Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primul Halloween la Sîntandrei

Totul are un început

Primul Halloween la Sîntandrei

Știm că românului îi place să sărbătorească cât mai mult și din acest motiv este atât de receptiv la sărbătorile occidentale.
De ceva timp și Halloweenul este o sărbătoare așteptată de românii inventivi (românii cu alte viziuni și concepții - vorba unora).

Așadar, și noi, cei de la Școala cu clasele I-VIII din Sîntandrei, am pus de un carnaval de Halloween.
Acțiunea s-a vrut a fi, în primul rând, o dovadă de solidaritate cu doamna Clela Reed, voluntară a Corpului Păcii, venită pentru doi ani la Sîntandrei să ne învețe limba și obiceiurile americane. În al doilea rând, a fost un prilej de a experimenta împreună cu elevii și comunitatea ceva nou.
Doamna Clela Reed s-a ocupat din timp de elevii școlii noastre, învățându-i despre istoricul sărbătorii, obiceiuri, rețete culinare specifice perioadei, jocuri amuzante, figurine ce fac celebră sărbătoarea Halloweenului.
Ideea principală a fost aceea de a determina imaginația copiilor să explodeze în crearea de costume, sculptarea dovlecilor, decorarea dulciurilor, procurarea sau confecționarea recuzitei etc.
Am procedat cum se procedează, am informat lumea, comunitatea, cu ajutorul unor fluturași chiar modești pentru impactul ce l-au produs.
În seara de 29 octombrie 2010, la ora începerii carnavalului, sala Căminului Cultural din Sîntandrei era arhiplină.
Persoane de toate vârstele, personaje cu zecile și bună dispoziție...
Chiar și o persoană în vârstă, imobilizată într-un scaun cu rotile, a ținut să fie alături de noi în acea seară.
Programul carnavalului a fost atipic programelor cu care au fost obișnuiți până acum cei din Sîntandrei.
Concomitent pe mai multe “ateliere”
Toate activitățile s-au desfășurat concomitent. Localul nu a avut un spațiu care să rămână nefolosit. Într-un colț, se juca bingo (cu tematică de Halloween), coordonat de doamna Clela Reed, în alt colț, copiii se întreceau în a scoate cu gura cât mai multe mere dintr-un vas plin cu apă, monitorizați de dra prof. Clonda Veronica, în alt colț, piticii comunei așteptau la rând pentru pictura pe față, aplicată de prof. Mezea Andrada și Dubere Alexandra. În altă zonă a sălii, câteva eleve vindeau prăjiturile aduse și făcute tocmai de către elevii școlii noastre (ajutați de mămicile lor). Ne-am gândit astfel la o formă cât mai civilizată de a strânge fonduri pentru viitoarele activități de acest gen, încercând să sfidăm criza. Nu departe de masa juriului, prezentatorii (Carmen și Cristian) vorbeau mulțimii despre planurile serii. Dovlecii sculptați de elevi înconjurau scena asemeni unor paznici de neînduplecat.
Până și jurații au purtat costume de carnaval: doamnele Dubere Alexandra și Belteghi Simona erau vrăjitoarele cu pălării roșii, iar domnul director, Ban Sorin,  vrăjitorul cu pălărie albastră. Ei au jurizat, dar au și înmânat premiile oferite de doamna Cseh (cea care are un magazin vizavi de școală). Pe această cale o declarăm sponsorul oficial al școlii noastre.
Momentul de senzație al serii a fost dansul Thriller. Pe o coregrafie de cinci minute, elevii din clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a au transmis publicului starea de care era nevoie pentru a fi 100% Halloween. Coregrafia a aparținut drei prof. Mezea Andrada (împreună cu cei ce au dansat).
Așa încât, zecile de zombies, prințese, spidermani, vrăjitoare, crăiese ale zăpezii, diavolițe și drăcușori s-au simțit exact ca la carnaval.
Mulțumim Consiliului local care ne-a oferit sala, mulțumim domnului prof. Radu Negruț pentru sonorizarea excelentă și  tuturor celor care au participat la primul carnaval de Halloween desfășurat la Sîntandrei. (Andrada Mezea)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:23:07 Ora standard a Europei de Est