Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Alocãrile bugetare pentru învãþãmânt se fac în funcþie de culoarea politicã

FEN „decreteazã”

Alocãrile bugetare pentru învãþãmânt se fac în funcþie de culoarea politicã

Federaþia Educaþiei Naþionale protesteazã împotriva modului în care Executivul alocã fondurile necesare reparãrii ºi igienizãrii ºcolilor în teritoriu. FEN considerã cã alocãrile bugetare în funcþie de carnetul de partid al primarilor dãuneazã grav sutelor de mii de elevi care învaþã în aceste unitãþi.

„Chiar dacã existã nenumãrate legi care spun cã în ºcoalã nu se face politicã, acest guvern, prin instituþiile descentralizate, alocã fonduri doar primarilor din anumite partide. Considerãm cã o astfel de abordare duce la o politizare excesivã a ºcolii româneºti. În aceste condiþii în care metehnele unor politicieni de doi bani afecteazã învãþãmântul, nu cred cã mai putem sã vorbim despre descentralizare. Putem sã facem zeci de legi însã acestea nu au cum sã se aplice în condiþiile actuale.” a declarat Cãtãlin CROITORU, preºedintele FEN.
FEN, ca organizaþie care apãrã interesele economice, sociale ºi profesionale ale personalului din sistemul educaþional, militeazã pentru un învãþãmânt bazat pe calitate ºi performanþã, susþinut financiar corespunzãtor importanþei sale strategice ºi recunoaºterii importanþei sociale a meseriei de dascãl.
director, Dragoº Constantin Neacºu
În urma solicitãrii Federaþiei Educaþiei Naþionale, Guvernul se angajeazã sã investeascã în resursa umanã din învãþãmânt
În urma demersurilor Federaþiei Educaþiei Naþionale, Guvernul ºi Ministerul Educaþiei, Cercetãrii ºi Tineretului doresc sã înceapã discuþiile cu privire la problemele salariale din învãþãmânt înainte de fundamentarea bugetului pe anul 2008.Din rãspunsul primit rezultã disponibilitatea Guvernului ºi pentru discutarea discriminãrilor create prin majorarea salarialã suplimentarã cu 10% începând cu 1 octombrie 2007 doar pentru cadrele didactice cu gradul didactic I precum ºi anularea Legii de modificare a Statutului personalului didactic care stabilea norma didacticã de predare de 18 ore pentru educatoare, învãþãtori ºi institutori.
„Investiþiile din anii 2006 ºi 2007 creazã un nou început pentru învãþãmântul românesc. Totuºi investiþia în resursa umanã nu s-a ridicat, pânã în acest moment, la nivelul necesar unui învãþãmânt de calitate. În acest moment starea de tensiune în sistem a crescut la cote alarmante ºi sperãm ca actualul Guvern sã înþeleagã cã fãrã resursã umanã motivatã nu se poate ajunge la învãþãmântul de calitate dorit de toþi. Doar rezolvarea convenabilã a solicitãrilor FEN poate detensiona situaþia actualã din sistemul de învãþãmânt în vederea creãrii premiselor vaforabile negocierii pachetului legislativ ºi demarãrii unei reforme autentice.” a declarat Cãtãlin Croitoru, preºedintele FEN.Menþionãm cã FEN este singura organizaþie sindicalã din învãþãmânt care a solicitat începerea de urgenþã a negocierilor pentru a nu se ajunge în situaþia din anii trecuþi când începutul anului ºcolar a coincis cu demararea acþiunilor sindicale. Nu dorim ca ºi în acest an festivitãþile prilejuite de începerea cursurilor sã fie umbritã de pasivitatea executivului.FEN, ca organizaþie care apãrã interesele economice, sociale ºi profesionale ale personalului din sistemul educaþional, militeazã pentru un învãþãmânt bazat pe calitate ºi performanþã, susþinut financiar corespunzãtor importanþei sale strategice ºi recunoaºterii importanþei sociale a meseriei de dascãl.
director, Dragoº Constantin Neacºu

Trimite email
vineri, 11 aprilie 2025, 03:12:34 Ora de vară a Europei de Est