Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Simpozionul „Oradea – orașul meu frumos și îngrijit”

Joi, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”

Simpozionul „Oradea – orașul meu frumos și îngrijit”

Între 15 mai și 15 noiembrie 2010, elevi din mai multe clase liceale de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea participă la un proiect local finanțat de Primăria Oradea (cu suma de 5.000 de lei).

Joi (4 noiembrie 2010), în amfiteatrul gojdiștilor, s-a desfășurat simpozionul „Oradea – orașul meu frumos și îngrijit”. Cu o zi înainte (miercuri, 3 nov.), membrii echipei de proiect au participat la ecologizarea malului stâng al Crișului Repede, prilej cu care au fost împărțite pliante (cu cele zece sfaturi practice pentru economisirea energiei electrice).
În cadrul simpozionului, au fost prezentate: macheta platformă a municipiului Oradea (creată de aceiași admirabili liceeni din XI B, care, anul școlar trecut, ne-au prezentat o machetă a orașului văzută de ei în perspectiva următorilor 100 de ani; autorii actualei machete sunt: Sergiu Doboș, Mădălina Macarie, Paula Iovan, Flavia Bonțe, Adrian Culici, Vlad Vâlceanu, Florina Heredea, Oana Marcu și Ioana Betea); Cosmin Delea și echipa sa (din XII C) au prezentat „Panoul solar” (pentru încălzirea internatului colegiului), iar Carina Ghiță și Delia Roman (din XII D) – „Becuri economice”. De economisirea energiei electrice („Energia azi și mâine”) s-au ocupat și au împărtășit opinii Andrei Ignat, Gabriel Vârtop și Celia Bud (din XI B). Alexandru Tiriteu, Paul Goina, Mircea Negruțiu, Lidia Piscoi și Mirabela Ursădan (din X F) ne-au captat atenția cu proiectul lor meteo, elaborat în urma excursiei făcute la sfârșitul lunii octombrie la stația meteo de la Stâna de Vale. Alex Negrean (din VI B) ne-a surprins cu „Jurământul micului om de știință” (din care cităm: „Jur să-mi folosesc cunoștințele științifice în folosul Omenirii. Promit să nu fac rău nimănui pe parcursul drumului pe care îl voi urma pe calea cunoașterii. Voi fi curajos și grijuliu în căutarea unor cunoștințe mai vaste privitoare la misterele ce ne înconjoară...”).
Din cuvântul de deschidere, rostit de coordonatorul de proiect, prof. Lucia Curta, dar și din discuțiile avute cu parte din membrii echipei de proiect (prof. Dora Anderson, Daniela Berchez, Dorina Iova, Ana Poinar și Cristina Ignat, cărora li s-a alăturat și contabil Leontina Pașc), aveam să aflăm scopul și obiectivele proiectului.
Prin realizarea acestui proiect, dorim să dezvoltăm în rândul elevilor spiritul de inițiativă, comunicarea, un schimb de bune practici în vederea formării unei educații ecologice demne de un cetățean european. Prin aceste activități, ne-am propus să dezvoltăm conștiința copiilor cu privire la natură și mediu, prin oferirea de informații cu caracter interdisciplinar, prin punerea în aplicare a regulilor de ocrotire a mediului înconjurător. Indiferent de vârstă, avem obligația morală de a forma un comportament ecologic încă din primii ani de școală. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul „Oradea – orașul meu frumos și îngrijit”.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:26:53 Ora standard a Europei de Est