Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansări de carte, autori: Ion Pițoiu Dragomir și Florin Horvath

Eveniment cultural, la Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai”

Lansări de carte, autori: Ion Pițoiu Dragomir și Florin Horvath

Comanderia Sf. Mina Oradea, Ordinul Templierilor, a organizat, vineri (5 noiembrie 2010), în amfiteatrul Bibliotecii Județene “Gheorghe Șincai” din Oradea un eveniment cultural de excepție: Scriitori și operele lor.

Cu acest prilej au fost lansate cărțile a doi autori sălăjeni: Ion Pițoiu Dragomir și Florin Horvath.
După cuvântul de deschidere rostit de cavaler Sergiu Coroiu (moderatorul manifestării), de prezentarea celor doi autori s-au ocupat prof. Mircea Chirilă și Vasile Todinca.
Ion Pițoiu Dragomir este scriitor sălăjan, fost profesor la Zalău. La vârsta de 70 de ani, se menține încă tânăr ca spirit; este membru al Uniunii Scriitorilor din România și a ajuns la al douăzeci și cincilea volum publicat
Distinsul profesor Viorel Chirilă i-a prezentat volumele de poezie: „Pergole pe fulger”, editura Delta III, București, 2010, „Fire de Mare Șal”, ed. Delta III, București și romanul „Fracul de lut”, ed. Rao Internațional, București, 2010.
Privit prin prisma celor trei lecturi, dl profesor în consideră pe Ion Pițoiu Dragomir drept „un poet de factură neoxpresionistă moderată, receptiv la formele alienării condiției umane contemporane. Scrie o poezie în care esențializează stări de spirit particulare revelate de contemplarea lumii de azi. Ochiul poetic se îndreaptă cu luciditate spre cotidianul banal inocent, sublimul naturii, aspirațiile idealizante ale creatorului așezate în opoziție cu degradările registrului moral. Poetul apelează discret la ironie, sarcasm în fața peisajului social-politic contemporan, dar caută și rigoarea și esențializarea emoției în tiparul celor șaptesprezece silabe ale haiku-ului japonez.
Face din cărțile sale adevărate obiecte estetice, îmbinând tensiunea versului cu explozia cromatică a acuarelei. Este în aceeași măsură o conștiință ludică, ce inventează jocuri de cuvinte, cum e și titlul „Fire de Mare Șal”(cu sens de imaginar poetic, poezie, zbor al imaginației, neîngrădire, altitudine spirituală), cu intenția de ambiguizare a discursului poetic. Poemele se constituie pe tensiunea abil regizată între sublimul lumii și expresiile degradării, între expresiile luminii, desfășurările curcubeului, întrupările de rouă, tandrețea iubirii, zonele de taină, fluidul inefabil și încrâncenările și meschinăria lumii.
Romanul „Fracul de lut” este o creație de factură postmodernă prin modul în care reutilizează parodic structuri din romanul de aventură, fresca socială, basmul cult, romanul alegoric sau parabola epică. E un adevărat Satiricon al epocii noastre ieșite din matcă, în care se remarcă densitatea episoadelor, ineditul întâmplărilor, ritmul epic alert, valoarea simbolică a unor personaje și episoade, confruntarea dintre gândirea diabolică și atitudinea umanistă în fața istoriei. Situațiile de viață sunt când veridice, când fantastice sau alegorice, ținta autorului este de a arăta mereu tragica dialectică a răului care alterează ordinea lumii, într-o manieră parodică, tensionată dar și zâmbitoare. Rezultatul demersului scriptural este un amalgam subtil de evenimante epice care oferă tabloul unei lumi burlești dar și tragice, cu destine caricaturale traversând o gravă criză a valorilor, în care relațiile de putere anexează și infestează autenticul și ordinea lumii”.
Florin Horvath
Este cofondator al Cenaclului literar județean „Silvania”, colaborator a mai multor reviste și publicații: Transilvania, Steaua, România literară, Echinocțiu, Silvania, Tribuna, Vatra, Graiul Sălajului, Caiete silvane, precum și fondator al ziarelor de opinie „Șopârla” și „Clepsidra”, colaborator al ziarului „Opus” pentru Republica Moldova, cofondator al revistei de cultură „Silvania”...
Despre Florin Horvath și romanele sale ne-a vorbit dl Vasile Todinca.
„Dl Florin Horvath este cunoscut publicului larg pentru romanele istorice ale domniei sale „O lacrimă pentru Măria Sa”, „Voievodul Albastru” (premiul Duiliu Zamfirescu al Uniunii Scriitorilor, în 2001), și „Un templier la Sarmizegetusa”. În calitatea sa de membru al Ordinului Cavalerilor Templieri (unde are al doilea rang ca importanță în România) și al Francmasoneriei, dl Florin Horvath a publicat și studii de specialitate despre și pentru aceste organizații, „Coroana celor șapte maeștri” (2001), Îndreptar francmasonic (2004), 125 de ani de lumini și umbre în francmasoneria românească (2005).
Domnul Florin Horvath are și o calitate mai puțin cunoscută de publicul larg, el este Prior al Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului în cadrul Ordinului Suprem Militar al Templului de la Ierusalim. Istoria acestui Ordin începe puțin după prima Cruciadă, lansată de Papa Urban al II-lea, în anul de grație 1118...
Scriitorul sălăjan Florin Horvath face parte dintr-o categorie rară de slujitori ai cuvântului. Probabil majoritatea cititorilor Domniei sale i-au cunoscut scriitura datorită romanelor istorice „O lacrimă pentru Măria Sa” ori „Voievodul Albastru”. În ultimii ani, Florin Horvath a dat o nouă turnură preocupărilor sale scriitoricești, îmbinând cercetarea istorică, scrisul și „iluminarea” asupra unor aspecte ținute ascunse din istoria poporului român: dacii dinaintea cuceririi romane. După romanul „Un templier la Sarmizegetusa”, prin care ne-a pregătit pentru ce avea să vină, iată că cercetările sale au luat forma unui studiu cu un subiect despre care el însuși recunoaște că se așteaptă să fie contestat și controversat – „Legenda Marelui Zalmoxis”. Subiectul cărții stârnește atât imaginația, cât și curiozitatea cititorului care ar vrea să afle mai multe despre această perioadă a poporului nostru, „despre străvechile noastre rădăcini”. Autorul de față tranșează ideea „că nu suntem o seminție lipsită de protoistorie”, făcând dovada unei forme de scrieri, a unui străvechi alfabet. De altfel, Florin Horvath aduce prin cartea sa cel puțin două elemente de noutate: legenda integrală a zeului dac Zalmoxis și alfabetul dacic despre care s-a presupus că nu există...”. L-am citat astfel pe dl Vasile Todinca, cel care l-a „descifrat” atât de bine pe scriitorul și cercetătorul Florin Horvath. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansări de carte, autori: Ion Pițoiu Dragomir și Florin Horvath.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:08:00 Ora de vară a Europei de Est