Bihor. La arborarea Steagului Verde a luat cuvântul doamna director, prof. Gheorghina Bîrlădeanu, cea care a susținut toate acțiunile educative intreprinse în acest program. Doamna director i-a felicitat atât pe cei ce au îndrumat activitățile, cât și pe protagoniștii și câștigătorii marelui „trofeu”, elevii școlii, care au răspuns promt „provocărilor”, implicându-se activ. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a fost prezentă doamna inspector educativ, prof. Florina Făgădar, care a apreciat munca, dăruirea și curajul alor noștri. Coordonatorul pe școală, responsabil cu acest program, domnișoara prof. Cîrciumaru Steliana (sufletul acestei inițiative), a făcut o succintă prezentare a participării elevilor școlii noastre la acest program, după care a răsplătit, atât cadrele didactice, cât și elevii (agenții eco), cu frumoase diplome. Celor de la Eco-Școala cu clasele I –VIII „Avram Iancu”, Oradea nu le rămâne decât să demonstreze prin comportament (disciplină și curățenie) că sunt demni de această recunoaștere, de acest titlu și să cinstească prin fapte Steagul Verde! (Monica Toader)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:00 Ora de vară a Europei de Est