Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala din Păgaia și-a ales patronul spiritual

Pretutindeni, Omul sfințește locul!

Școala din Păgaia și-a ales patronul spiritual

„Zilele școlii”, desfășurate de curând la Școala cu clasele I-VIII din Păgaia, au prilejuit un eveniment cu o încărcătură emoțională deosebită: școala și-a ales patronul spiritual.

De-acum, școala va purta numele învățătorului de odinioară, Gâlgău Iosif, cel care în anul 1937, ajunge învățător în satul Păgaia, unde funcționează până la începerea celui de-al doilea război mondial. În 1946, își reia activitatea, iar în documentele școlare din acea vreme figurează chiar director al școlii, fiind singurul cadru didactic calificat, fost absolvent de școală normală (echivalentă cu un liceu pedagogic). Tot din aceleași documente școlare mai aflăm că școala din Păgaia a primit 150 de mii lei pentru construirea unui nou local, deoarece cel existent era, de fapt, o casă compusă din două camere cu tărnaț (pridvor), cu pereți din pământ bătut și cu dușumea din lut. În această idee, în februarie 1946, convoacă o adunare populară la care participă 100-150 de persoane, cărora le împărtășește gândurile sale de a ridica din temelii o nouă clădire, cea existentă fiind nefuncțională și neîncăpătoare. Cei mai mulți localnici prezenți nu au fost de-acord cu construirea unei noi școli, din pricină că trebuiau să contribuie cu zile de muncă, bani și cereale... În cele din urma, însă, la îndemnul inimosului învățător, locuitorii satului sunt de acord cu construirea unui nou local. În acest sens, se alege un comitet de organizare pentru ridicarea noii școli.
Datorită frământărilor politice și sociale din acea vreme, i s-au pus nenumărate piedici, ba chiar a ajuns  să fie anchetat. Cu toate neajunsurile și loviturile primite, rămâne neclintit în hotărârea sa și face demersuri, adresându-se Ministerului Economiei și Finanțelor Naționale din acea perioadă, Ministerului Învățământului, Prefecturii, Consiliului local, apelând la diferite mijloace care să-i permită obținerea autorizației de construcție. Pe bază de tabele, sătenii sunt solicitați să contribuie cu zile de muncă, bani și donații în cereale. Este adusă piatră de fundație de la gara Tășnad, cu utilaje proprii, căruțe trase de boi și vaci, este arsă cărămidă pentru pereți, 85.000 de bucăți. Se procură materialul lemnos de la Remeți, se recuperează diferite materiale, lemn și cărămidă din demolarea unor case și grajduri. Sunt prestate zeci de zile de muncă, sunt adunate tone de cereale.
La 13 mai 1947, se toarnă fundația pentru noul local. În anii 1950-1951 se dau în folosință primele săli de clasă. Din motive salariale, învățătorul părăsește localitatea lăsând satului Păgaia un edificiu demn chiar de zilele noastre, o construcție solidă, cu parametri de igienă școlară corespunzătoare. Spre bătrânețe, se adresează astfel locuitorilor satului Păgaia, celor care i-au dat ascultare, care cu priceperea minții și cu truda palmelor au construit noul local: V-am admirat în intimitatea mea pentru că voi v-ați sacrificat în felul vostru ca să fiți lumină pentru școală”. Acest mesaj al învățătorului Gâlgău Iosif a fost inscripționat la loc de cinste în localul școlii.
În semn de mulțumire și înaltă cinstire, conducerea școlii (director, profesor Chiș Gheorghe), locuitorii satului, elevi, părinți, cadre didactice și Consiliul local au organizat un parastas la biserica din sat pentru pomenirea tuturor celor care în acele vremuri au renunțat la puțin din puținul lor pentru a ridica o școală, făurind un local, izvorâtor de lumină, școala care de azi o să-i poarte numele. Cu această ocazie a avut loc sfințirea plăcii cu noua denumire a școlii, citindu-se decizia Inspectoratului Școlar Județean Bihor, care, în conformitate cu legislația de atribuire a denumirii unităților școlare, aprobă denumirea de Școala cu clasele I-VIII „înv. Gâlgău Iosif” din satul Păgaia, comuna Boianu Mare.
„Acesta a fost dascălul satului Păgaia, și ca și el zac în neștire și necunoaștere atâția și atâția prin satele românești”, ține să sublinieze directorul școlii, domnul profesor, vrednic de admirație, Gheorghe Chiș, care, la rându-i și-a propus să facă apostolat la Păgaia. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:19 Ora de vară a Europei de Est