Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul național de creație literară și artistică „Domn, Domn, să-nălțăm!”

În atenția elevilor din clasele V-XII (din întreaga țară)

Concursul național de creație literară și artistică „Domn, Domn, să-nălțăm!”

În prezența inspectorului de specialitate, Florin Negruțiu, la Liceul Teologic Ortodox „ep. Roman Ciorogariu” din Oradea, a avut loc, vineri (5 noiembrie 2010), lasarea proiectului educativ „Domn, Domn să-nălțăm!”... care se dorește a fi un preambul al Nașterii Domnului”, după cum a ținut să sublinieze prof. dr. Gheorghe Lazăr Erdeli – directorul liceului.

 „Crăciunul constituie un prilej de bucurie în special pentru copii, existând numeroase tradiții legate de acesta. În mediul rural, obiceiurile strămoșești se mai păstrează încă, dar în cel urban spiritul Crăciunului tinde să dispară, fiind înlocuit cu aspectul comercial al sărbătorii. Acest proiect educativ urmărește redescoperirea semnificațiilor moral-religioase ale Nașterii Domnului. În acest sens, a fost lansat un concurs național de creație literară și artistică, expoziții, spectacole și activități de voluntariat.
Deoarece proiectul se adresează tuturor elevilor, indiferent de confesiune, credem că poate fi considerat o lecție de educație interculturală” a mai spus directorul liceului.
Dl inspector Florin Negruțiu și preotul profesor Dorel Leucea au felicitat gazdele și partenerii de proiect (de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” - prof. Laura Lup și Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” – prof. Larisa Groze) pentru inițiativă și deschidere pentru toți copiii din țară, indiferent de naționalitate și confesiune, pentru a primi cu sufletul deschis vestea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Calendarul proiectului
Printr-o prezentare în power point realizată de Bianca Platona (din clasa a VIII-a A), „asistenta” coordonatorului de proiect, prof. Monica Dumitraș, ne-a fost adus la cunoștință calendarul proiectului:
*5-20 noiembrie 2010 – înscrierea online prin completarea și trimiterea fișei de înscriere
*2 decembrie – data limită de trimitere a lucrărilor participante la concurs (data poștei)
*10-16 decembrie – finalizarea evaluării lucrărilor participante la proiect
*17 decembrie - desemnarea câștigătorilor și spectacolul cultural-artistic „Domn, Domn să-nălțăm!”
*10-16 decembrie – expoziții cu lucrările elevilor participanți la concurs
*16-22 decembrie – activități de voluntariat
*ianuarie 2011 – trimiterea diplomelor online pentru toți participanții și publicarea rezultatelor pe www.didactic.ro și www.ovidan.ro
Teme orientative
Prin intermediul pliantului concursului, organizatorii țin să informeze pe toți participanții că nu se percepe taxă de participare, că fiecare profesor îndrumător poate participa cu maximum cinci lucrări, un elev putând participa doar la o singură secțiune din cele patru: creație literară (proză, poezie, eseu), prezentări power point, decorațiuni de Crăciun, pictură pe sticlă sau lemn.
Organizatorii concursului au trecut în pliant și cinci teme orientative: Nașterea Domnului, Crăciunul văzut prin ochi de copil, Importanța Nașterii Domnului pentru lumea creștină, Spiritualitate și tradiție, O, ce veste minunată etc.
Se pot înscrie la concurs elevi ai claselor V-XII.
Formularul de înscriere va fi completat și trimis online la adresa de e-mail: concurs.Craciun88@yahoo.com sau concurs_craciun@yahoo.com până la data de 20 noiembrie 2010.
Acordul de parteneriat completat și ștampilat va fi trimis online împreună cu fișa de înscriere sau prin poștă cu lucrările copiilor. Lucrările elevilor vor fi trimise prin poștă până la data de 2 decembrie 2010 (ștampila poștei) la adresa: Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” Oradea (str. Aluminei, nr. 88, județul Bihor, cod 410303).
Echipa de proiect și parteneri
Așadar, proiectul este rodul muncii în echipă a colectivului de dascăli al liceului, în frunte cu directorul – prof. dr. Gheorghe Lazăr Erdeli, coordonator – prof. Monica Dumitraș, echipa de proiect: Radu Rus și Adriana Oprea – directori adjuncți, pr. prof. Dorel Leucea, prof. de religie Florica Popovici, prof. Georgeta Bulinschi, elev Bianca Platona – reprezentantul Consiliului elevilor; parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, C.C.D. Bihor, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul național de creație literară și artistică „Domn, Domn, să-nălțăm!” 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:19 Ora de vară a Europei de Est