Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Hai să ne distrăm de Halloween!

La școala „George Coșbuc”

Hai să ne distrăm de Halloween!

„Hai să ne distrăm de Halloween!” a fost chemarea Consiliului elevilor de la Școala cu clasele I – VIII „George Coșbuc” din Oradea.

Și ne-am distrat. Am adus de acasă dovleci și, împărțiți în echipe, ne-am apucat de muncă. Unii au desenat ochii, gura și dinții fioroși. Alții au scos  semințele și au cioplit  dovlecii, care au primit forme ciudate, pentru unii drăguțe, pentru alții înfricoșătoare.
Am aflat că un astfel de dovleac sculptat este de fapt un fel de felinar „Felinarul lui Jack” (Jack-o’lantern). Legendele populare irlandeze  spun  că odinioară, irlandezul Jack a păcălit Diavolul să se urce într-un măr. Pentru a-l împiedica să se răzbune și să-i ia astfel sufletul, a desenat pe trunchiul copacului semnul crucii. L-a lăsat să coboare  doar după ce a obținut promisiunea că nu îl va ispiti. La moartea lui Jack, acesta nu a fost primit în Rai din cauza firii sale viclene, dar nici în Iad, datorită promisiunii Diavolului. Prin urmare, Jack a ajuns să rătăceasca prin lume cu un felinar făcut dintr-o gulie scobită în care ținea un tăciune, pentru a-i lumina calea. De aici și cea mai cunoscută dintre tradiții, aceea de a sculpta dovleci.
Dar aceasta nu este singura legendă. Se mai spune că în noaptea de Halloween, 31 octombrie, spiritele persoanelor care au murit în ultimul an se întorc pe pământ, în căutarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, aceasta fiind condiția de a dobândi o altă viață după moarte.
Celții considerau că în această noapte de Halloween toate legile spațiului și ale timpului interacționează și astfel porțile care separă viii de morți se deschid, permițând spiritelor rele să se întoarcă și să-i posedeze pe cei vii. Pentru că cei vii să se apere și să nu fie posedați, în noaptea de 31 octombrie, nu se aprindeau focuri în case pentru ca spiritelor să le fie frig și astfel să nu le calce pragul. De asemenea, costumele ciudate și care mai de care mai înfricosătoare erau îmbrăcate de cei care colindau sau participau la parade, în același scop, pentru a speria spiritele rătăcite ce veneau să-și caute loc în trupul  celor vii.
Costumele de Halloween cel mai des întâlnite la parade și la petreceri sunt cele care imită personaje cât mai suprarealiste și înfricoșătoare: fantome, mumii, vampiri, vrăjitoare, demoni, iar culorile predominante ale sărbătorii de Halloween sunt portocaliul și negrul, aceste culori fiind asociate dovleacului și morții.
Dar misiunea noastră nu s-a terminat. Oros Horea și Dudler Vanessa au adunat felinarele  și desenele realizate de colegii noștri din celelalte clase gimnaziale. Colecta a fost generoasă: 40 de desene și 20 de dovleci sculptați. Un juriu exigent, format din: președintele CE, Mărcuțiu – Racz Dora (din VII C), eleva Dudler Vanessa (VIII A), dna consilier educativ, prof. Otilia Suciu și dna prof. Viorica Trif, a avut dificila misiune de a selecta cele mai frumoase lucrări pentru realizarea unei expoziții în holul școlii. Expoziția s-a bucurat de succes. (Beke Teodora)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:36 Ora de vară a Europei de Est