Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul Halloween la Sîntandrei

Totul are un început

Primul Halloween la Sîntandrei

Știm că românului îi place să sărbătorească cât mai mult și din acest motiv este atât de receptiv la sărbătorile occidentale.
De ceva timp și Halloweenul este o sărbătoare așteptată de românii inventivi (românii cu alte viziuni și concepții - vorba unora).

Așadar, și noi, cei de la Școala cu clasele I-VIII din Sîntandrei, am pus de un carnaval de Halloween.
Acțiunea s-a vrut a fi, în primul rând, o dovadă de solidaritate cu doamna Clela Reed, voluntară a Corpului Păcii, venită pentru doi ani la Sîntandrei să ne învețe limba și obiceiurile americane. În al doilea rând, a fost un prilej de a experimenta împreună cu elevii și comunitatea ceva nou.
Doamna Clela Reed s-a ocupat din timp de elevii școlii noastre, învățându-i despre istoricul sărbătorii, obiceiuri, rețete culinare specifice perioadei, jocuri amuzante, figurine ce fac celebră sărbătoarea Halloweenului.
Ideea principală a fost aceea de a determina imaginația copiilor să explodeze în crearea de costume, sculptarea dovlecilor, decorarea dulciurilor, procurarea sau confecționarea recuzitei etc.
Am procedat cum se procedează, am informat lumea, comunitatea, cu ajutorul unor fluturași chiar modești pentru impactul ce l-au produs.
În seara de 29 octombrie 2010, la ora începerii carnavalului, sala Căminului Cultural din Sîntandrei era arhiplină.
Persoane de toate vârstele, personaje cu zecile și bună dispoziție...
Chiar și o persoană în vârstă, imobilizată într-un scaun cu rotile, a ținut să fie alături de noi în acea seară.
Programul carnavalului a fost atipic programelor cu care au fost obișnuiți până acum cei din Sîntandrei.
Concomitent pe mai multe “ateliere”
Toate activitățile s-au desfășurat concomitent. Localul nu a avut un spațiu care să rămână nefolosit. Într-un colț, se juca bingo (cu tematică de Halloween), coordonat de doamna Clela Reed, în alt colț, copiii se întreceau în a scoate cu gura cât mai multe mere dintr-un vas plin cu apă, monitorizați de dra prof. Clonda Veronica, în alt colț, piticii comunei așteptau la rând pentru pictura pe față, aplicată de prof. Mezea Andrada și Dubere Alexandra. În altă zonă a sălii, câteva eleve vindeau prăjiturile aduse și făcute tocmai de către elevii școlii noastre (ajutați de mămicile lor). Ne-am gândit astfel la o formă cât mai civilizată de a strânge fonduri pentru viitoarele activități de acest gen, încercând să sfidăm criza. Nu departe de masa juriului, prezentatorii (Carmen și Cristian) vorbeau mulțimii despre planurile serii. Dovlecii sculptați de elevi înconjurau scena asemeni unor paznici de neînduplecat.
Până și jurații au purtat costume de carnaval: doamnele Dubere Alexandra și Belteghi Simona erau vrăjitoarele cu pălării roșii, iar domnul director, Ban Sorin,  vrăjitorul cu pălărie albastră. Ei au jurizat, dar au și înmânat premiile oferite de doamna Cseh (cea care are un magazin vizavi de școală). Pe această cale o declarăm sponsorul oficial al școlii noastre.
Momentul de senzație al serii a fost dansul Thriller. Pe o coregrafie de cinci minute, elevii din clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a au transmis publicului starea de care era nevoie pentru a fi 100% Halloween. Coregrafia a aparținut drei prof. Mezea Andrada (împreună cu cei ce au dansat).
Așa încât, zecile de zombies, prințese, spidermani, vrăjitoare, crăiese ale zăpezii, diavolițe și drăcușori s-au simțit exact ca la carnaval.
Mulțumim Consiliului local care ne-a oferit sala, mulțumim domnului prof. Radu Negruț pentru sonorizarea excelentă și  tuturor celor care au participat la primul carnaval de Halloween desfășurat la Sîntandrei. (Andrada Mezea)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:01 Ora de vară a Europei de Est