Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În tabăra didactică de la Pădurea Neagră

O săptămână specială

În tabăra didactică de la Pădurea Neagră

Cu o săptămână înainte de minivacanță, elevii claselor I B și a III-a A de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea au plecat într-o tabără didactică la Pădurea Neagră (între 24 și 29 octombrie 2010).

Dacă până acum taberele de la Șuncuiuș, Remeți, Stâna de Vale sau Răchițele și-au primit cu mult drag micii excursioniști, acum a venit rândul localității Pădurea Neagră să cunoască veselia și exuberanța elevilor din clasele I B (prof. Maria Duma) și  a III-a A (prof. Angela Clonda) & nbsp.
Potrivit programului, pe tot parcursul săptămânii, dimineața, elevii au desfășurat lecții de limba română, matematică și științe, într-o sală spațioasă a cabanei. Ceea ce este specific taberelor desfășurate în timpul anului școlar, este faptul că activitățile la disciplinele: educație muzicală, educație fizică, educație plastică, educație civică, abilități practice se desfășoară după-amiază în cadrul activităților extrașcolare, într-un decor special. După masa de prânz și programul de odihnă, au avut loc concursuri, jocuri și întreceri sportive, jocuri în aer liber și drumeții, iar seara discotecă.
Fiecare concurs a fost pregătit și derulat de câte doi-trei elevi responsabili și fiecare elev a putut opta pentru activitatea dorită. Eforturile depuse au fost recompensate cu premii, diplome și dulciuri. Lecțiile de cunoașterea mediului s-au ținut, cum era și firesc, în cadrul natural autumnal. Au fost observate formele de relief, vegetația și fauna de la deal și munte toamna, au cules frunze pentru ierbarul personal, au observat „pe viu” producerea fenomenelor naturii (care se predau în clasa a III-a: ceața, bruma, roua și ploaia), discutând și despre protejarea mediului înconjurător. Cel mai nostim moment a fost întâlnirea cu două veverițe jucăușe. Dimineața și seara, fiecare elev și-a derulat propriul program organizatoric și igienico-sanitar în dormitor și la baie, pentru formarea unor priceperi, deprinderi și obișnuințe corecte (aranjarea patului, a hainelor, spălatul pe mâini și pe dinți...). S-a pus accent pe consolidarea normelor de comportare civică în diverse situații, pe cultivarea trăsăturilor pozitive de caracter, munca și viața în echipă, respectul pentru ceilalți și sprijin la nevoie. Părinții care au venit în vizită au fost foarte mulțumiți de condițiile din tabără, cazare, mâncare și activități, aflând că odraslele lor se simt bine și că se descurcă și fără mami, tati și buni... La final, ei vor putea vedea pe DVD-ul personal cum s-a manifestat îngerașul în tabără. Pentru carnaval și concursul de Miss și Mister, ei și-au pregătit costumele și rochii de-acasă. Ziua de 27 octombrie a fost una specială. Copiii din clasa a III-a A l-au sărbătorit pe colegul lor, George Silaghi. Elevele responsabile cu activitatea culinară, ajutate de învățătoare și bucătarul taberei i-au pregătit un tort de biscuiți decorat cu nucă de cocos. La petrecere, i-au invitat și pe colegii lor mai mici, care, și ei au sărbătorit-o, chiar a doua zi, pe Selena Hirțe.
Momentele de petrecere au fost nenumărate, prilejuite de fiecare activitate și concurs extracurricular... La căutarea comorii (unde responsabilitățile au fost împărțite de Răzvan Þenghea și George Muț din I B, respectiv Bugle Miruna și Popa Emi din a III-a A; la înviorarea de dimineață, am avut alți “șefi”: Mara Băbțan și Cristina Nechita, Lupău Anda și Berinde Darius; la concursul de mimă, șefia a fost preluată de Cozman Lorena și Vlaș Bianca; la Micul matematician, bossul s-a numit Ciavoi Sergiu; la concursul de limba română, legea a fost făcută de Negruț Bianca;  întrecerea pictorilor talentați a fost gestionată de Celia Clonda și Alexandra Bistran; la făcut torturi și la alte activități culinare, au condus și s-au implicat în mod deosebit: Lupău Anda, Bondar Georgiana, Vlaș Bianca, Bugle Miruna și Tăut Andra; la ștafeta cu obstacole, responsabili au fost Floruța Raul și Dan Ștefan; la  roabă au condus Rareș Chindle și Alex Ardelean... Cu toții au ajuns să fie “șefi”, să vadă cum e să conduci, dar și să execuți. Între noutățile taberei s-au înscris și învățarea a patru jocuri noi (Mighty Beanz, Moara, Activity și 3 D Tom & Jerry), sub coordonarea elevilor: Ciavoi Sergiu, Judea Iulia, Tăut Andra și Ardelean Alex; la Zumba, instructor a fost Mara Băbțan; la dans sportiv am avut un alt instructor - Cristina Nekita; la vals, pe Antonia Hălmăjan, iar la modeling, pe Selena Hirțe și Cassandra Bondar; de carnaval s-au ocupat Andreea Dragoș și Daria Miheș, respectiv Oros Mădălina și Chiforiec Alexandra; la concursul de frumusețe ne-am lăsat pe mâna lui Mihai Judea și a Sevastianei Mihuța, respectiv Chiforiec Alexandra, Chișvasi Diana și Dan Ștefan. Miss Pădurea Neagră 2010 - Băbțan Mara, Bistran Alexandra, Bondar Cassandra, Clonda Celia și Hălmăjan Antonia (din clasa I B) și Tăut Andra (din a III-a A), iar Mister Pădurea Neagră 2010 - Vlad Crăciun și Octavian Ganea (din I B), respectiv Ardelean Alex (din a III-a A).
Responsabili cu imaginea și media - Maria Duma & Angela Clonda
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În tabăra didactică de la Pădurea Neagră.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:21 Ora de vară a Europei de Est